Steven Ray Swanson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steven Ray Swanson

Steven Ray Swanson dr. (Syracuse, New York, 1960. december 3. –) amerikai mérnök, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1983-ban az University of Colorado (Boulder) keretében üzmmérnöki oklevelet szerzett. 1986-ban a Florida Atlantic University keretében számítógépes rendszerekből mérnöki diplomát kapott. A NASA (JSC) rendszermérnökeként a Shuttle Training Aircraft (STA) szimulátor programfelelőse. 1998-ban a Texas A & M University keretében doktorált (Ph.D.).

1998. június 4-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Két éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. Kettő űrszolgálata alatt összesen 26 napot, 15 órát és 41 percet (639 óra) töltött a világűrben. Négy űrséta alatt összesen 26 óra és 14 percet töltött a világűrben.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • STS–117, a Atlantis űrrepülőgép 28. repülésének küldetésfelelős. Az űrhajósok négy űrséta során az ISS-re felszerelték az S3 és S4 napelemforgató egységet, illetve a kapcsolódó napelemeket. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. A szolgálati idő alatt folyamatosan küzdöttek a számítógépek egymás után bekövetkező hibáival. Harmadik űrszolgálata alatt összesen 13 napot, 20 órát és 11 percet (332 óra) töltött a világűrben. 9 280 000 kilométert (5 800 000 mérföldet) repült, 219 alkalommal kerülte meg a Földet.
  • STS–119 a Discovery űrrepülőgép 36. repülésének küldetésfelelőse. Az ISS űrállomásra szállították az utolsó S6 rácsos elemet, az utolsó két napelemszárny hordozóját. Ezzel a rácsszerkezet kiépítése befejeződött. Második űrrepülése alatt összesen 12 napot, 19 órát és 30 percet töltött a világűrben. 8 530 000 kilométert (5 300 000 mérföldet) repült, 202 alkalommal kerülte meg a Földet.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TMA–10M fedélzeti mérnök

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]