Lübecki csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lübecki csata
Benjamin Zix: A lübecki csata, 1806
Benjamin Zix: A lübecki csata, 1806

Konfliktus Napóleoni háborúk
Időpont 1806. november 6.
Helyszín Lübeck Németország
Eredmény Francia győzelem
Szemben álló felek
FranciaországPoroszország
Svédország
Parancsnokok
Jean Baptiste Bernadotte Blücher
Carl Carlsson Mörner feldmarsal
Szemben álló erők
30 000
90 ágyú
15 000
12 ágyú
Veszteségek
ismeretlen kb 10002000 halott vagy sebesült
4 000 hadifogoly
Térkép
Lübecki csata (Németország)
Lübecki csata
Lübecki csata
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 52′ 00″, k. h. 10° 40′ 60″Koordináták: é. sz. 53° 52′ 00″, k. h. 10° 40′ 60″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lübecki csata témájú médiaállományokat.

A lübecki csata 1806. november 6-án zajlott le a Jean Baptiste Bernadotte vezette francia és a Blücher parancsnoksága alatt álló porosz-svéd erők között. A franciák a győzelem után elfoglalták a semleges Lübecket.

Előzmények[szerkesztés]

Miután Napóleontól a porosz hadsereg vereséget szenvedett a jénai és az auerstädti csatában 1806. október 14-én, a császár útjára indította a francia hadsereget a villámhadjárat folytatására. A porosz hadsereg harci szelleme az elszenvedett súlyos vereség hatására összeomlott. A nagy erőkkel könyörtelenül előrenyomuló a franciák hatására néhány porosz tiszt megadta magát vagy átadta a területet. A védekezésben az erődítmények jelenthettek menedéket és ellenállási gócot a számszerűleg kisebb porosz lovas és gyalogos egységek számára. Az egyik ilyen parancsnok, aki nem adta fel a harcot, Blücher altábornagy volt, azon kevesek egyike a porosz tisztek közül , aki nem vesztette el a fejét ebben a zűrzavaros válságban. A porosz tábornok összeszedte és parancsnoksága alá vonta a weimari herceg hadtestét, s csatlakozott hozzá továbbá egy 1800 fős svéd hadtest is, melyekkel megpróbálta felvenni a harcot, a kiutat keresve északkeletre, szorosan követte őt Bernadotte I. hadteste.

A csata[szerkesztés]

Blücher kénytelen volt messzebb és messzebb vonulni északra az üldözõi elől, akik folyamatosan követték. Végül el kellett hagynia az utolsó porosz területet is. November 5-én bevonult a semleges Hanza-város államba, Lübeckbe, ahol élelmiszert és pénzt kért a városi hatóságoktól. Másnap Bernadotte katonái megtámadták a falakat.Nicolas Soult marsall IV hadteste is hamarosan felvonult, hogy növelje a franciák esélyeit. Kemény és zavaros harcok után, a franciák beviharzottak a városba, a poroszokat és svédeket visszavonulásra kényszerítették. Blücher ellentámadással próbálkozott, de a franciák kitartottak a városban. A Strecknitz, Krempelsdorf és Schwartau városához közeli összecsapásokban, a francia elvágtak a többi erőtől és fogságba ejtettek egy a porosz különítményt.

Következmények[szerkesztés]

Francia veszteségek nem ismertek, a harcok intenzitása miatt, 1000 fő lehetett összesen. A poroszok vesztesége 2000 halott vagy sebesült, valamint további 4000 hadifogoly. Scharnhorst tábornok, Blücher vezérkari főnöke francia kézre került. Lübeck városát teljesen kifosztották a francia csapatok.

November 7-én Ratekaunál, Blücher megadta magát, 4000 gyalogos és 3800 lovas katonájával. 40000 francia fogta ekkor már körül. A porosz parancsnok a következőket írta: „Leteszem a fegyvert, mert nincs kenyér és nincs lőszer” - Blücher.

A tárgyalások után a svédek fogságába esett Bernadotte-ra ekkor figyelt fel először a svéd hadvezetés. 1810-ben megválasztották a svéd trónt örököséül, és később a XIV Károly-János néven Svédország királya lett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Lübeck című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Chandler, David. The Campaigns of Napoleon. New York: Macmillan, 1966.
  • Smith, Digby. The Napoleonic Wars Data Book. London: Greenhill, 1993. ISBN 1-85367-276-9
A lübecki csata - porosz és francia csapatok harca a Piac téren a Városháza előtt