Montmartre-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Montmartre-i csata
 Napóleoni háborúk
Horace Vernet: A Clichy kapu
Horace Vernet: A Clichy kapu
Dátum1814. március 30.
HelyszínClichy és Montmartre (Franciaország)
Eredményszövetséges győzelem
Harcoló felek
 Franciaország Osztrák Császárság
 Poroszország
 Oroszország
Parancsnokok
Marmont
Bon Adrien Jeannot de Moncey 
Karl Philipp zu Schwarzenberg
I. Sándor orosz cár
III. Frigyes Vilmos porosz király
Haderők
23 000107 000


A montmartre-i csata 1814. március 30-án zajlott le Clichy-nél és Montmartre-nál a hatodik koalíció szövetséges erői és Napóleon erői között. A szövetségesek győztek, bevonultak Párizsba, a francia császár hamarosan lemondásra kényszerült.

Előzmények[szerkesztés]

A két fő szövetséges erő 1814. március 28-án Meaux-nál egyesült, és az így 107 000 fősre erősödött haderő elindult a francia főváros ellen. Csak 23 000, hiányosan felszerelt védő állt szemben a támadó szövetségesekkel.

A csata[szerkesztés]

A szövetségesek keletről és északról közelítettek Párizs felé. Moncey marsall a Nemzeti Gárda parancsnoka próbálta őket megállítani Clichy-nél, de délután 4-kor két hadtest meghátrálásra kényszerítette Belleville-be a magaslatokra és Montmartre külvárosaiba. Montmartre külvárosának Marmont tábornok volt a parancsnoka. Március 31-én délután két órakor került sor az utolsó akcióra.

Következmények[szerkesztés]

Marmont következő akciója az volt, hogy tárgyalni kezdett a szövetségesekkel, ez döntően hozzájárult a császár lemondásához vezető események sorozatához.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Montmartre című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Chandler, David. Dictionary of the Napoleonic wars. Wordsworth editions, 1999.