Heilsbergi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heilsbergi csata
Heilsbergi csata
Heilsbergi csata

KonfliktusNapóleoni háborúk
Időpont1807. június 10.
Helyszín Lidzbark Warmiński (Lengyelország)
Eredménydöntetlen, francia stratégiai győzelem
Szemben álló felek
Franciaország
Itáliai Királyság
Orosz Birodalom
Parancsnokok
Joachim Murat
Jean Lannes
Leontyij Leontyjevics Bennigsen (Леонтий Леонтьевич Беннигсен)
Szemben álló erők
50 00090 000
Veszteségek
10 600 (12 000)8000
Térkép
Heilsbergi csata (Lengyelország)
Heilsbergi csata
Heilsbergi csata
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 54° 07′, k. h. 20° 35′Koordináták: é. sz. 54° 07′, k. h. 20° 35′
A Wikimédia Commons tartalmaz Heilsbergi csata témájú médiaállományokat.


A heilsbergi csata 1807. június 10-én zajlott le Kelet-Poroszországban (ma :Lengyelország, Lidzbark Warmiński) a Joachim Murat és Jean Lannes vezette francia–itáliai, és a Leontyij Leontyjevics Bennigsen vezette orosz erők között. A csata eldöntetlen eredményt hozott, francia stratégiai győzelemnek számított.

Előzmények[szerkesztés]

Az orosz hadsereg, Bennigsen tábornok vezetésével erős védelmi pozíciót vett fel Heilsberg városánál a Łyna (németül: Alle) folyónál. A francia hadsereg, Murat és Lannes tábornokok vezetésével június 10-én megtámadta az állásokat.

A csata[szerkesztés]

Az orosz főparancsnok nem igazán tudta, mikor és hol fog pontosan Napóleon támadni, ezért hadserege állásait Łyna (Alle) folyó mögött mindkét oldalon a megerősített magaslatokon állította fel. Több megerősített hídfőállással védekeztek a franciák támadása ellen, így vált ez az ütközet a napóleoni háborúk egyik legvéresebb csatájává. Az oroszok minden lehetséges terepviszonyt kihasználtak, az északi parton három erőd, és hat földsánc is elkészült.

A támadást Murat lovassága kezdte, mögötte masírozott a gyalogság és tüzérség, reggel nyolckor ütköztek meg orosz elővéddel és visszavetették. Murat eldöntötte, hogy megvárja Soult hadosztályát, mert a lovassága egyedül nem elegendő Pjotr Bagratyion orosz erőihez. Délelőtt 10 órakor Benningsen Nyikolaj Boroszgyin hadosztályától megkapta a híreket arról, hogy Launaunál (ma Łaniewo) a franciák megindították a támadást. Az orosz főparancsnok a Lvov-dragonyosezredet küldte a Boroszgyin-hadosztály támogatására.A francia tüzérség elkezdte lőni a két orosz seregtestet, közben Victor de Fay de La Tour-Maubourg dragonyosai kitámadtak. Alekszej Jermolov a francia dragonyosok támadását észlelte, megdöbbenve, hogy nem csak az orosz gyalogsággal szemből de hátulról is. Jermolov gyors lovának köszönhette a szerencsés megmenekülését.

Murat és Bagratyion lovassága között heves küzdelem alakult ki, Murat alól még a lovat is kilőtték egy ágyúgolyóval, ő maga is nehezen menekült meg 12 orosz dragonyos gyűrűjéből, egy másik lóra pattanva.Végül a Gárda közbeavatkozása mentette meg a francia lovasságot, közben egy orosz vértes tisztet, Szergej Kozsint halálosan megsebesítettek. Bagratyion seregének fele vagy meghalt, vagy megsebesült, a hadtestének maradékát visszavonták és tartalékba helyezték. A franciák elfoglalták a lawdeni (ma Lauda, Lengyelország) erdőt. A két gyalogság kezdte meg harcát a hídfőállásokért. A franciák kezdték meg a támadást este hét órakor, aztán az oroszok ellentámadásba mentek át, ekkor javasolta Oudinot a francia császárnak, hogy vonuljon biztonságba. A francia tábornok ha kellett volna, erővel vitette volna el biztonságos helyre Napóleont.

A harcok késő este is zajlottak, Lannes francia marsall megérkezése után dühödt támadást indított. Az orosz parancsnok azonban egy francia dezertőrtől tudomást szerzett a készülő támadásról és így felkészíthette csapatait a várható attakra.

Bennigsen visszaverte a főbb támadásokat, ami nagy francia veszteségeket okozott, de az oroszok mégis visszavonultak Friedland felé a következő napon. Négy nappal később döntő vereséget szenvedtek, így ért véget tilsiti békével a negyedik koalíciós háború.

Első fázis Második fázis

Következmények[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Heilsberg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

A huszárok rohama a csatában