Szent Kasszia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Kasszia
Születése
805/810 körül
Halála
865 előtt
Tisztelete
Egyháza Görög ortodox egyház
Tisztelik Görög ortodox egyház
Ünnepnapja szeptember 7.
Irodalmi munkássága
Fő művei Himnuszok
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Kasszia témájú médiaállományokat.

Szent Kasszia vagy Kassziané (ógörögül: Κασσιανή), (Konstantinápoly, 805/810 körül – Konstantinápoly, 865 előtt) középkori bizánci apáca, egyházi költőnő.

A korabeli bizánci történetírók – és nem saját művei – árulnak el részleteket az életéről. Eszerint fiatal korában részt vett szépségversenyen, ahol felkeltette a fiatal Theophilosz bizánci császár figyelmét. A császár feltett neki egy kérdést, mire Kasszia talpraesetten és bátran válaszolt. A császár azonban – valószínűleg túlzott okossága miatt – végül nem őt, hanem egy Theodóra nevű hölgyet választott feleségül.

Kassziától különböző himnuszok maradtak fenn, melyekből ezidáig mindössze egy olvasható magyar nyelven. A görög ortodox egyház szentként tiszteli, és ünnepét szeptember 7. napján üli meg.

Művei magyarul[szerkesztés]

  • A bűnbánó asszony éneke (ford. Berki Feriz) INː (szerk.) Simon Róbert – Székely Magda – Dimitriosz Hadziszː A bizánci irodalom kistükre, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1974, ISBN 963-07-0345-9, 489–491 p

Források[szerkesztés]

  • Kapitánffy István – Caruha Vangelió – Szabó Kálmán: A bizánci és az újgörög irodalom története, Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1989, ISBN 963-282-093-2, 82 p

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]