Első polocki csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az első polocki csata

KonfliktusNapóleoni háborúk
Időpont1812. augusztus 17-18.
HelyszínOrosz Birodalom, Polock Fehéroroszország
Eredménytaktikailag döntetlen, stratégiailag francia győzelem
Szemben álló felek
Franciaország
Bajorország
Napóleoni Hollandia
Orosz Birodalom
Parancsnokok
Nicolas Charles Oudinot
Saint-Cyr
Peter Wittgenstein (Пётр Христианович Витгенштейн)
Szemben álló erők
18 000, 120 ágyú22 000, 135 ágyú
Veszteségek
6 0004 500 - 5 500
é. sz. 55° 29′, k. h. 28° 48′Koordináták: é. sz. 55° 29′, k. h. 28° 48′
A Wikimédia Commons tartalmaz Az első polocki csata témájú médiaállományokat.


Az első polocki csatára 1812. augusztus 17-18-án került sor. (Meg kell különböztetni a második polocki csatától, ami két hónappal később zajlott le.)

Az orosz csapatok Peter Wittgenstein parancsnoksága alatt korábban Kljaszticinél vereséget mértek a Nicolas Oudinot vezette francia-bajor-holland csapatokra, megállítva azok Szentpétervár felé előrenyomulását. A vereség után a franciák visszavonultak Polockba. Augusztus 17-én kora reggel Wittgenstein 1. gyalogsági hadteste megtámadta a francia-bajor-holland hadsereg állásait Szpasz falu mellett, visszavonulásra kényszerítve a franciákat. Oudinot átcsoportosította erőit és ellentámadást indított a centrumban. Az éjszaka mindkét félnek sikerült megtartania a pozícióját. A francia parancsnok azonban megsebesült, ezért kénytelen volt átadni az irányítást Saint-Cyrnek.

Másnap reggel Gouvion Saint-Cyr vállalkozott főcsapás megindítására az oroszok ellen. Megtévesztő manőverbe kezdett, aztán hirtelen megtámadta az oroszok bal szárnyát és centrumát. A támadás kezdetén nagyobb sikert értek el, a francia csapatok áttörtek az oroszok vonalán és elfoglalták hét ágyújukat. Az oroszok veresége úgy tűnt, hogy rövidesen bekövetkezik, ekkor Wittgenstein lovassági ellentámadást szervezett. Ez pánikot okozott a franciák és a szövetséges bajorok illetve hollandok között és a támadásukból visszavonulás lett. Másrészt Wittgenstein is visszavonult a Drisszához. A következő két hónapban a két fél ebben az irányban befejezte a hadműveleteket. Az oroszok célja az volt, hogy megakadályozzák Szentpétervár elfoglalását, a franciák célja pedig az, hogy az orosz sereg ne tudjon állásaiból kimozdulni.

Saint-Cyr a csatában megsebesült, de a sikerért marsallbotot kapott.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a First Battle of Polotsk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.