Ugrás a tartalomhoz

Kopt ortodox egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
kopt ortodox egyház

Valláskereszténység
Felekezetmiafizita
Eredetősi alapítású
Lelkészi vezetőII. Tavadrosz
Tisztségepápa
Szertartásalexandriai
Tagságkb. 15 000 000
Nyelvkopt nyelv, arab
AlapítvaKr. u. 42 (a hagyomány szerint)
AlapítóMárk evangélista
Státuszautokefál
Ország Egyiptom
SzékhelyAlexandria és Kairó, Egyiptom
NaptárKopt naptár

A kopt ortodox egyház weboldala

A kopt ortodox egyház (koptul: Ϯⲉⲕ̀ⲕⲗⲏⲥⲓⲁ ̀ⲛⲣⲉⲙ̀ⲛⲭⲏⲙⲓ ̀ⲛⲟⲣⲑⲟⲇⲟⲝⲟⲥ) vagy alexandriai kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza, a kereszténység legősibb máig fennálló szervezete.[1] Az antikhalkédóni egyházak közé tartozik, amelyek a 451-es khalkédóni zsinaton az (akkor még egységben lévő) ortodox és nyugati keresztényektől eltérő krisztológiai álláspontot képviseltek, ezért külön egyházzá váltak. Eredete Egyiptomba vezethető vissza, tagjai a koptok, kiknek nagy része ma is Egyiptomban él, de világszerte vannak követői.

Történelem[szerkesztés]

Az alexandriai patriarchátust, az öt ősi patriarchátus egyikét a hagyomány szerint Szent Márk evangélista alapította. A khalkédóni zsinat után bekövetkezett szakadás során a hívek nagy többsége (jellemzően a kopt nyelvűek) a kopt ortodox egyház híve lett, kisebb része (jellemzően a görög nyelvűek) pedig az ortodox irányzatú alexandriai ortodox egyházé; mindkét egyház az alexandriai patriarchátus örökösének tartja magát.

Az egyiptomi keresztényeket az arabok érkezésétől kezdve nevezték koptoknak – azaz egyiptomiaknak. Az arab uralom alatt elnyomásoknak voltak kitéve,[1] de mind a mai napig fennmaradtak. A későbbi katolikus missziós tevékenység hatására a kopt ortodox egyház híveinek kb. 2,5%-a elfogadta a római pápa joghatósági elsőbbségét és tanítóhivatali tévedhetetlenségét, és 1442-ben unióra lépett Rómával, ez a mai kopt katolikus egyház.[1]

Tanítás[szerkesztés]

Továbbra is ragaszkodnak az „egy természet” állásfoglalásához, a filioque kérdésben pedig az ortodox egyházak nézeteit vallják. Mária-tiszteletükben, szentségtanukban nem különböznek az ortodox, vagy a katolikus állásfoglalásoktól. Vezetőjük Alexandria pátriárkája, Szent Márk utóda, a kopt pápa.

Előírásaik szerint csak fölszentelt pap keresztelhet, a fiúkat 40, a lányokat 80 napos korukban keresztelik meg, háromszoros vízbemerítéssel. A gyermeket a keresztelés után azonnal megbérmálják és megáldoztatják. A világiak 16 éves korban kezdik a gyónást, a papok és diakónusok egész életükre föl vannak mentve a gyónás alól. Papjaik bármikor visszatérhetnek a világi életbe, mert szerintük az egyházi rend nem hagy eltörölhetetlen jegyet a lélekben. Házasságkötésnél a pap olajjal keni meg a jegyesek csuklóit. A betegek kenetének szentségét az egészségeseknek is kiszolgáltatják, hogy őket a gonosz szellemektől megvédjék.

Liturgiai nyelvük a kopt és az arab nyelv.

Szent Márk-katedrális Kairóban

Templomaik négyszög alakúak, a szentélyt fából készült díszes fal választja el a templom többi részétől, melyben külön rész van fenntartva a papság, a férfiak és a nők számára. Saját egyházi naptáruk van, melyet Diocletianus uralkodásának kezdetétől (284) számítanak és a vértanúk évszámításának neveznek.

A 32 püspökségből 28 Egyiptomban, 2 Szudánban, 1 Kenyában, 1 pedig Izraelben van. 8 kolostoruk van, összesen kb. 400 szerzetessel.

A kopt ortodox egyház autonóm részegyháza a Brit ortodox egyház.

Pápaválasztás[szerkesztés]

A pápa olyan férfi, aki elmúlt 40 éves, egyedülálló, 15 évet töltött kolostorban, és hét püspök támogatását élvezi. Első körben hét jelölt közül a kb. 2400 küldött kiválaszt hármat. A küldöttek papok, és az egyház világi segítői közül kerülnek ki. A három legtöbb szavazatot kapó jelölt kerül a következő fordulóba. Ekkor egy kilenc évesnél fiatalabb gyermek, aki az ártatlanság és a tisztaság jelképe, bekötött szemmel húz a három név közül. Ezt úgy értelmezik, hogy az isteni kéz húzza ki a következő pápa nevét.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Coptic Orthodox Church of Alexandria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Bikfalvy Géza: Nemcsak a katolikusok keresztények – Krisztushívõk Egyiptomban (magyar nyelven). Új Ember, 2000. november 19. [2012. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 4.)
  2. bekötött szemmel választanak pápát[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]