Remete Szent Antal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Remete Szent Antal
Remete Szent Antal (kopt ikon)
Remete Szent Antal (kopt ikon)
remete, apát
Születése
251
Herakleopolisz környékén, Egyiptom
Halála
356. január 17. (105 évesen)
Kolzim-hegy, Egyiptom
Tisztelete
Egyháza Kopt ortodox egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Ortodox kereszténység
Antikhalkédóni egyházak
Ünnepnapja január 17.
Római katolikus egyház
Ortodox kereszténység
január 30.
Kopt ortodox egyház
Jelképei Öreg, szakállas, csuklyás férfi T alakú botra támaszkodva, disznóval, csengővel
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Remete Szent Antal témájú médiaállományokat.

Remete Szent Antal vagy Nagy Szent Antal, görögösen Antóniosz (ógörögül: Αντώνιος ο Μέγας Antóniosz ho Megasz, latinul: Antonius Magnus, Antonius Aegyptius, Antonius Eremita, kopt nyelven: Ⲁⲃⲃⲁ Ⲁⲛⲧⲱⲛⲓ), (251356. január 17.) az egyik első ismert keresztény remete, a sivatagi atyák egyike.

Élete[szerkesztés]

Keresztény családban született Herakleopolisz környékén. Igen magas kort ért meg, korabeli források tanúsága szerint 105 évesen halt meg. Egy alkalommal a szentmisén hirtelen arra a fölismerésre jutott, hogy neki szól az, amit Máté evangéliumából éppen felolvastak a híveknek: "Ha tökéletes akarsz lenni, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között… Aztán gyere, és kövess engem!" Az ifjú Antal úgy érezte, hogy követnie kell Jézus parancsát. Eladta a családi birtokot, és ami nem volt szükséges a húgáról való gondoskodáshoz, azt mind a szegényeknek adta.[1]

Előbb a falu közelében élt, később a líbiai sivatag egy üres sírboltjába költözött be. In­nen egy el­ha­gyott ka­to­nai tá­bor­ba köl­tö­zött, ahol két év­ti­ze­det töl­tött el a vi­lág­tól tá­vol, majd a Vö­rös-ten­ger fe­lé vet­te út­ját, s éle­te vé­gé­ig a tenger melletti Kolzim-hegy (Qolzum) lábánál é. sz. 28° 55′ 26″, k. h. 32° 21′ 00″ áll a ne­vét vi­se­lő ko­los­tor.[2][3] A he­gyen egész re­me­te­te­lep ala­kult ki Szent An­tal kö­rül.[4]

A legenda szerint Remete Szent Antal égi szózatot hallott, amely figyelmeztette: nem ő a legidősebb, legszentebb remete. Ezért, bár kilencvenéves is elmúlt, de útra kelt, mert találkozni akart a másik híres remetével, Remete Szent Pállal.

Remete Szent Antal 356-ban halt meg, ünnepe január 17-én van. Két évszázadon át ismeretlen volt a sírja, csak 561-ben találták meg. Földi maradványai ma Franciaországban vannak, az arles-i Saint Julien-templomban.

Művei[szerkesztés]

Hírét nem teológiai felkészültségének vagy filológiai műveltségének köszönhette – írni sem tudott –, hanem önmegtagadó életének és vallási bölcsességének. Az utókorra vitatott hitelességű 1) regulája és 2) húsz homíliája maradt fenn, eredetileg kopt nyelven írt, Szent Antal által diktált 3) hét levele azonban bizonyosan hozzá kötődik. Témájukat tekintve fiatal szerzeteseknek ad aszketikus szellemiséget tükröző útmutatást a lelki élettel kapcsolatban. Később e levelek görög fordítása is elkészült.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Remete Szent Antal, www.katolikus.hu
  2. Restaurálták a világ legrégibb kolostorát, www.mult-kor.hu
  3. A remeteség kialakulása, www.palosrend.hu
  4. A vi­lág leg­ré­geb­bi ko­los­to­rát res­ta­u­rál­ták Egyip­tom­ban, www.evelet.hu

Korabeli életrajza magyar nyelven[szerkesztés]

  • Szent Athanaszioszː Szent Antal élete INː A III–IV. század szentjei, JEL Kiadó, 1999, Budapest, ISBN 963-8344-78-4, 41–121. o.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Remete Szent Antal témájú médiaállományokat.