„Ung vármegye” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Történelem: az akkor 5-600 lakosú Dobóruszka mintv"főhely". gggrrrrrrááááá.....
(→‎Történelem: "főhely" brrrrr... (ez is Gyalay))
(→‎Történelem: az akkor 5-600 lakosú Dobóruszka mintv"főhely". gggrrrrrrááááá.....)
Ung vármegye egy része az [[I. bécsi döntés]]sel [[1938]]-tól [[Magyarország]] része lett, ekkor azonban a két már említett községet véglegesen [[Szabolcs vármegye|Szabolcshoz]] csatolták, annak része azóta is, viszont Ung megyéhez kerültek egyes községek, melyek 1918 előtt [[Zemplén vármegye|Zemplén vármegyéhez]] ([[Abara]], [[Deregnyő]], [[Hegyi]], [[Kisráska]], [[Mészpest]] és [[Nagyráska]]), [[Bereg vármegye|Bereg vármegyéhez]] ([[Kisdobrony]] és [[Nagydobrony]]), illetve [[Szabolcs vármegye|Szabolcs vármegyéhez]] ([[Eszeny]], [[Szalóka]] és [[Tiszaágtelek]]) tartoztak. Ung azonban e kiegészítésekkel is a legkisebb megye volt a megnagyobbodott Magyarországon (716 km², ill. 80,7 ezer fő). Az 1918 előtti Ung megye hegyvidéki része [[1939]]-ben, [[Kárpátalja]] megszállása következtében került magyar fennhatóság alá 1944-ig, ez a rész azonban nem a vármegyéhez, hanem az [[Ungi közigazgatási kirendeltség]]hez került.
 
A [[Második világháború|II. világháború]] után visszaálltak az [[1938]] előtti országhatárok, [[1945]]-ben azonban [[Csehszlovákia]] átadta [[Kárpátalja|Kárpátalját]] a [[Szovjetunió]]nak, azon belül [[Ukrán SZSZK|Ukrajnának]], és az egykori Ung megyének csak kisebb, nyugati részét tartotta meg [[Nagykapos]] és [[Dobóruszka]] főhelyekkel, ill. az Ungi közigazgatási kirendeltség nyugati részét [[Szobránci járás|Szobránc]] főhellyel.
 
Keleti, a [[Szovjetunió]]hoz került része [[Ukrajna]] [[Kárpátontúli terület]]éhez tartozott, s ez nem változott a [[Szovjetunió]] [[1991]]-es széthullásával sem. [[Csehszlovákia]] [[1993]]-ban történt felbomlását követően az oda tartozott részt [[Szlovákia]] örökölte és az [[1996]]-os közigazgatási reform óta ez a [[Kassai kerület]]hez tartozik.

Navigációs menü