Ambergi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ambergi csata

KonfliktusElső koalíciós háború
Időpont1796. augusztus 24.
Helyszín Amberg, Bajorország, napjainkban Németország
Eredményosztrák győzelem
Szemben álló felek
Franciaország Habsburg Birodalom
Parancsnokok

Jean-Baptiste Jourdan

Károly főherceg
Wilhelm von Wartensleben
Szemben álló erők
34 00040 000
Veszteségek
2000400
Térkép
Ambergi csata (Bajorország)
Ambergi csata
Ambergi csata
Pozíció Bajorország térképén
é. sz. 49° 28′ 16″, k. h. 11° 49′ 45″Koordináták: é. sz. 49° 28′ 16″, k. h. 11° 49′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ambergi csata témájú médiaállományokat.

Az ambergi csata 1796. augusztus 24-én zajlott le és osztrák győzelmet eredményezett a Jean-Baptiste Jourdan vezette francia sereg felett.

Károly főherceg megvárta, amíg a francia tábornokok távol kerültek a hadműveleti, utánpótlási bázisuktól, a balszárny 30 000 embere a Latour tábornok vezetésével Moreau-t tartotta szemmel, és északra sietett 27 000 fővel, hogy megtalálja Jourdant, aki nyomást gyakorolt Wartenslebenre Amberg közelében. Károly főherceg elhúzta a francia jobb szárnyat, ami Wartensleben tábornok erőit támadta frontálisan. A francia Sambre-és-Meuse-i hadsereg létszámban alulmaradt, így Jourdan visszavonult. Károly főherceg folytatta a mindkét francia sereg üldözését a Dél-Németországban és elfoglalta az utolsó francia kézen lévő erődöt a Rajnától keletre 1797. első hetében.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Amberg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.