Dión Khrüszosztomosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dión Khrüszosztomosz
Dio Chrysostom Orationes Johann Jacob Reiske 1784 page 43.jpg
Született 40[1]
Bursa
Elhunyt 120 (79-80 évesen)[1][2]
Állampolgársága római
Foglalkozása
  • filozófus
  • író
  • történész
  • szónok

Dión Khrüszosztomosz (latinul: Dio Chrysostomus Coccejus), (40 körül – 115 körül) ókori görög szónok.

A Bithüniai Pruszában született. Előkelő, vagyonos családja gondos nevelésben részesítette. Eleinte szónoki, majd filozófiai tanulmányokkal foglalkozott, és itt elsősorban a sztoicizmus tanításait kedvelte meg. Domitianus császár uralkodása (8196) idején Rómában tartózkodott, majd miután a császár a filozófusokat kitiltotta a fővárosból, Dión a Római Birodalom dunamenti provinciáit utazta be. Nerva trónraléptekor tért ismét vissza Rómába (96). Baráti viszonyban állt a császárral, innen nyerte a Crocceius nevet utalva Nerva teljes nevére. Nerva utóda, a 98-ban trónralépő Traianus is megbecsülte munkásságát. A 100-ik évben Dión meglátogatta szülővárosát, majd ismét Rómába jött. Itt is hunyt, de ennek ideje bizonytalan. Unokája, Cassius Dio jelentős korabeli történetíró volt.

Napjainkra 80 beszéd maradt fenn a neve alatt, ám valójában ezek nem mindegyike származik tőle. A beszédek, vagyis inkább erkölcstani és filozófiai tárgyú dolgozatok szerezték meg Diónnak a Khrüszosztomosz ('Aranyszájú') melléknevet. A beszédeket finom ízlés és tiszta nyelvezet jellemzik, és szerzőjüket Platón és Démoszthenész szerencsés utánzójának, egyben kora legjelentősebb stilisztájának mutatják. A beszédek nyomtatásban először 1551-ben jelentek meg. (Aldusnál, Venetiis).

Művei magyar nyelven[szerkesztés]

  • Dión Chrysostomosː Tróját nem vették be és más írások (ford. Szepessy Tibor), ELTE Eötvös József Collegium, Budapest, 2016 (elektronikus elérhetőség)

Forrás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
  1. ^ a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 14.)
  2. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)