Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:CheckUser kérések szócikkből átirányítva)


Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések 
Az IP-ellenőrzés adatvédelmi szempontjai a Wikipédiában rendkívül fontosak!
Wikipedia Checkuser.png
Ezen a lapon lehet kérni annak ellenőrzését, hogy több regisztrált név vajon nem egy felhasználóhoz tartozik-e esetleg, és hogy történt-e zoknibábokkal való visszaélés. Az IP-ellenőrzésre az IP-ellenőrök jogosultak.

 

Mikor kérj ellenőrzést?

A legjellemzőbb esetek:

  • ha alapos a gyanú, hogy valaki zoknibábbal vagy anonként akarja kijátszani a három visszaállítás szabályát vagy a blokkot;
  • ha alapos a gyanú, hogy valaki zoknibábbal akar véleménytöbbséget generálni vagy többszörösen szavazni;
  • ha alapos a gyanú, hogy valaki több névről vagy címről visszatérően vandálkodik vagy más módon sérti a Wikipédia érdekeit.
Mikor ne kérj ellenőrzést?

Nem indokolt az ellenőrzés,

  • ha csak tudni akarod, hogy két szerkesztő azonos-e, de nem történt visszaélés;
  • ha arra vagy kíváncsi, hogy egy szerkesztő zoknija-e bárki másnak (ami nem tilos);
  • ha a probléma blokkolással is kielégítően megoldható.
Ellenőrzés kérése szerkesztők részéről

Az ellenőrzéshez szükséges:

  • az ellenőrzés indoklása: milyen vélhető visszaélés miatt kell ellenőrizni, és milyen gyanú támasztja alá a zoknibábozást;
  • a kérés aláírása a felterjesztő által;
Ellenőrzés kérése adminisztrátorok által

A kérés történhet privát kommunikáció során is. Az ellenőrzéshez szükséges:

  • az ellenőrzés indoklása: milyen vélhető visszaélés miatt kell ellenőrizni, és milyen gyanú támasztja alá a zoknibábozást;
Példa a kérés formájára
== Példa ==
*{{User|Példa}}/{{anon|Példa}}

[Felterjesztő indoklása, aláírása]

Marsos

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvanem történt IP-ellenőrzés, nem megalapozott, IP-ellenőri részről nem támogatott kérés – PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. május 18., 18:03 (CEST)

Sziasztokǃ Szeretnélek megkérni titeket, hogy nézzétek meg a két szerkesztő esetleges egyezését. Marsosnak már voltak dolgai, most újra elkezdte a kétséges nevezetességű 15-16 éves gyerekfocisták cikkeinek gyártását. Miután megkértem a vitalapján, hogy akkor már legalább forrásoljon és vegye figyelembe a WP:NEV-et és a WP:ÉLŐ-t, ezen néven megállt, majd érdekes mód, tegnapelőtt óta anonként valaki(?) elkezdte a focicsapat sorozatgyártását, amit figyelmeztetésem ellenére sem hagyott abba. Az előbb említett két irányelvet szintén figyelmen kívül hagyja, és csak kárt és munkát okoz a wikinek meg más szerkesztőknek. Nem tudom mi lenne a jobb, ha bebizonyosodna az egyezés vagy ha nem, de az egybeesés érdekes. – Gerry89 vita 2017. május 16., 08:53 (CEST)

@Pallerti: sokkal többet nem tudok mondani, mint fentebb, de itt van ez: ha alapos a gyanú, hogy valaki több névről vagy címről visszatérően vandálkodik vagy más módon sérti a Wikipédia érdekeit. Azt nem mondom, hogy vandálkodás (bár...), de az irányelveke többszörös sértése, a nem kommunikáció és a figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása indok lehet. – Gerry89 vita 2017. május 18., 05:17 (CEST)

Az, hogy valakinek „voltak dolgai” nem indok az IP-ellenőrzésre. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. május 18., 11:41 (CEST)

Az viszont tény, hogy ennél azért több indoklás is szerepel. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. május 18., 12:49 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) :Igen az csupán egy fél mondat itt, az indok utána és alatta olvasható a maradék 930 plusz 580 bájtban. – Gerry89 vita 2017. május 18., 13:45 (CEST)

Hitelesebb lett volna a véleményed, ha rámutatsz, hogy ezek közül melyik az, ami miatt indokolt az IP-ellenőrzés. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. május 18., 13:40 (CEST)
Kurzívval szedett szöveg. Felteszem, te is láttad, hogy ott van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. május 18., 14:02 (CEST)
Természetesen indoklásnak megfelelő, csak éppen én nem látom bizonyítottnak, hogy Marsos több névről vagy címről visszatérően vandálkodik vagy más módon sérti a Wikipédia érdekeit. Marsos nincs blokkolva és full üres a blokknaplója, nem vagyok biztos benne, hogy egy IP-ellenőrzéssel kell kezdeni. Egyetértek Csigabival nem látom indokoltnak ebben a pillanatban az ellenőrzést. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. május 18., 14:13 (CEST)
A lényeg az, hogy volt indoklás, és nem csak annyi, hogy „voltak dolgai”. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. május 18., 14:16 (CEST)
Pallerti na ez az, mármint, hogy soha sem történik vele semmi Vigyor mikor blokkot kértem ellene (vagy kért valaki már nem emlékszem) akkor azt mondták a bürokraták dolga, bürokraták meg, hogy blokkot érdemel, ezért az adminok dolga, aztán elsikkadt a dolog ..azóta is folytatja áldásos tevékenységét, azt persze ahogy lentebb is írom, tényleg lehet, hogy egy nagy véletlen volt ez, egy nagyon nagy ː) – Gerry89 vita 2017. május 18., 14:32 (CEST)
Blokkot nem kérhettél ellene a büróknál, hiszen te is tudod, hogy az nem az ő dolguk, legföljebb a megerősítettsége visszavonását. :) – Pagony foxhole 2017. május 18., 14:38 (CEST)
Jogos, már nem tudom, hogy volt, pattogott ide-oda akkor a dolog, elírtam na ː) – Gerry89 vita 2017. május 18., 14:41 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés - Igaza van Gerry89-nek. Ilyen tág módon megfogalmazott irányelvbe BÁRMI belefér, akár az is, hogy bárki személyiségi jogát (magántitkát) szüntessük meg örökre akár egyetlen megjegyzéséért, hiszen "más módon sérti a Wikipédia érdekeit"....

Technikailag sem tűnik értelmesnek X szerkesztő és XY anon azonosságának feltárása, mert - tudtommal - az anon címe akár naponta változhat, éppen ezért azonosíthatatlan.

A szerkesztők közötti esetleges munkamódszerbeli vitákat az adott kérdés vitatásával kellene megoldani, nem pedig ilyen "indirekt" eszközökkel... --Linkoman vita 2017. május 18., 14:19 (CEST)

Én elfogadom Linkoman érvét, mármint ha ez a naponta változó dolog fennáll IP-cím ügyben. Volt rá példa, hogy kezdeményeztük, mi akik Marsossal egy területen dolgozik, de kevés sikerrel, munkája színvonalának megítélésére pedig ott a vitalapja. Másból nem áll csak figyelmeztetésekből, szubcsonkok, törölt és nem nevezetes szócikkek és nem forrásolások valamint irányelv sértések miatt. Mindegy valami csak lesz, lehet, hogy csak egy nagyon nagy véletlen volt ez az egybeesés ː) – Gerry89 vita 2017. május 18., 14:27 (CEST)

A megerősített szerkesztői jogának az elvételét kérte még jan. 28-án az egyik szerkesztő, pont azért, mert sokat kell utána dolgozni a járőröknek. Apród vita 2017. május 18., 15:05 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Két dologra szeretnék reagálni Linkoman hozzászólásában: egyrészről azért az IP-ellenőrzés annál, hogy hogy megnézzük, hogy valaki milyen IP-ről szerkesztett egy kicsit sokkal komplexebb és hatékonyabb. Másrészről megszeretném kérdezni, hogy iróniát használtál -e (sajnos írásban nem mindig jön át), mert rögtön az „Igaza van Gery89-nek” után pedig cáfolod Gery89 igazát és azt, hogy az IP-ellenőrzés lenne a megoldás. Egyébként szerintem sem IP-ellenőrzés a megoldás és pontosan ez az eset bizonyítja azt, hogy az irányelv nem tágan megfogalmazott és nem fér bele BÁRMI – egészen konkrétan ebben az adott esetben nem is ad lehetőséget az ellenőrzés végrehajtására (nagyon helyesen). --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. május 18., 15:17 (CEST)

Muzikális anon

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva[1]--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. május 23., 11:30 (CEST)

15-20 MB-s zenefájlokat, pornofilmecskéket tölt fel, igazi zoknifarmja van. Lehetne egy tartományblokkot kérni rá?

de a teljes Igor Miranda csapat ott van a blokkolási napló első 30 sorában.

Előre is köszönöm, – Burumbátor Súgd ide! 2017. május 21., 09:31 (CEST)

PS: Lehet, hogy minket békén hagy lassan, de már a Commonsra töltöget fel: Fájl:Forcas(Portal-Edman-news-Musik).webm. – Burumbátor Súgd ide! 2017. május 21., 09:34 (CEST)

Szerintem két zoknigyárosról van szó: előbbi fájlneveiben Portal-Edman-News-Musik szerepel, utóbbi a Portal Madezyma News számára tölt fel. Ez persze egyiküket sem mentesíti, de szerintem e között a két név között legfeljebb azért lehet egyezést találni, mert ugyanarról a környékről származnak. Viszont nagy eséllyel előbbi zoknija Dkd fuf (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika). – Tacsipacsi vita 2017. május 21., 20:12 (CEST)

Visszavonogató vandálok

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvairányelvsértés hiányában nem indokolt az ellenőrzés. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. június 24., 07:55 (CEST)

Szeretnék IP-ellenőrzést kérni a fent említett szerkesztőkre. Szerintem a három szerkesztő megegyezik egymással. A másodikként felsorolt szerkesztő azonosságát PSZ-szel innen tartom gyanúsnak, a harmadikként említettnek pedig a helyesírása hasonlít PSZ-éhez. Benedetto vita 2017. június 20., 21:02 (CEST)

Előzzük meg az IP-ellenőrt: milyen szabályt szegtek meg, amely indokolja az IP-ellenőrzést? Péntek szabolcs 2 hetes blokkja már lejárt, tehát nincs blokksértés. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 20., 21:08 (CEST)

Na de akkor is (valószínűleg) visszaélt zoknibábok használatával. Valószínűleg nem vette észre, hogy már egy pár napja lejárt a blokkja (pedig azt könnyű észrevenni). Benedetto vita 2017. június 20., 21:13 (CEST)

Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de azt hiszem, ez nem fog elegendő lenni az IP-ellenőröknek. Ne legyen igazam! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 20., 21:40 (CEST)

Szerintem sem élt vissza a zoknibábok használatával. Zoknibábot használni nem tilos, csak a szabályok (szavazás, blokk stb.) kijátszására nem alkalmazható. Tehát ha nem játszott ki szabályt, akkor nem történt visszaélés. Ráadásul 2002peti saját jogon is blokkolva van, így még eggyel kevesebb oka van az IP-ellenőrzésnek (persze ha most elkezd szerkeszteni az első két azonosító, akkor már jogos a visszaélés gyanúja, sor kerülhet az ellenőrzésre). – Tacsipacsi vita 2017. június 20., 21:52 (CEST)

Megfélemlítő vandál

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 25., 20:07 (CEST)

Az utóbbi bejelentette a vitámon, hogy ő a kitiltott Nagy Jeromos szerkesztő reinkarnációja. Irányelvsértés értelmében a zokni kitiltását kérem. Benedetto Kérdezz-felelek! 2017. július 25., 19:55 (CEST)

Azonos, végtelenre blokkolva. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 25., 20:07 (CEST)

Visszatérő „rajtam kívül kívül mindenki tanulatlan turanista proletár” troll

Őróla volna szó:

Lásd továbbá Maghasito vitalapját.

Nem egyszer blokkolták korábban, de láthatóan nem tanul, ugyanazt a sértő hangnemet üti meg, a szerktársakat mocskolja és fenyegeti. Hihetetlen számomra, hogy miért nem kapott örökblokkot. – Rosszkornyifog vita 2017. augusztus 4., 21:10 (CEST)

Megtudhatom, hogy miért nem történt mindmáig IP-ellenőrzés? – Rosszkornyifog vita 2017. szeptember 16., 12:23 (CEST)

Alighanem nevet változtatott. Újabb megtestesülése: Filederchest (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)Jebusaeus vita 2017. október 2., 10:40 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom Roppant idegesítő jelenség a vitaképtelenség minden ismérvével. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. október 2., 10:42 (CEST)


Pontosan kit fenyegettem mivel és hol? Hová térek vissza? Tehát akinek nem tetszenek a modern tudósok könyveivel referenciával alátámasztható érvek azok fenyegetnek engem. Igen a referenciák fenyegetőek, de nem a személyükre, hanem puszta létezésükkel csak az fantaszták által képviselt mesékre. Mégsem lehet az, hogy egy lexikonba bármiféle magyar vagy külföldi tudományos könyv bármiféle referenciája hivatkozása nélkül csak úgy beleírogatják egyesek a meghökkentő áltudományos fantáziáikat, és a magánvéleményüket, mert nekik "úgy esik jól". Angol vagy Német vagy Francia wikin pár ilyen referencia nélküli fantasy szerkesztés után törtlik az ilyen szerkesztéseket a nagylátogatottságú cikkekben, ha folytatják akkor meg banolják őket. Szépen revertálták az angol wikin a Scythian Hun , Parthians Sumer stb. cikkben is ezeket a fantasztákat. Ott nincs sok esélyük. Mégis hogy jönnek ide a proletárok? Off-topic.. HA a prolikról akartok vitatkozni, akkor itt megtaláljátok a Britannicában: https://www.britannica.com/topic/proletariat – Filederchest vita 2017. október 2., 13:40 (CEST)

Az angol wikit csak hagyjuk lógva, ahol a román fantaszták minden középkori történelmet meghamisítottak már. A többi pedig az itt is megnyilvánuló vitaképtelenséghez és folytonos személyeskedéshez tartozik. Ez nem az a stílus, amit itt eltűrünk. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. október 3., 20:36 (CEST)

Sem okát, sem értelmét nem látjuk az ellenőrzésnek. Kérjük, hogy használjátok a vitarendezés lépéseit, és ha lesz blokkolási ok, írjatok az AÜ-re. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. október 4., 09:49 (CEST)

Kódex / Világ

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. október 4., 07:02 (CEST)

Kódex (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) és Világ (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) kizárólag csak a I. Mátyás magyar király cikket és annak vitalapját szerkesztik, mindkettő nagyjából ugyanazt próbálja a cikkbe a vitalapon kifejtett ellenvélemények ellenében beleszerkeszteni. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. szeptember 29., 20:12 (CEST)

Összpontosítsunk a lényegre, tekintve, hogy ez az IP-ellenőrzések kérésére szolgáló lap: a fentiek alapján okkal feltételezhető, hogy Világ (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) szerkesztőnek zoknibábja a Kódex (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) nevű felhasználó, és hogy Világ a zoknibábját a WP:ZOKNI irányelvbe ütköző módon arra használja, hogy a „valódinál nagyobb támogatottság látszatát” keltse egy szerkesztői vitában. Ezért arra kérem az IP-ellenőröket, hogy vizsgálják meg, történt-e irányelvsértés. Malatinszky vita 2017. szeptember 29., 22:56 (CEST)

Fent írtam, hogy elfelejtettem a Világ jelszavát, most találtam meg. Ezért mostantól azt használom. Ez milyen irányelvet sért? Ezt le kellett volna írnom a vitalapon? Párhuzamosan nem irkáltam két néven, Világ néven addig nem szerkeztettem, míg nem találtam a jelszavamat. Most megvan. Ilyenkor hogy kéne eljárni másként?– Világ vita 2017. szeptember 30., 15:38 (CEST)

Miután Világ az azonosságot beismerte, nincs mit ellenőrizni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. október 4., 07:02 (CEST)