Theológiai ismeretek tára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Theológiai ismeretek tára
újabb kiadásban: Magyarországi protestáns egyháztörténeti lexikon

Szerző Zoványi Jenő
Első kiadásának időpontja 18941901
Nyelv magyar
Témakör magyar protestáns egyházi írók életének és műveinek, a magyar protestáns egyház tisztségeinek, kerületeinek stb. lexikona betűrendben
Műfaj lexikon
Részei 3 kötet
Kiadás
Magyar kiadás Mezőtúr, 1894–1901
Külső hivatkozás elektronikus elérhetőség

A Theológiai ismeretek tára egy 19. század végi magyar protestáns egyháztörténeti lexikon, amely később több újabb kiadásban is megjelent.

A Zoványi Jenő egyháztörténésztől, teológiai tanártól 18941901 között Mezőtúron megjelent 3 kötetes mű a keresztény egyháztörténettel foglalkozik. A szerző 423 + 434 + 428 oldal – tehát körülbelül 1200 oldal – terjedelemben dolgozza fel a keresztény papok, püspökök, egyházi írók, egyházi tisztségek, egyházkerületek stb. körét összesen 3350 szócikkben. Az egyes szócikkek gyakran bibliográfiai útmutató tartalmaznak.

A 3 kötetes művet a Magyarországi Református Egyház Zsinati Irodájának Sajtóosztálya 1977-ben ismét kiadta egy 712 oldalas kötetbe egyesítve. Ennek előszavába ezt írtákː

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Sajtóosztálya Zoványi Jenő egyháztörténeti lexikonának harmadik, bővített és javított kiadásával régi adósságot törleszt és súlyosan érzett hiányt kíván pótolni. Nemcsak az egyháztörténet-tudomány és az egyetemes történetírás szakemberei, hanem a művelt olvasóközönség széles köre is joggal tarthat igényt egy olyan lexikális műre, amely tájékoztatást ad a magyar protestantizmus múltjáról és jelenéről. Zoványi lexikona eleddig az egyetlen ilyennemű magyar nyelven publikált kiadvány. Megírását a nagy történettudós már kora ifjúságában, kolozsvári lelkész korában kezdette el.

Míg az eredeti kiadásról máig nem készült reprint kiadás és elektronikusan sem érhető el – a bővített kiadás ugyanakkor ingyenes elektronikus elérhetőséggel is rendelkezik a Debreceni Református Kollégium Elektronikus Könyvtárában.

A mű az egyháztörténeten kívül abból a szempontból is jelentős, hogy a magyar protestáns egyházi írók által művelt irodalomról sincs máig összefoglaló mű, így a kutatóknak – más lexikonok mellett – továbbra is segítséget jelent Zoványi műve.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]