Areszasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Areszasz
Születetti. e. V. század
Krotón?
Foglalkozásafilozófus
Filozófusi pályafutása
antik filozófia
i. e. 5. század
Iskola/Irányzatpüthagoreus
SablonWikidataSegítség

Areszasz[1] (néhol Lukániai Areszasz, ógörögül: Ἀρέσας; latinul: Aresus; Plutarkhosznál: Arcesus) i. e. V. és IV. század körül élt,[2] feltehetően Philolaosz idősebb kortársa) ókori görög püthagoreus filozófus, a püthagoreus iskola vezetője.

Élete[szerkesztés]

Areszasz Lukániában, a dél-itáliai Magna Graecia tartományában, esetleg éppen Krotónban született. Ismertebb tanítványai voltak Philolaosz és Aszpendoszi Diodorosz.[3] Valószínűleg Krotónban a püthagoreus iskola vezetője volt, magától Püthagorasztól számítva a hatodik.

Areszasznak valamikor menekülnie kellett Krotónból a püthagoreusok ellenségei elől. Püthagorasztól töretlen sorban ő lehetett az iskola utolsó vezetője, bár Iamblikhosz neoplatonista filozófus úgy említi Areszaszt, hogy „újraalapította” az iskolát, ami arra utal, hogy a közvetlen utódlás megszakadhatott.[2][4]

Egyes neopüthagoreus szövegek neki tulajdonítják a dór dialektusban írt Az emberi természetről (ógörögül: περὶ φύσιος ἀνθρώπου, peri phüsziosz antropu) címet viselő művet, amelyből körülbelül egy oldalnyi töredéket Sztobaiosz őrzött meg művében,[5] de mások azt feltételezik, hogy ezt egy Aiszara (Aesara) nevű püthagoreus nő írta, akiről egyesek azt állítják, hogy Püthagorasz lánya volt.[6]. A jelenkori kutatók egy része a művet archaikus stílust utánzó neopüthagoreus hamisítványnak tartja.

A mű egy elméletet vázol a természetjogról és az emberi lélek háromoldalú természetével kapcsolatosan.[7] Többek között Arisztotelész és Catullus is hivatkozik rá.

Más források Areszaszt összetévesztik egy Lukániai Areszandrosz nevű személlyel, bár róla mára nevén kívül semmi egyebet sem tudunk, és a mai tudósok ezt tévedésnek is tartják.[2][8]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Néhány jelenkori forrásban talán tévesen Oresas néven szerepel
  2. a b c Curnow, 38. oldal
  3. Zhmud, 132. oldal
  4. Lehetséges hogy ez az újraalapítás csupán azt jelenti, hogy másik, távoli görögországi városban folytatták a tevékenységüket?
  5. Eklogón, I, 846
  6. Iamblikhosz: Vita Pythagorica (’Püthagorasz élete’), 266. oldal
  7. Az emberi lélek háromoldalú természetének gondolata Platónnál is megjelenik.
  8. Horky, 128. oldal