Új magyar irodalmi lexikon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Új magyar irodalmi lexikon

Szerző szerk. Péter László
Első kiadásának időpontja 1994
Nyelv magyar
Témakör magyar írók életrajzai
Műfaj lexikon
Kiadás
Magyar kiadás Akadémiai Kiadó, Budapest

Az Új magyar irodalmi lexikon a XX. század végének egyik jelentős magyar irodalmi alkotása.

Története[szerkesztés]

Magyarországon nagyobb magyart irodalmi lexikon e mű előtt utoljára az 1960-as években jelent: ez pedig a három kötetes Benedek Marcell-féle Magyar irodalmi lexikon volt. Minden értéke mellett az 1980-as évekre szükségessé vált új irodalmi lexikon megjelentetése. Maga Benedek 1963-ban még abban reménykedett, hogy az 1930-as évekbeli lexikonokra utalva „bizonyára nem kell újabb emberölőt kivárni, amíg ennek a lexikonnak hiányait és hibáit újabb kiadás vagy újabb lexikon hozza helyre.” Tévedett: az 1980-as évekig nem jelent meg ilyen lexikon.

Klaniczay Tibor irodalomtörténész 1985-ben fogalmazta meg az Új magyar irodalmi lexikon tervét. Megvalósításával Péter László könyvtárost-irodalomtörténészt bízta meg. Ezt követően több konzultáció történt a kérdéssel kapcsolatban, és 1988-ban Útmutató az új magyar irodalmi lexikon cikkeinek megírásához címmel munkafüzet is megjelent. (1988-ban ugyan kiadásra került a Kortárs magyar írók kislexikona 1959–1988 is, ez azonban nem pótolhatta a nagy szintézist.) A lexikoncikkírás annak munkaigényessége és aránylag kevéssé kifizetődő volta miatt nem lelkesítette túlságosan a kortárs irodalomtörténészeket. Időközben többen vissza is léptek, és helyüket másokkal kellett pótolni. A beküldött szócikkek jelentős részét is alaposan javítani, rövidíteni, sűríteni kellett. Az Új magyar irodalmi lexikon végül 316 munkatárs 11.000-nél több címszavával jelent meg 1994-ben Budapesten az Akadémiai Kiadó gondozásában. Terjedelme összesen 2326 kéthasábos nyomtatott oldal. A kizárólag magyar szépírók, tudományos- és vallási írók életrajzait tartalmazza rájuk vonatkozó szakirodalmi tájékoztatóval. Irodalomelméleti címszavak egy tervbe vett későbbi ilyen tematikájú alkotás miatt nem szerepelnek benne.

A szerkesztő kijelentette:

„Ahogy tökéletes társadalom, úgy tökéletes lexikon sincs. Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbb, amit célul tűzhetünk ki, hogy mintegy ötévenként bővített, javított új kiadásokkal, talán két évtizedig használható lexikont adhatunk az olvasó kezébe: akkorra – elsősorban a közben fellépő írók, költők, a kortársak műveinek gyarapodása miatt – a foltozás-toldozás ellenére természetszerűen avul el a megjelenésekor legkorszerűbb, legfrissebb kézikönyv is. Talán nem szerénytelenség, ha kijelentem: ilyennek szánjuk az Új magyar irodalmi lexikont.”

2000-ben egy második, javított és bővített kiadásra valóban sor került. Azt követően nem.

Kötetbeosztása[szerkesztés]

Kötetszám
Kötetcím
Kiadási év
Oldalszám
I. kötet A–Gy 1994 738
II. kötet H–Ö 1994 799
III. kötet P–Zs 1994 789

Források[szerkesztés]