Montmartre (Párizs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Montmartre szócikkből átirányítva)
Montmartre
Ország Franciaország
TelepülésPárizs 18. kerülete
Elhelyezkedése
Tszf. magasság130,53 m
Montmartre (Párizs)
Montmartre
Montmartre
Pozíció Párizs térképén
é. sz. 48° 53′ 13″, k. h. 2° 20′ 28″Koordináták: é. sz. 48° 53′ 13″, k. h. 2° 20′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Montmartre témájú médiaállományokat.

A Montmartre egy 130 méter magas domb Párizs egyik külsőbb (18.) kerületében, a belvárostól kb. 4 km-re északra. Déli ellenpontja a Montparnasse.

Igazi fénykorát a boldog békeidőkben (Belle-Époque) élte, az 1880-as évektől az első világháborúig. Írók, művészek, festők és népszerű mulatók negyede volt (a környéken élt például Dalí, Monet, Picasso és Van Gogh); girbegurba utcácskáit falusias házak és kisvendéglők szegélyezték. Mára teljesen egybeolvadt a fővárossal, és beépült, de a régi legendák fénye ma is beragyogja. A párizsiak bizalmasan ma is Dombnak (Tertre) nevezik.

A legenda szerint a domb azért kapta a Mons Martyrium (Mártírhegy) nevet, mert 250 körül a rómaiak itt fejezték le több mártírral együtt Szent Dénest.[1] Részben ezért és a kommün (1871) alatt elkövetett bűnökért engesztelésül építettek a dombra egy fogadalmi templomot, a Sacré Cœur-bazilikát (18761910 között épült). 1919-ben szentelték fel, és a lépcsőiről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Montmartre-galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. La fontaine miraculeuse de Montmartre (francia nyelven). unjourdeplusaparis.com, 2016. (Hozzáférés: 2019. augusztus 31.)
  2. Az ivóvíz négy kariatida által tartott félgömbből folyik alá vékony sugárban. Richard Wallace hasonló kútjai a 19. század végéről valók, öntött vasból készültek, és sötétzöld színűre festették őket; a párizsi utcák jellegzetességei voltak. A modern ivóvízhálózat kiépítése után mára már kevés maradt belőlük.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]