Kopt pápák listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi lista a kopt ortodox egyház legfőbb méltóságának viselőit, az alexandriai kopt pápákat tartalmazza. Az első alexandriai püspök a hagyomány szerint Szent Márk evangélista volt az 1. században. Azóta megszakítatlan láncban folytatódik a kopt pápák sora egészen a jelenlegi (118.) II. Theodóroszig . Megjegyzendő, hogy az 5.6. századtól – a hitviták eredményeként – a kopt pápák mellett alexandriai görög (ortodox) pátriárkát is választottak. Ez a méltóság is ugyancsak létezik napjainkban.

A nevek görögös – illetve, ha van ilyen, magyaros – alakban szerepelnek.

43500[szerkesztés]

{

5001000[szerkesztés]

A 451-es egyházszakadás utáni alexandriai görög pátriárkákat lásd:

10001500[szerkesztés]

15002000[szerkesztés]

2000 – napjaink[szerkesztés]

N
Kopt pápa
Kopt név
Hivatali idő
Megjegyzés
118. II. Teodor (Theodórosz, *1952. november 4.) Tavadrosz pápa: 2012. november 18. – napjaink

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List of Coptic Orthodox Popes of Alexandria című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) ملحق:قائمة_بطاركة_الإسكندرية című arab Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]