Anianosz alexandriai püspök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Anianosz
Alexandria püspöke
St Mark Baptises Ammianus.gif

Született nem ismert az időpontja
Alexandria
Elhunyt 83?
Alexandria
Sírhely Baucalis
Felekezet ortodoxia
Püspökségi ideje
60 körül (?) – 83 (?)
Előző püspök
Következő püspök
Márk evangélista
Aviliosz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Anianosz témájú médiaállományokat.

Szent Anianosz, magyarosan Ányos (ógörögül: Ανιανός, latinul: Anianus), (? – 83?) a hagyomány szerint a 2. alexandriai püspök valószínűleg a 60-as/70-es évektől (talán 72-től) haláláig.

Állítólag Márk evangélista által rajta tett csoda miatt lett keresztény. Márk áldozópappá tette Anianoszt, és felruházta a gyógyítás adományával. Mivel sok csodát tett, az irigykedő zsidók bevádolták a babilóniai királynál, aki felszólította a keresztényeket, hogy mutassanak be neki is csodát vallásuk igazolására. Ennek elmulasztása esetén a keresztények kiirtását helyezte kilátásba. Anianosz imádkozott, majd megtette a király által kért csodát, a király pedig népével megtért.

Anianosz később követte Szent Márkot Alexandria püspöki székében, és ott 18 vagy 22 évig szolgált. Mások szerint 4 évig közösen irányították az ottani híveket, majd Márk halála után 9 évig egyedül Anianosz volt a püspök. Az alexandriai pátriárkák régi krónikája Hathuri hónap 9-ére teszi halála napját, amely a keresztény naptár november 26. napjának felel meg. Halála évét 86-ra (vagy 83-ra) teszik. Mind a keleti, mind a nyugati kereszténység szentként tiszteli. A Római Martyrologium április 26-án emlékezik meg róla. Ereklyéit Velencében őrzik az S. Mariae Caritatis templomban. Érdekesség, hogy I. András magyar király Anianosz tiszteletére szentelte fel a Tihanyi apátság templomát.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopaedia, i. m., 933–934. hasáb

Forrás[szerkesztés]