La Rothière-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
La Rothière-i csata
Napóleoni háborúk
Dátum 1814. február 1.
Helyszín La Rothière, Franciaország
Eredmény porosz győzelem
Harcoló felek
Franciaország Poroszország
Oroszország
Bajor Királyság
Württemberg
Habsburg Birodalom
Parancsnokok

Napóleon

Blücher
Haderők
40 000110 000
Veszteségek
60006000
A Wikimédia Commons tartalmaz La Rothière-i csata témájú médiaállományokat.


A La Rothière-i csata 1814. február 1-jén zajlott le a Napóleon császár vezette francia és Blücher porosz tábornagy vezette szövetséges (orosz–porosz) erők között és porosz győzelemmel végződött. Ez volt az első olyan csata, amit a francia császár francia földön veszített el.

Előzmények[szerkesztés]

A brienne-i csatában Napóleonnak még sikerült győzelmet aratnia Blücher erői felett, de a teljes szövetséges erő túlerejét nem tudta felülmúlni hadvezéri lángelméje sem. A szövetségesek három irányból támadtak, északon Bernadotte 80 000-es, középen Blücher 110 000-es és délen Schwarzenberg 200 000-es sereggel. Mind a két hadviselő felet korlátozták a téli útviszonyok, a tüzérség és a gyalogság is nehezen mozgott a sárban, a hóban. A francia hadseregről Napóleon azt írta: „Csak a Gárda szilárd, a maradék úgy olvad, mint a hó”.[1] Blücher a vesztes ütközet után dél felé hátrált Trannes-hoz, és seregét megerősítette, Napóleonnak azonban csak 40 000 főnyi, főleg frissen kiképzett újoncokból álló serege maradt.

A csata[szerkesztés]

Február 1-jén a francia császár délelőtt 9 óra körül érkezett La Rothière-be, ahol a serege éppen bivakolni[2] készült. A települést elárasztották a hóban és sárban, az ijesztő higiéniai állapotok közepette álló csapatok. Délben érkezett a hír Emmanuel de Grouchy lovasságától, hogy a szövetségesek három erős hadosztálya tart La Rothière felé Éclance, Soulaines és Trannes irányából. (A falusiak nagyszámú ellenséges erőről értesítették őket.)

A franciák gyorsan felvették a harci pozíciókat: Michel Ney a Fiatal gárdával elindult Brienne felé délkeletre egy mérföldre, La Rotheier és Petit-Mesnil közé. Nansouty tábornok a lovasságot két vonalba állította fel. Claude-Victor Perrin és Grouchy tájékoztatta a császárt a délről és keletről támadó nagyszámú ellenséges erőről. Napóleon azonnal lóra pattant, hogy saját maga győződjön meg a kialakult helyzetről, azonban a sűrű hóesés megakadályozta a pontos tájékozódásban. Azt azonban látta, hogy a szövetségesek ereje nagyobb az övénél, vonakodott megkockáztatni egy csatát ilyen erőviszonyok között, azt tervezte, hogy visszavonul a seregével, bármennyire is erőltetné Blücher a harcot.

Blücher serege Trannes csúcsán állt, seregei nagyon lassan mozogtak, a tüzérség számára pokoli útviszonyok között: fagy, sártenger, fagy. Nagyon sok ágyú és kocsi beragadt a sárba. Alekszej Petrovics Nyikityin orosz tábornok parancsot adott arra, hogy minden ágyú mellé kétszer annyi lovat állítsanak. Ezzel a lovastüzérségük erősebb lett, viszont a lovasságuk gyengébb.

Délután egy órakor Duhesme francia tábornok gyalogsága kezdte el a csatát. A tábornok könnyű gyalogsági támadással számolt, amit a szövetségesek sűrű tüzérségi tüze fogadott. A „szedett-vedett” orosz erők, vegyesen orosz–angol fegyverekkel és zsákmányolt francia muskétákkal felfegyverkezve elképesztő jókedvvel fogadták Blüchert és Sacken tábornokot. A buzgalmuk csak nőtt az első támadás alatt, ahogy a franciák előrenyomultak.

La Rothière-t Duhesme négy hadosztállyal védte, két oldalán állította fel a tüzérséget, középen a csatárláncot. A tábornok füsttől mocskosan lovagolt pontról pontra, bátorítva embereit, éberen ellenőrizve az ellenség mozgását. Az orosz tüzérség sokáig nem látta a franciák előrenyomulását, Nyikityin tüzérei miután nem messze a franciáktól felvették harcálláspontjukat, tüzet nyitottak. Ezalatt az orosz gyalogság ritmikus dobpergéssel felkészült a támadáshoz. Diedrich négy vadászezreddel indította meg az akciót, akik a hóviharban a tüzérségi és muskéták tüzében előrenyomultak és visszanyomták a francia centrumot. Nansoutyt meglepték az oroszok, Nyikityin észrevette a francia lovasság mozgását. A vadászok négyszög alakzatot vettek fel a tüzérség mögött. Amikor a francia lovasság 500 lépésnyi távolságon belül ért, akkor a tüzérek kartáccsal beléjük lőttek és utána a négyszögek biztonságos fedezékébe vonultak. A Gárda lovassága a négyszögek közt cikázott, de képtelen volt rajtuk áthatolni. A négyszögek egy-két sortüzet adtak le, a francia lovasság visszavonult a saját vonalai mögé. Sacken gyalogságát közben a franciák tűz alá vették, erre ágyúkat vontattak oda és ők is tüzet nyitottak a franciákra. A gyalogság már a kertek és épületek közé is benyomult.

Nansouty akciója tehát kudarcot vallott, de három lovashadosztályuk indított támadást Sacken ellen. A tábornok segítségért fordult Vaszilcsikov orosz tábornokhoz. Vaszilcsikov orosz dragonyosai éppen időben érkeztek, akkor, amikor Nansouty éppen Sacken tüzérségét és gyalogságát támadta. A dragonyosok 24 ágyút zsákmányoltak a francia lovastüzérségtől.

La Rothiere-ben ezalatt utcai harcok kezdődtek a franciák és oroszok között. Az orosz nehéz gyalogság két hadosztálya visszavert több lovasrohamot és ádáz kézitusában elfoglalta a település központját és templomát. Nyolc ágyút zsákmányoltak, mindkét fél több, mint 250 embert vesztett, a franciák végül északi irányba vonták ki erőiket a faluból.

Blücher az addig passzív Gyulay Ignác 14 200 emberből álló (osztrák) III. hadseregét vetette be Sacken támogatására. Gyulay táborszernagy Unienville falut foglalta el és oda telepítette a tüzérségét. Napóleon két dandárt küldött Dienville megtartására és a híd védelmére. Az osztrák támadás nem gyakorolt nagy hatást a franciákra, nem tudtak kitartani és visszavonultak. Ezek után Blücher egymásnak ellentétes parancsai okoztak zűrzavart az orosz gránátosok körében délután 4 óra körül, de végül a csata sorsa a szövetségesek számára vett kedvező fordulatot.

A bajorok megtámadták Wrede vezetésével Napóleon szárnyait La Rothière-nél. Estére a franciák visszavonultak.

Következmények[szerkesztés]

A szövetségesek vesztesége 4500–6400 fő között mozgott, Napóleonnak 6000 embere veszett oda, a tüzérségének 54-83 ágyúja került az ellenségei kezére. Ugyan a francia haderő nem szenvedett döntő vereséget, de a csatát Blücher megnyerte. Ez az ütközet arra is figyelmeztette a szövetségeseket, hogy bár a franciák létszámban alulmaradnak a szövetségesektől, de minden talpalatnyi földet csak súlyos véráldozatok árán lehet tőlük megszerezni.

Képek a csata főszereplőiről[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://napoleonistyka.atspace.com/La_Rothiere_battle.htm
  2. fr. bivouac: szabad ég alatt táborozás

Források[szerkesztés]

  • A csata angol nyelvű leírása képekkel és térképekkel [1]