Hondschootei csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hondschootei csata
Első koalíciós háború
Dátum 1793. szeptember 6.szeptember 8.
Helyszín Hondschoote, Franciaország Dunkerque-től délre
Eredmény francia győzelem
Harcoló felek
Franciaország Osztrák Birodalom
Egyesült Királyság
Parancsnokok
Jean Nicolas Houchard, Jean-Baptiste Jourdan Frederick herceg, York és Albany hercege, Wilhelm von Freytag
Haderők
40 00024 000
Veszteségek
30004000
A Wikimédia Commons tartalmaz Hondschootei csata témájú médiaállományokat.


A hondschootei csata 1793. szeptember 6.szeptember 8. között zajlott le az első koalíciós háború idején a Jean Nicolas Houchard vezette francia köztársasági erők és a Frederick yorki herceg vezette brit-hannoveri erők között.

Lefolyása[szerkesztés]

1793. augusztusára Coburg hercege elfoglalta Condé-t, Valenciennes-t, és Le Cateau-t. Dunkerque-nél a francia Souham tábornok második serege Hoche parancsnoksága alatt bátran állta a York herceg vezette ostromló brit erők támadását. Carnot tábornok elrendelte Houchardnak, hogy szabadítsa fel Dunkerque-t.

Szeptember 6-án egy 40 000 fős hadsereg élén, Houchard bevonult Rexpoëde-ba, Bambecque-be, és Oost-Cappelbe. Szeptember 8-án a párizsi gyalogos csendőrök szurony rohama után, Houchard egy gyalog ezreddel és a párizsi gránátosaival elfoglalta Hondschoote-t.

York hercege felhagyott Dunkerque ostromával és gyorsan visszavonult Furnes-ba, egy tengerparti városba, ahol Freytag marsall csapatai is csatlakoztak hozzá.

Eredménye[szerkesztés]

Hondschoote-nál a 40 000 főnyi francia sereg vereséget mért a 24 000 fós brit és hannoveri seregre, zsákmányolt 6 zászlót, valamint a York herceg tüzérségét. Ez stratégiai győzelmet eredményezett: a britek felhagytak Dunkerque ostromával. Annak ellenére, hogy a diadalmasan megvédte a várost, Houchard-t később guillotine-nal lefejezték, mert nem üldözte a briteket.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Hondschoote (1793) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.