Magyar katolikus lexikon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar katolikus lexikon

Szerző Dr. Diós István és Dr. Viczián János (szerkesztők)
Első kiadásának időpontja 19932014
Nyelv magyar
Témakör magyar katolikus egyházi tárgyú szócikkek gyűjteménye
Műfaj lexikon
Részei 17 kötet
Kiadás
Magyar kiadás Budapest, Szent István Társulat
Külső hivatkozás elektronikus elérhetőség

A Magyar katolikus lexikon egy nagy terjedelmű, elsősorban vallási témakörökkel foglalkozó magyar nyelvű lexikonsorozat.

Történetével kapcsolatosan a szerkesztők az első kötet előszavában a következőt jegyzik megː


„A Szent István Társulat Könyvkiadó 1980-ban vállalta a Magyar Katolikus Lexikon megjelentetését. Eleinte megoldásnak látszott a híres, 1957-65-ben készült Lexikon für Theologie und Kirche 10 kötetes anyagának rövidítése és magyar anyaggal való kiegészítése. Az első lépésként elkészített címszójegyzék vizsgálatakor azonban kiderült, hogy ez az út járhatatlan. A Lexikon für Theologie und Kirche ugyanis német kultúrkörben (és iskolákban) született, e kultúrkör hagyományain nevelkedett emberek számára készült, s szemlélete, hivatkozásai, kötődései és példái egyszerű fordítással átültethetetlenek. Nagy kockázatot sejtetett a különböző felkészültségű fordítók munkájának összehangolása, a lektorálás, a félreértésekből eredő viták... stb.”

A szerkesztők nagy hangsúlyt akartak fektetni ezzel szemben a magyar egyházzal kapcsolatos témakörök bemutatásra, ezért végül tulajdonképpen egy önálló mű született dr. Diós István és dr. Viczián János szerkesztésében, amely előbbieken túl számos történelmi, helytörténeti, néprajzi, botanikai, zenetörténet etc. témakört is felölel.

Az 1993 és 2010 között 15 kötetben, körülbelül 15.000 nyomtatott oldal terjedelemben megjelent mű kiadója az egyházi irodalom hagyományos kiadásával foglalkozó Szent István Társulat. A kéthasábos szöveget sok fekete-fehér, illetve néhány színes fénykép, illusztráció díszíti. 2013-ban 16-ként egy pótkötet (A-Zs) jelent meg, majd 2014-ben a sorozatot egy indexkötet zárta: Az I-XVI. kötet mutatója A–Zs (17. kötet).

Témakörei közül legfontosabbak a következőkː

  • személyek (pápák, királyok, püspökök, írók, személyiségek),
  • események (magyar egyházi és világi történelem, egyetemes egyháztörténelem),
  • helyek (országok, püspökségek, magyar egyházmegyék, plébániák, búcsújáró helyek, szerzetesházak),
  • intézmények (szerzetesrendek, egyesületek),
  • fogalmak (filozófia, szentírástudomány, dogmatika, egyházjog, liturgia, művészetek, természettudomány).

A nyomtatott kiadás mellett a közelmúlt óta elektronikus formában is elérhetőː Magyar Katolikus Lexikon. Az internetes változat létrehozásában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának diákja, Rácz András vett részt, Pásztor Miklós irányításával.

Forrás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]