Szent Jusztinusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Jusztinusz
egyházatya, vértanú
Születése
103
Szikem (a mai Náblusz)
Halála
166 (63 évesen)
Róma
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Ünnepnapja június 1.
Római katolikus egyház
Irodalmi munkássága
Fő művei I. és II. apológia
Párbeszéd a zsidó Trifónnal
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Jusztinusz témájú médiaállományokat.

Szent Jusztinusz vagy Jusztinusz mártír (ógörögül: Ἰουστῖνος ὁ Μάρτυρ, latinul: Iustinus Martyr), (103,[1] Szikem (a mai Náblusz) – 166, Róma) keresztény apologéta, filozófus, vértanú. Több művet is írt, de az utókor számára csak néhány maradt fenn ezekből.

Élete[szerkesztés]

Jusztinusz a második évszázad legelején született egy vélhetően görög eredetű, pogány, római család gyermekeként a szamáriai Szikemben.[2] Eleinte görög bölcseleti iskolákban tanult, megismerkedett a sztoikus, arisztoteliánus, püthagoreus filozófiával is. Ezekben az iskolákban tanított tanokban nem találta meg a maga igazságát, ezt kereste folyamatosan és végül a kereszténységben találta ezt meg.[3] Saját szavaival:

Az egyedül megbízható és igaz filozófia

– Szent Jusztinusz

Rengeteget írt a keresztény vallás védelmében, azonban Jusztinusznak a műveiből csak két Apológiája és a Dialógus a zsidó Trifonnal[4] című párbeszéde maradt fenn. Az őskeresztény szentmise folyamatát leírta egy apologetikában. Rómába költözött, ahol nyitott egy iskolát és nyilvános vitákat tartott. Apologéta (hitvédő) és filozófusi működését a rómaiak és a zsidók egyaránt rossz szemmel nézték, ezért elfogták őt és hat társát. A római Rusztikusz prefektus elé vezették őket. A prefektus felszólította őt, hogy tegyen hitet a római istenekre és kövesse a császári parancsokat. Ő azonban társaival nem volt hajlandó a hitüket megtagadni, állhatatosan kitartottak hitükben és még az ítélet után is dicsőítették Istent. A tárgyalás után halálra ítélték őket, majd lefejezték Jusztinuszt és társait. A holttesteket később néhány keresztény hívő magához vette és méltó helyre temette.

További idézetek[szerkesztés]

Ezeket az idézeteket válaszként mondta a prefektus kérdéseire.

Bíróság elé állítani és elfogatni senkit sem lehet azért, mert engedelmeskedünk Üdvözítőnk, Jézus Krisztus parancsainak.

– Szent Jusztinusz

Iparkodtam megismerni mindenféle tant, de csak a keresztények igaz tanításához csatlakoztam: ennek igazságait csupán azok nem fogadják el, akik tévedésekben botorkálnak

– Szent Jusztinusz

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2013. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 5.)
  2. Magyar Kurír, 2010.06.01.
  3. Lane, 2001.
  4. Bobichon, Philippe. Dialógus a zsidó Trifonnal/Dialogue avec Tryphon. Edition critique 

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]