3 (szám)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
3
(három)
… 1 2 « 3 » 4 5 6 7 …
… 0  10 20 30 40 …
… 0  100 200 300 400 …
Tulajdonságok
Normálalak 3 · 100
Kanonikus alak prímszám
Osztók 1, 3
Római számmal III
Számrendszerek
Számrendszer 3-as
Bináris alak 112
Oktális alak 38
Hexadecimális alak 316
Számelméleti függvények értékei
Euler-függvény 2
Möbius-függvény −1
Mertens-függvény −1
Osztók száma 2
Osztók összege 4
hiányos szám
Más nyelveken
Előtagként tri- (görögből)
ter-, tre- (latinból)
Héberül ג (Gimel)
Arabul ٣ (thálith / thálitha)
Kínaiul (Sān)

A 3 (három) (római számmal: III) természetes szám, s egyben számjegy is. A számjegy ASCII kódja: 51, vagy 0x0033

A szám a matematikában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tízes számrendszerbeli 3-as a kettes számrendszerben 11, a nyolcas számrendszerben 3, a tizenhatos számrendszerben 3 alakban írható fel.

A 3 páratlan szám, prímszám. Kanonikus alakban a 31 szorzattal, normálalakban a 3 · 100 szorzattal írható fel. Két osztója van a természetes számok halmazán, ezek növekvő sorrendben: 1 és 3.

Háromszögszám. A három a legkisebb Fermat-prím \left( 2^{2^0}+1 \right), a legkisebb Mersenne-prím (2^2-1), a második legkisebb Sophie Germain-prím. A három a második legkisebb Mersenne-prímkitevő. A három a legkisebb szerencsés prímszám, a legkisebb faktoriálisprím (2! + 1). A három a második legkisebb háromszögszám. A három az egyetlen olyan prímszám, amely 1-gyel kisebb egy pozitív egész szám négyzeténél, mivel az összes ilyen, négyzetszámnál eggyel kisebb szám a négyzetszám négyzetgyökénél eggyel kisebb, illetve eggyel nagyobb szám szorzataként áll elő. Erősen bővelkedő szám, tehát osztóinak összege nagyobb, mint bármely nála kisebb pozitív egész szám osztóinak összege. Három, nem egy egyenesre illeszkedő pont síkot és kört határoz meg. A három a Fibonacci-számok sorában a negyedik. A három a negyedik a nyílt meandrikus számok sorában. Azoknak közönséges törteknek, amelyeknek nevezőjében a 3 áll, tizedestörtalakjukban ugyanaz a számjegy ismétlődik a végtelenségig (,000…, ,333…, ,666…). Egy természetes szám pontosan akkor osztható hárommal, ha tízes számrendszerben a számjegyeinek összege is osztható hárommal. Éppen ezért, bármely hárommal osztható szám számjegyeinek összes permutációja osztható hárommal. A három az egyetlen egész szám e és π között.

A hármas szám jelbeszéddel.

A kémiában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vallásban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az arab nyelvben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Evolution3glyph.png

A három gyakran a legnagyobb olyan szám, amelyet annyi vonallal írnak le, mint amekkora értéket maga a szám képvisel. A rómaiak megunták a négyet IIII-ként leírni, ám a hármat mind a mai napig három (függőleges ill. vízszintes) vonallal jelölik (III) a latin és a kínai nyelvben.

Az irodalomban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zenében[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 3 (szám) témájú médiaállományokat.