Szojuz TMA–10M

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szojuz TMA–10M
Általános adatok
Ország Oroszország
Rendeltetésszemélyzet és utánpótlás szállítása a Nemzetközi Űrállomáshoz
Első repülés2013. szeptember 25. 20:58 UTC
Utolsó repülés2014. március 11. 03:24 UTC
Űrhajósok3 fő
Űrben eltöltött idő165 nap
Műszaki adatok
HordozórakétaSzojuz–FG
Hossz6,98 m
Átmérő2,72 m
Hasznos térfogat9 m³
Össztömeg7,15 t

A Szojuz TMA–10M a Szojuz TMA–M orosz háromszemélyes szállító/mentőűrhajó űrrepülése volt 2013–2014-ben. A 37. expedíció és a 119. Szojuz űrhajó (1967 óta).

Küldetés[szerkesztés]

Hosszú távú cserelegénységet szállított az ISS fedélzetére. A tudományos és kísérleti feladatokon túl az űrhajók cseréje volt szükségszerű.

Jellemzői[szerkesztés]

2013. szeptember 25-én a Bajkonuri űrrepülőtér 1/5-ös indítóállomásról egy Szojuz–FG juttatta Föld körüli, közeli körpályára. Több pályamódosítást követően szeptember 26-án a Nemzetközi Űrállomást (ISS) automatikus vezérléssel megközelítette, majd sikeresen dokkolt. Az orbitális egység pályája 92,87 perces, 51,65 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya-perigeuma 420 kilométer, apogeuma 424 kilométer volt.

A Progressz teherűrhajókkal (M–16M, M–17M, M–17M) új megközelítési technikát próbáltak ki, hogy ne legyen kétnapos a megközelítés ideje (egészséges szintre emeljék az űrhajósok komfortfokát). Az orbitális egység pályára állását követő nyolcszori gyorsítással elérték az ISS pályamagasságát. A technikai fejlesztések eredményeként a felszállás-dokkolás volt a leggyorsabb művelet, 6 óra időtartamot vett igénybe. A további repülések során egy tipikus transzatlanti repülési idővel (3 óra 30 perc – 4 óra) tervezik az ISS megközelítését. A dokkolásnál előírt műveleti sorrend további 6 órát vett igénybe, amíg átmehettek az űrállomásra.

A mostani megközelítés különlegessége az volt, hogy közben az ISS-éhez közeli pályán tartózkodott az amerikai Cygnus teherűrhajó első, kísérleti példánya. Ennek eredetileg már vasárnap kapcsolódnia kellett volna az űrállomáshoz, de a megközelítés egy adatformátummal összefüggő probléma miatt meghiúsult. Ezután úgy döntöttek az amerikai űrhivatal (NASA) illetékesei, hogy inkább a Szojuz útjára koncentrálnak. Eközben bőven marad idő a Cygnus programozási hibájának javítására is. Így az Orbital Sciences Corporation cég magán-teherűrhajójának következő dokkolási kísérletét az eredetihez képest egy héttel elhalasztották.

A KotovRjazanszkij páros három űrsétán vett részt, az egyiken a történelemben először az olimpiai fáklyát is megjáratták a nyílt világűrben.[1] Hopkins és a NASA másik űrhajósa, Rick Mastracchio két űrállomáson kívüli munkát végzett, az elromlott hűtőrendszert javították meg.

A Szojuz TMA–10M magyar idő szerint 2014. március 11-én éjjel 1 óra körül vált el az ISS Poiszk moduljától. A landolás időpontja magyar idő szerint még aznap 4 óra 24 perckor történt meg.[2]

Személyzet[szerkesztés]

Felszállásnál[szerkesztés]

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Leszálláskor[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Űrsétára készülnek az olimpiai lánggal. (Hozzáférés: 2014. március 11.)
  2. ISS: japán a parancsnok, hárman visszatértek. (Hozzáférés: 2013. április 19.)

Elődje:
Szojuz TMA–09M

Szojuz-program
2010–Napjainkig

Utódja:
Szojuz TMA–11M