Zond–7

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zond–7
Küldetés típusa Szojuz 7K–L1
Indítás dátuma 1969. augusztus 7.
Indítás helye Baikonur Cosmodrome Site 81/23
Hordozórakéta Proton-K

Zond–7 (oroszul: Зонд 7) szovjet űrhajó, a Zond sorozat tagja, a szovjet holdprogram holdrepülésre szánt Szojuz 7K–L1 automatizált űrhajó technikai és biológiai programja.

Küldetés[szerkesztés]

A Szojuz űrhajó speciális változata, a holdra szállás emberi kísérletének előkészítése. Feladata repülés a Föld-Hold-Föld útvonalon történő üzemeltetésének további vizsgálata, fotózási (három alkalommal) tevékenység a Hold és a Föld irányába. Felépítése, kis eltéréssel programja megegyezett a Zond–4, Zond–5, Zond–6 űrhajóval.

Jellemzői[szerkesztés]

1969. augusztus 7-én a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Proton hordozórakétával (UR-500K) indították Föld körüli parkolópályára. A start után a parkolópályán hajtóművének beindításával, pályamódosítással a második kozmikus sebességet elérve indult a Hold felé. Pályaadatai segítették, hogy a Hold gravitációs hatását felhasználja visszatérésre. Útközben három pályamódosítást hajtottak végre, egyet a Hold felé, kettőt a Föld irányába.

Pályakorrekció után a Holdat 1984 kilométerre megközelítette, majd szolgálatát folytatva kétfokozatú visszatérítési módszerrel 1969. augusztus 14-én sima leszállást hajtott végre a kijelölt területen.

Technikai adatok[szerkesztés]

  • Energiaellátását akkumulátorok és napelemek összehangolt egysége biztosította.
  • Tömege 5140 kilogramm, hossza 4,5 méter, átmérője 2,72-2,2 méter. A hengeres testhez kapcsolódó napelemeinek fesztávolsága 10 méter.
  • Fő részei a visszatérő kabin és a műszaki egység.
    • A visszatérő kabin tartalma: rádió-vevőberendezés,- akkumulátorok,- hőszabályozó rendszer,- tudományos műszerek,- a kísérleti állatok és növények tartályai, a nagy felbontóképességű fotóberendezés.
    • A műszaki egység tartalma: vezérmű,- a telemetriai,- az energiaellátó és az orientációs rendszer,- a korrekciós és fékező hajtóművek,- a hőszabályozás elemei,- külső felületen a napelemek és a parabola antenna.

Források[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]

  • Zond–7. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2012. december 24.)
  • Zond–7. cwru.edu. [2012. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 24.)

Elődje:
Zond–6

Zond sorozat
1964–1970

Utódja:
Zond–8