Mainzi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mainzi csata
Koalíciós háborúk
„Légi felderítés” Mainz ostrománál
„Légi felderítés” Mainz ostrománál
Dátum 1795. október 29.
Helyszín Mainz, Németország
Eredmény osztrák győzelem
Harcoló felek
Franciaország Habsburg birodalom
Parancsnokok
François Ignace Schaal François Sébastien de Croix de Clerfayt
Haderők
33 00027 000
Veszteségek
3000 halott vagy sebesült, 1800 hadifogoly, 138 ágyú1400 halott vagy sebesült, 200 hadifogoly


A mainzi csata 1795. október 29-én zajlott le a François Ignace Schaal vezette francia köztársasági és a François Sébastien de Croix, Clerfayt grófja parancsnoksága harcoló osztrák erők között az első koalíciós háborúk idején. A csatában az osztrákok győztek.

Coutelle kapitány

Ebben a csatában használtak második alkalommal légballonos felderítést. Coutelle kapitány használta ezt az eszközt a koalíciós erők megfigyelésére. Napoléon Bonaparte tábornok nem bízott ebben a megoldásban, ezért használatát mellőzték.

1794-1795-ben Mainz erődje a Német-római Birodalom legerősebb helye volt, Luxemburg kivételével, amelyet 11 hónapos blokád és ostrom után fel kellett adniuk. Mainz volt az utolsó erőd az osztrákok kezén.

Mainz 1797-ig ellenállt a franciáknak, a Campo Formió-i béke juttatta a franciák kezére 1797. október 17-én (a forradalmi naptár szerint Vendémiaire 26, a köztársaság hatodik évében). 1801-ben sikerült csak annektálniuk a Rajna bal partját.

Az ostrommal kapcsolatos személyek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Mainz térképe 1793-ból
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Mainz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.