Bon Adrien Jeannot de Moncey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bon-Adrien Jeannot de Moncey
Moncey-de-conegliano.jpg
Moncey francia marsall,
Conegliano hercege
Beceneve Fabius
Született 1754
Palise vagy Moncey
Franciaország
Meghalt 1842
Párizs
Nemzetisége Flag of France.svg francia
Rendfokozata tábornok, a francia császárság marsallja
Csatái forradalmi háborúk
napóleoni háborúk
Kitüntetései A Francia Köztársaság Becsületrendje, Franciaország pairje

Bon-Adrien Jeannot de Moncey, Conegliano hercege (Moncey Doubs (megye), 1754. július 31.Párizs, 1842. április 20.) Franciaország marsallja, a francia forradalom és a napóleoni háborúk kiemelkedő katonája volt.

Élete és pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja ügyvéd volt Besançonban. Gyermekkorában kétszer sorozták be a francia hadseregbe, de az apja mentesítést szerzett mindkét alkalommal. 1778-ban a vágya végre teljesült, amikor végre katona lehetett.

Moncey szobra a Clichy téren

1791-ben kapitánnyá léptették elő, mivel a francia forradalom elveivel azonosult. Moncey az 1793-as és 1794-es hadjáratban aratott győzelmeivel tüntette ki magát a spanyol határnál, zászlóaljparancsnokká nevezték ki, majd pár hónap alatt a hadsereg vezérkari főnökének a nyugati Pireneusokban , és sikeres működése nagy szerepet játszott abban, hogy békére kényszerítették a spanyol kormányt. Ezt követően a legfőbb parancsnok 1799-ig, amikor a kormány, royalista nézetekkel gyanúsítva leváltotta őt. 1801-1815 között a rendőrség főfelügyelője volt.

A 1799. brumaire 18-i puccs után került vissza aktív szolgálatba, és Napóleon itáliai hadjáratában 1800-ban vezette hadtestét Svájcból Itáliába, leküzdve a fegyverszállítási és a lovak hiánya miatti nehézségeket kelt át a Szent Gotthárd-hágón. 1801-ben Bonaparte csendőrség inspektor-tábornokává tette, és Franciaország marsalljává. 1805-ben megkapta a becsületrendet.

1808-ban Conegliano hercege lett. Ebben az évben Spanyolországba küldték a hadsereg parancsnokaként. Kitüntette magát Valencia elfoglalásával, de ez azzal a hatással járt, hogy Dupont a Bailén-i katasztrófában elpusztult, ezek után vezető szerepet játszott a császár hadjáratában az Ebro-nál és Zaragoza második ostrománál 1809-ben.

Visszavonult a szolgálatból az oroszországi hadjárat idején, és ezért nem vett részt a Grande Armée hadjáratában 1812-ben és 1813-ban. Amikor azonban Franciaországot a szövetségesek megtámadták 1814-ben, újra a csatamezőre lépett és harcolt az utolsó csatában Párizsért a Montmartre-i magaslatokon és a Clichy sáncokon.

1814-ben XVIII. Lajost mellé állt, aki Franciaország pairjének nevezte ki. Napóleon visszatérésekor, a "száz nap" alatt semleges maradt, megtagadta, hogy részt vegyen Ney marsall elítélésében, ezért börtönbüntetésre és a marsalli cím elvesztésére ítélték.

A király 1816-ban visszaadta a címét, és három évvel később ismét pair lett. Így folytatta katonai pályafutását, az utolsó aktív szolgálata az volt, hogy hadseregparancsnokként az 1823-as rövid háborúban Spanyolország ellen harcolt. 1833-ban a Hôtel des Invalides kormányzója lett. Amikor Napóleon hamvait 1840. decemberében hazahozták, az orvosának ezt mondta: "docteur, faites-moi vivre encore un peu, je veux recevoir l'Empereur" azaz Doktor, verjen még belém egy kis életet, látni akarom a császárt! Az ünnepségen megcsókolta Napóleon kardjának markolatát: "à présent rentrons mourir"="Most menjünk haza meghalni."

Felesége Charlotte Prospère Remillet (1761 - 1842), akitől 3 gyermeke született:

  • Anne-Francoise (1791 – 1842)
  • Bon-Louis (1792 – 1805)
  • Jeanne-Francoise (1807 – 1853)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bon-Adrien Jeannot de Moncey című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bon Adrien Jeannot de Moncey témájú médiaállományokat.