Abensbergi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abensbergi csata
Abensberg.jpg
Jean-Baptiste Debret:Napóleon az abensbergi csatában

Konfliktus Armoiries-Empire.jpgNapóleoni háborúk
Időpont 1809. április 20.
Helyszín Wappen Abensberg.pngAbensberg, Bajorország, (ma: Németország)
Eredmény francia győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg Franciaország
Flag of Bavaria (lozengy).svg Bajorország
Flagge Königreich Württemberg.svg Württembergi Kir.
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Osztrák Birodalom
Parancsnokok
Jacques-Louis David 017.jpgNapóleonFlag of France.svg Karl Austria Teschen 1771 1847 color.jpg Károly főherceg Flag of the Habsburg Monarchy.svg
Szemben álló erők
90 000 Sablon:Bszám
Veszteségek
2000 halott vagy sebesült 2800 halott vagy sebesült, 4000 hadifogoly
é. sz. 48° 48′, k. h. 11° 51′Koordináták: é. sz. 48° 48′, k. h. 11° 51′

Az abensbergi csata 1809. április 20-án zajlott le a Napóleon vezette francia és a Habsburg–Lotaringiai Károly Lajos tescheni herceg vezette osztrák erők között. Francia győzelemmel ért véget.

Előzményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Károly főherceg kétségbeesetten próbálta összeszedni minden haderejét a 1809-es hadjárat kezdetére. Napóleont először meglepte a támadás, de aztán megszilárdította haderejét, egyesítette Berthier marsallal seregével, és folytatta támadását Abensberg irányába.

A csata lefolyása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A francia balszárny, Lannes marsall alakulata visszaverte a gyengén ellenálló osztrákokat. A centrumban a bajorok kemény nyomásnak voltak kitéve, de végül sikerült a francia császár az osztrák szárnyak ellen fordult, kitéve a vereség lehetőségének a jobbszárnyat, így Károly főherceg kénytelen volt visszavonulni.

Az osztrákok 7000 embert vesztettek, a franciák, a württembergeriek és bajorok mintegy 3000 halottat és sebesültet. Annak ellenére, hogy a francia császár 113 000 fős seregét az osztrákok két elkülönült, de összesen 160 000 főnyi hadserege felülmúlta létszámban; Károly főherceg mégis kénytelen volt visszavonulni keletre Eckmühl irányába. Hiller tábornok délkelet felé Landshut irányába indult. Ezután mindkét fél a második nagy ütközetben folytatta a harcot. Az abensbergi csatában Ausztria vesztesége 2800 fő volt, további 4000 katona hadifogságba esett.

Következményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Abensberg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.