Nonnosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nonnosz
Élete
Született 4. század
Akhmím, Egyiptom
Elhunyt 5. század
Nemzetiség görög
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) eposz
Fontosabb művei Dionysiaká
Metabole
A Wikimédia Commons tartalmaz Nonnosz témájú médiaállományokat.
A Dionysiaká az 1280-ban írt kéziratban, Biblioteca Medicea Laurenziana, Firenze

Panopoliszi Nonnosz, (ógörög nyelven Νόννος) a mai Egyiptom területén található Panopoliszban (ma: Akhmim) született, a 4. század végén vagy az 5. században élt görög költő; a Dionysiaká című eposz szerzője.

Életéről szinte semmit nem tudni. Csak műveiből lehet következtetni arra, hogy fiatalon, amikor még pogány volt, írta nagy eposzát; később keresztény lett, és akkor írta át versben János evangéliumát (Metabole).

Dionüszosz-eposz[szerkesztés]

A hatalmas terjedelmű Dionüszosz-eposz (Διονυσιακά / Dionysiaká) 48 énekből áll (mint az Iliasz és az Odüsszeia). Dionüszosz isten indiai hadjáratát tárgyalja rendkívül körülményesen, a cselekmény folyamatosságát zavaró sokféle mítosz unos-untalan bevonásával. Szerkezete teljesen széteső, még a hős alakja sem tartja össze. A mű Zeusz Európában tett látogatásával kezdődik, maga Dionüszosz csak a nyolcadik énekben születik meg.

Érdekesség, hogy a szerző kétszáz évvel a kereszténység államvallássá tétele után antik eposzt írt, „még egyszer, utoljára, egy egyiptomi monumentalitású műben összefoglalva az egész görög szenttörténetet.” Pogány szelleme ellenére Bizáncban még a 13. században is másolták.[1]

Nonnosz gondosan kidolgozott hexameterekben írt, szigorú verselési technikáját később többen követték (pl. Musaeus, Paulus Silentiariust és mások).

Eposzát először a holland Gerhard Falkenburg (1535–1578) adta ki 1569-ben.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szerb Antal i.m.
  2. Almási Gábor, Kiss Farkas Gábor (2013). Szöveggondozás és kapcsolatápolás (PDF). Irodalomtörténeti Közlemények 117. évfolyam (6. szám).  

Műve magyarul[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap