Niképhorosz Brüenniosz (történetíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Niképhorosz Brüenniosz
Életrajzi adatok
Született1062
Orestiada
Elhunyt1137 (75 évesen)
Konstantinápoly
Ismeretes mint
Nemzetiséggörög
HázastársAnna Komnéné
Pályafutása
Szakterülettörténettudomány
Kutatási területbizánci történelem
Jelentős munkáiὝλη Ἱστορίας ('Anyagok a történelem számára', 4 könyvben)

Ifjabb Niképhorosz Brüenniosz (görögül: Νικηφόρος Βρυέννιος, Nikifórosz Vriéniosz, latinul: Nicephorus Bryennius; Orestiada, 1062Konstantinápoly, 1137) középkori bizánci államférfi, történetíró.

Élete és műve[szerkesztés]

I. Alexiosz bizánci császár leányának, Anna Komnénének volt a férje. Anyósa kérésére kezdte el írni történeti művét, amely 4 könyvben az 1070 és 1079 közötti események történetét meséli el. A krónika középpontjában a Komnénoszok fölemelkedése áll, de a szerző nem mulasztja el kiemelni a többi nagy arisztokrata család, így a Brüennioszok szerepét sem.

A mindössze néhány év történetét feldolgozó mű folytatását Brüenniosz halála akadályozta megː a folytatást végül özvegy felesége, Anna Komnéné írta meg Alexiasz címen.

Személye a Régi tudós világ históriájában[szerkesztés]

Budai Ézsaiás teológus és történetíró a Régi tudós világ históriája című 1802-es, Debrecenben megjelent nagy tudós-lexikonában a következőket írja Brüennioszról:[1]

NICEPHORUS BRYENNIUS, Orestias nevű Városból, Macedoniábann. Meghólt 1137-benn. Sok vitéz tselekedeteiért, Alexis Comnenus Tsászár, Anna nevű leányát feleségűl adta néki, és Panhypersebastus titulussal tisztelte meg. A’ Comnenusi ház Históriáját akarvánn leírniː el nem végezhette; hanem 1057-től fogva, tsak 1081-ig ment, 4. könyvekbenn. Munkájának ’Υλη’ιςορίας nevet adott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Google Books, 117. o.

Források[szerkesztés]

  • Kapitánffy István – Caruha Vangelió – Szabó Kálmán: A bizánci és az újgörög irodalom története; Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1989, ISBN 963-282-093-2, 124–125 p

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]