Illusztráció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jessie Willcox Smith illusztrációja
Misztótfalusi Kis Miklós amszterdami kiadású magyar nyelvű Bibliája, 1685
Zichy Mihály illusztrációja Madách Az ember tragédiája c. művéhez, 1887 (Athén-i szín)

Az illusztráció nyomtatott szöveg szemléltetését, kiegészítését szolgáló kép, rajz, fénykép, ábra. A mai jelentésében a 19. század közepe óta használják.

Az illusztráció szerepe[szerkesztés]

A művészi illusztráció az egyszerű szemléltetésen túllépve, új művészi élmény hozzáadásával a szöveg megértéséhez, átéléséhez segíti az olvasót. A középkori kódexek illusztrációit illuminációnak hívják. Elterjedése a könyvnyomtatással vált széles körűvé. Technikáját kezdetben a fametszetben, később a rézmetszetben és litográfiában lelhetjük fel. Rendkívüli nagy szerepe van a szöveghez illeszkedő illusztrációknak akár egy könyvben, akár egy folyóiratban, továbbá a betűtípus megválasztásának, tudta és élt is ezzel Misztótfalusi Kis Miklós, Kner Imre, Lengyel Lajos stb. Ez már a könyvművészet nagy témakörét érinti, melyre nézve napjaink tömegtermelése negatív hatást gyakorol. A 20. században nagy népszerűségnek örvendett a képregény, ezek esetében az illusztráción volt a hangsúly, szöveg csak a képek alá került, mintegy kommentálta azokat.

A magyarországi könyv- és lapillusztrálás több évszázados hagyományainak megőrzése és továbbépítése céljából 1994-ben megalakult a Magyar Könyvillusztrátorok Társasága. E társaság művészettörténész tagjai foglalkoznak a magyar könyvillusztráció történetével.[1]

Jeles magyarországi illusztrátorok (válogatás)[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Illusztrátorok Társasága (MKITSZ tag). [2012. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 10.)

Források[szerkesztés]

  • N. Pataki Márta: A Kossuth Nyomda története : 1884-1984. A könyvet lektorálta Timkó György. Budapest : Kossuth Nyomda, 1984

További információk[szerkesztés]

  • Magyar illusztrátorok
  • Varga Emőke: Az illusztráció a teóriában, a kritikában, az oktatásban. Budapest: L'Harmattan, 2012 (ISBN 978-963-236-505-3)
  • Révész Emese: Kép, sajtó, történelem. Illusztrált sajtó Magyarországon 1850–1870 között; Argumentum–OSZK, Budapest, 2015 (Res libraria)
  • Révész Emese: Mentés másként. Könyvillusztráció tegnapról mára; Balatonfüred Városért Közalapítvány, Balatonfüred, 2020 (Tempevölgy könyvek)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]