„Jászárokszállás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
A szöveg végén oda helyeztem a forrást és megszerkeztettem az írást hozzá és még odaírtam hogy: Jászárokszállás története + Kivettem a szerzői jogi sablont.
a
a (A szöveg végén oda helyeztem a forrást és megszerkeztettem az írást hozzá és még odaírtam hogy: Jászárokszállás története + Kivettem a szerzői jogi sablont.)
 
== Története ==
{{másolmány}} ([http://www.magyarvendeglatas.hu/telepulesek/j/J%C3%A1sz%C3%A1roksz%C3%A1ll%C3%A1s innen]
'''Középkori története'''
Jászárokszállás lokálpatrióta jegyzője, [[Kóczián Gyula]] (1847-1896) Jász – Árokszállás múltja és jelene című munkájában még úgy fogalmazott, hogy a „mai Árokszállás alapját a Szent László király által 1084-1085 évben idetelepített jászok vetették meg.” A későbbi szakirodalom ezt a tézist már nem fogadta el, helyette inkább a XIV. században keresték a város létrejöttének helyét.
A [[második világháború]] nagy pusztításokat okozott, kétszáznegyvenhét áldozata volt. A harcoknak már a civil lakosság is szemtanúja volt: 1944 szeptemberében bombatalálat érte Papp József tanyáját, s másfél hónappal később a front is elérte Árokszállást: a város fölött még légi csata is zajlott: egy gép az Aladi-, egy másik pedig a Móczár-tanyára zuhant.
A háború után megkezdődnek a téeszesítések. Öt [[téesz]] szerveződött, amiknek száma az egyesülések következtében 1964-re kettőre csökkent. [[1963]]-ban megalapították az azóta is működő általános gimnáziumot, ebben az időszakban alakították ki a mai orvosi rendelőt is az akkori szülőotthon helyén (Móczár Andor – tér helyett már az [[Friedrich Engels|Engels]] – téren), megkezdték a vezetékes ivóvízhálózat létesítését is. A gyors városiasodást jelzik, hogy egyre több utat burkoltak, hogy [[1976]]-ban megnyílt első áruháza is.
Jelenleg Jászárokszállás a falusi turizmus fejlesztésével (barokk templom, termálvizes strand, „Árokszállási nyár rendezvénysorozat”) próbálja fenntartani a további fejlődést, amiben nagy szerepe van a sok száz embernek munkát biztosító gyárak (Carier, Bundy) idetelepülésének is.<ref>{{Cite web|url=http://www.magyarvendeglatas.hu/telepulesek/j/J%C3%A1sz%C3%A1roksz%C3%A1ll%C3%A1s|title=Szállás, Hotel, Wellness, Étterem, Borturizmus-Magyar Vendéglátás|accessdate=2017-04-05|work=www.magyarvendeglatas.hu|language=en}} Jászárokszállás története</ref>
 
== Nevezetességei, látnivalói ==
66

szerkesztés

Navigációs menü