Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:CheckUser kérések szócikkből átirányítva)


Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések 
Az IP-ellenőrzés adatvédelmi szempontjai a Wikipédiában rendkívül fontosak!
Wikipedia Checkuser.png
Ezen a lapon lehet kérni annak ellenőrzését, hogy több regisztrált név vajon nem egy felhasználóhoz tartozik-e esetleg, és hogy történt-e zoknibábokkal való visszaélés. Az IP-ellenőrzésre az IP-ellenőrök jogosultak.

 

Mikor kérj ellenőrzést?

A legjellemzőbb esetek:

  • ha alapos a gyanú, hogy valaki zoknibábbal vagy anonként akarja kijátszani a három visszaállítás szabályát vagy a blokkot;
  • ha alapos a gyanú, hogy valaki zoknibábbal akar véleménytöbbséget generálni vagy többszörösen szavazni;
  • ha alapos a gyanú, hogy valaki több névről vagy címről visszatérően vandálkodik vagy más módon sérti a Wikipédia érdekeit.
Mikor ne kérj ellenőrzést?

Nem indokolt az ellenőrzés,

  • ha csak tudni akarod, hogy két szerkesztő azonos-e, de nem történt visszaélés;
  • ha arra vagy kíváncsi, hogy egy szerkesztő zoknija-e bárki másnak (ami nem tilos);
  • ha a probléma blokkolással is kielégítően megoldható.
Ellenőrzés kérése szerkesztők részéről

Az ellenőrzéshez szükséges:

  • az ellenőrzés indoklása: milyen vélhető visszaélés miatt kell ellenőrizni, és milyen gyanú támasztja alá a zoknibábozást;
  • a kérés aláírása a felterjesztő által;
Ellenőrzés kérése adminisztrátorok által

A kérés történhet privát kommunikáció során is. Az ellenőrzéshez szükséges:

  • az ellenőrzés indoklása: milyen vélhető visszaélés miatt kell ellenőrizni, és milyen gyanú támasztja alá a zoknibábozást;
Példa a kérés formájára
== Példa ==
*{{User|Példa}}/{{anon|Példa}}

[Felterjesztő indoklása, aláírása]

Tartalomjegyzék

Zöld varangy

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvanem történt IP-ellenőrzés, nem megalapozott, IP-ellenőri részről nem támogatott kérés --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. október 28., 11:51 (CEST)

Megtudja nekem valaki mondani, hogy ha Szerkesztővita:Zöld varangy kollégánk egy korábbi kizárt kollégánk újabb „létezése”? Ő sem tesz forrásokat, de ír egy csomót. Én már unok mindenki után dolgozni. Csak azt szeretném tudni, hogy a munkáit hagyjam jóvá automatikusan vagy állítsam vissza a korábbira. Továbbá nem hajlandó beszélni; azért gondolom, hogy egy „feltámadott” kollégánk. DenesFeri vita 2016. október 27., 10:57 (CEST)

Mivel a zoknibábok használata nem tilos, amíg valaki irányelvet nem sért, ebben a pillanatban nem látok okot az IP-ellenőrzésre. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2016. október 27., 11:01 (CEST)

Én azt kérdeztem, talán nem a legjobban, hogy ha ez a szerkesztő, nem egy korábban blokkolt szerkesztő-e? DenesFeri vita 2016. október 27., 11:14 (CEST)

@DenesFeri: Ez a meg nem nevezett szerkesztő jelenleg blokkolás alatt áll? --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. október 27., 11:18 (CEST)

Tudásom szerint. Csak annyit kértem, hogy valaki nézzen utána; biztos van archívumotok blokkolt szerkesztőkről. DenesFeri vita 2016. október 27., 11:25 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Az Szerkesztő:Zöld varangy hosszabb szövegeket másol át egy az egyben Brehm „Az állatok világa” című könyvéből. --Karmela posta 2016. október 27., 11:27 (CEST)

A blokkolt szerkesztők nyilvános archívuma a blokkolási napló. Van olyan, akit ugyanezért a tevékenységért blokkoltak, és még érvényes a blokk most is? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 27., 11:30 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Melyik Brehm-változatból másolt? Annak nem járt már le a jogvédelmi ideje? Vagy ez az és a szerk. bizottság legkésőbb elhunyt tagjának halála után 70 évvel jár majd le? Gyurika vita 2016. október 27., 11:51 (CEST)

Van frissen kiadott Brehm is, és én persze nem tudom, hogy melyik van a kezében. Sőt még az is lehet, hogy rendjén való akármelyikből is másolni, nem látom át a Brehm szerzői jogi helyzetét. A megjegyzésem pusztán csak egy észrevétel volt. --Karmela posta 2016. október 27., 16:13 (CEST)

Akkor, tehát hagyjam jóvá mindent amit csinál. Nem? DenesFeri vita 2016. október 31., 10:00 (CET)

Még mindig várom a választ. DenesFeri vita 2016. november 1., 09:30 (CET)

Valószínűleg kevesen látogatják ezt a szakaszt azok közül, akik érdemben tudnak segíteni, talán érdemes lenne a megújult kérdést a járőrök üzenőfalára átvinni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. november 1., 21:32 (CET)

Na jól van. A wikibürokrácia épp olyan lehetetlen, mint a valós életbeli. DenesFeri vita 2016. november 2., 10:11 (CET)