Craonne-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Craonne-i csata
Napóleoni háborúk
A Mária-Lujza hadosztály emlékműve (1814-1914)
A Mária-Lujza hadosztály emlékműve (1814-1914)
Dátum1814. március 7.
HelyszínCraonne, Franciaország
Eredményfrancia győzelem
Harcoló felek
Franciaország Porosz Királyság
Orosz Birodalom
Parancsnokok
Napóleon

Michel Ney
Blücher
Voroncov (ru:Михаил Семёнович Воронцов)
Haderők
37 00085 000
Veszteségek
54005000
A Wikimédia Commons tartalmaz Craonne-i csata témájú médiaállományokat.


A craonne-i csata 1814. március 7-én zajlott le a Napóleon császár által vezetett francia és Blücher tábornagy által irányított orosz és porosz erők között. Az ütközet francia győzelemmel ért véget. (Napóleon „elfelejtett győzelme” a Chemin des Dames-on)

Előzmények[szerkesztés]

Blücher gyorsabban felgyógyult korábbi sérüléséből, mint azt a francia császár szerette volna, így amikor Napóleon hirtelen megtámadta Schwarzenberg herceget, az idős porosz főparancsnok már visszatért. Blücher százezres sereggel nyomult előre a Chemin des Dames-on, a 35 km-es gerincen, ami Reims és Soissons között húzódott, és március 4-én Soissons-ba ért. Napóleon gyenge hadereje, ami jórészt tapasztalatlan újoncokból állt, nem látszott alkalmasnak arra, hogy szembeszálljon az invázióval. (A legfiatalabb katonákat a nép – Napóleon második feleségének neve után – Mária Lujzáknak csúfolta, ezek még nem borotválkoztak, de már harcoltak.)

A csata[szerkesztés]

Gyorsan és agresszíven mozogva a franciák visszanyomták a poroszokat az Aisne folyón, mialatt Blücher 80 000 emberét vette számba, Napóleon 37 000 emberével rajtaütött. Napóleon célja az volt, hogy a harapófogóba zárja a szövetségeseket, odaküldte Ney marsallt, hogy a kevert fajsúlyú erőivel a szárnyakon mozogjon. A franciák számára sajnálatos módon a koordinációt rosszul időzítették, és Ney nemcsak hogy súlyos veszteséget szenvedett, de a szövetségeseknek sikerült kiszabadítani magukat szorult helyzetükből. A harcok súlypontja az Hurtebise farm körüli földsávon volt, ez képezte a kulcspozíciót a Caverne du Dragon melletti úton, a dombok között.

Következmények[szerkesztés]

Blücher tábornagynak ez a vereség 5000 főnyi veszteségébe került, a franciák 5400 embert áldoztak fel győzelmükért.

Ez a csata volt a bevezető a két nappal később lezajlott laoni csatához, amelynél megfordult a hadiszerencse, és ez már Napóleon uralmának végéhez vezetett.

A sors iróniája, hogy egy évszázaddal később, az első világháború idején a franciák és németek ugyanitt vívták legvéresebb csatáikat a Nivelle-offenzíva idején.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Craonne című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]