Irredentizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az irredentizmus (olasz eredetű szó, annyit jelent: megváltatlan, visszaszerzendő) azon nacionalista jellegű politikai törekvés megnevezése, ami egy vagy több, más ország fennhatósága alatt álló terület akár erőszakos úton történő annexióját hirdeti egy adott országhoz, a szóban forgó területek etnikai összetételére, vagy a korábbi (akár vélt, akár valós) birtokviszonyra hivatkozva.

Az irredentizmus elvét az Italia irredenta mozgalom hirdette, amely az Osztrák–Magyar Monarchia területén élő olaszoknak az olasz állammal való egyesítését kívánta. Az irredentizmus a két világháború között a trianoni békeszerződés következtében jelentős területeket és népességet veszített Magyarországon a magyar revíziós törekvések egyik vezéreszméje lett.

Modern irredenta törekvések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Albánia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy-Albánia” létrehozása, azaz Koszovó annektálása és a Macedónia területén élő albán többségű területek megszerzése.

Argentína[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Falkland-szigetek, valamint a Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek megszerzése. Ezen törekvés vezetett a Falkland-szigeteki háború kitöréséhez az Egyesült Királysággal, ami akkor és azóta is birtokolja ezen szigeteket.

Bosznia-Hercegovina[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Szandzsák megszerzése.

Bulgária[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy-Bulgária” létrehozása, azaz a San Stefanó-i békében megszabadott határ visszaállítása, Macedónia, a nyugati határvidék és a második világháború után elveszített területek annektálása.

Comore-szigetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Comore-szigetek a francia védnökség évei után 1975. július 6-án Mayotte-sziget kivételével elszakadt Franciaországtól. A cél a Mayotte-sziget annektálása.

Horvátország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy-Horvátország” létrehozása Bosznia-Hercegovina, a Szandzsák, Bácska valamint a Kotori-öböl és környékének annektálásával.

India[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kasmír feletti teljes ellenőrzés megszerzése, valamint „India egyesítése”, Afganisztán, Pakisztán, Nepál, Bhután, Mianmar, Jünnan és a Tsangpo (Brahmaputra) folyótól délre eső területek (Dél-Kína, Dél-Tibet), Szisztán és Beludzsisztán (Délkelet-Irán), Srí Lanka, Maldív-szigetek, Laosz, Thaiföld, Kambodzsa, Brunei, Kelet-Timor, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Mauritius, Seychelle-szigetek, Comore-szigetek, és még pár másik sziget, szigetcsoport, vagyis Dél- és Délkelet-Ázsia egyesítése. Ezen országok, területek jelenleg vagy hindu többségűek, vagy az iszlám délkelet-ázsiai térhódítása előtt mind hindu befolyás alatt álltak.

Írország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Észak-Írország megszerzése az Egyesült Királyságtól, azaz az Ír-sziget egyesítése.

Kína[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kínai Köztársaság (Tajvan) célja a Kínai Népköztársaság, Mongólia, Tajvan, Burma és Tuva egyesítése, azaz „Nagy-Kína” létrehozása.

Magyarország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A trianoni békeszerződés következtében elveszített területek visszaszerzése, azaz a történelmi Magyarország területi integritásának visszaállítása. Az irredentizmus hamar kultusszá vált Magyarországon, kialakultak saját jelképei, és a két világháború közötti időszak egészében jelen volt – ez a különböző politikai köröknek, társadalmi szervezeteknek is köszönhető, sőt elmondható, hogy egy idő után már maga a politika, és nem a társadalom tartotta életben a kultuszt.

A magyarországi irredentizmus kialakulása már 1918-1920 között megkezdődött, de tényleges kibontakozására a trianoni békeszerződés után került sor.

Marokkó[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy-Marokkó” létrehozása nyugat algériai, mali, szenegáli területek, valamint Nyugat-Szahara és Mauritánia bekebelezésével. Nyugat-Szahara ezért került 1975-ben a spanyolok kivonulása után azonnal marokkói megszállás alá (ami mind a mai napig tart).

Németország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy-Németország” létrehozása, az Európában elszórtan élő németek, tágabb értelemben véve pedig az összes germán nép egyetlen államba tömörítése.

Örményország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tágabb értelemben az ún. „Wilsoni Örményország” létrehozása, szükebb értelemben véve pedig az Örményországgal határos államokban élő örmény többségű területek (Hegyi-Karabah, és Javakheti) egyesítése, valamint Nahicseván annektálása. Ezen törekvés miatt tört ki a Hegyi-karabahi háború 1988-ban, aminek következtében Hegyi-Karabah örmény katonai megszállás alá került a Karabah és Örményország közti egyéb azeri területekkel együtt (mind a mai napig örmény fennhatóság alatt vannak)

Pakisztán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kasmír feletti teljes ellenőrzés megszerzése. Pakisztán az egész államot sajátjának tekinti, de csak a terület felét tartja ellenőrzése alatt, míg a másik fele indiai fennhatóság alatt áll.

Románia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első világháború után létrejött „Nagy-Románia” területi integritásának visszaállítása, azaz Besszarábia (benne Moldova), Észak-Bukovina és Dél-Dobrudzsa annektálása. Egyes extrémebb elképzelések még a teljes Tiszántúl, valamint a Bánság megszerzését is zászlajukra tűzték, vagyis Románia nyugati határát a Tisza folyó mentén képzelik el. Ennek képviselője manapság a Nagy-Románia Párt.

Spanyolország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gibraltár megszerzése.

Szerbia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy-Szerbia” létrehozása; a Bosznia-Hercegovina és Horvátország területén élő szerbek és az anyaország egyesítése, Koszovó annektálása, valamint kisebb, a jelenlegi Szerbiával határos magyarországi, romániai, sőt, még bulgáriai területek megszerzése is.

Szomália[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy-Szomália” létrehozása egyes kenyai és a etiópiai területek, valamint Szomáliföld egyesítésével.

Régebbi irredenta törekvések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olaszország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Osztrák–Magyar Monarchia területéhez tartozó olasz nemzetiségű területek (Dél-Tirol, Isonzo vidék, Isztria, Fiume) megszerzése.

Szerbia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az összes délszláv nemzetiség (a bolgárok kivételével) egyetlen államba tömörítése. Jugoszlávia, pontosabban a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság 1920-as létrejöttével ez az irányzat megszűnt.

Csehszlovákia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A közös cseh és szlovák állam létrehozása. Csehszlovákia megszületésével ez az irányzat megszűnt.