Caldierói csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caldierói csata
Napóleoni háborúk
Károly főherceg a caldierói csatában
Károly főherceg a caldierói csatában
Dátum1805. október 2931.
HelyszínCaldiero, Verona mellett, Észak-Itália
Eredményfrancia győzelem
Harcoló felek
Franciaország Osztrák Császárság
Parancsnokok

Masséna

Károly főherceg
Haderők
37 00050 000
Veszteségek
~4000 halott vagy sebesült3000 halott vagy sebesült
8 000 hadifogoly
A Wikimédia Commons tartalmaz Caldierói csata témájú médiaállományokat.

A caldierói csata 1805. október 2931. között zajlott a harmadik koalíciós háború során, az André Masséna vezette francia és a Károly főherceg, Teschen hercege parancsnoksága alatt álló osztrák sereg között, a Verona melletti Caldierónál, mely francia győzelemmel ért véget.

Előzmények[szerkesztés]

Az 1805-ös háborúban a szövetséges osztrák és orosz hadsereg próbálta legyőzni Napóleon seregeit. A szemben álló felek két hadszíntéren vonultak fel, a főesemények a Duna mentén, majd Morvaországban zajlottak. Másodlagos hadszíntér volt Észak-Itália. Ez utóbbi magyar szempontból mégis jelentősebb volt, hiszen Károly főherceg parancsnoksága alatt itt harcolt a 2., 32., 33., 34., 37., 48., 51., 52. és 61. gyalogezred és a 2., 3., 5., 8., 9. és 10. huszárezredek. A gyalogezredek mind részt vettek az október 30-án kezdődött, három napos caldierói ütközetben.[1]

A csata[szerkesztés]

Ez a hely a koalíciós háborúk alatt immár másodszor vált csata színhelyévé. 9 évvel korábban még Alvinczi József visszaszorította Napóleont, de most a franciák győztek annak ellenére, hogy az osztrákok létszámfölényben voltak.[2] A francia tábornoknak mintegy 37 000 katonája, az osztrák főhercegnek 50 000 embere volt. Masséna kezdte támadást a magaslatokat megszállva tartó osztrákok ellen, de azok a faluban kitartottak egészen alkonyatig. Az éjszaka folyamán a főherceg elvitette a hadfelszerelést és a tüzérséget, 5000 embert hátrahagyott Karl von Hillinger vezérőrnagy parancsnoksága alatt, hogy fedezzék visszavonulását. Ez az erő teljes egészében fogságba esett a következő napon.

Következmények[szerkesztés]

Az osztrákok 3000 embert veszítettek (halottak és sebesültek összesen), és Hillinger hadtestét is beleértve 8000-en estek fogságba; a franciák közel 4000 embert veszítettek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2008. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 14.)
  2. http://www.kislexikon.hu/caldiero.html [Tiltott forrás?]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Caldiero című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.