Wikipédia-vita:Kémiaműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Wikipédia:Az év szócikke/2011[szerkesztés]

Kedves műhelytagok!

Már csak 6 hét van rá, hogy cikkeket nevezzetek Az év szócikke 2011 versenybe. A versenyben a 2011-ben született, vagy korábban létrehozott, de idén jelentősen (~40%-kal) bővített kiemelt minőségű cikkek vehetnek részt. (A kiemelt státusz megléte nem feltétel.) Jelölni idén, és még 2012 első három hetében lehet.

A kategorizálás egyelőre még képlékeny, ez a jelölésektől függően még változhat. Sajnos vannak bizonyos kategóriák, amik a többihez képest le vannak maradva, ezért arra szeretnénk titeket kérni, hogy segítsetek a jelölésben!

Köszönettel: User:OrsolyaVirág és User:RepliCarter

2011. december 3., 22:44 (CET) (Postás: BinBot vita)

aktivitás[szerkesztés]

Sziasztok! Érdeklődnék, hogy aktív-e még a műhely, vagy inaktívvá lehet nyilvánítani? Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2012. január 30., 19:48 (CET)

Hát... Én csak néha tudok benézni. :-( Szaszicska vita 2012. február 11., 11:19 (CET)
Értem. Akkor archiválom inkább a műhelyt. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2012. február 11., 11:27 (CET)

Vegyület infobox[szerkesztés]

Könyörgök, felejtsük el. Miért akarjátok, hogy az angolból átvett infoboxban át kelljen írogatni a paraméterek nevét? Ne csináljunk már úgy, mintha nem így lenne.

A másik: sohasem értettem, miért jó minden csonk-típusra külön sablont gyártani. Akkor sem, ha az enWiki-ben is ezt csinálják. Ez az egész Wikinek szól, nemcsak a kémia műhelynek. Ha a kategória miatt kell, legyen a közös csonksablonnak kategória paramétere.--Gyimhu vita 2012. november 4., 23:25 (CET)

Ezt az infoboxot én csináltam, még nincs élesítve, de szeretnék róla egy megbeszélést. Ha be lesz vezetve, akkor nem neked kell átírogatni, hanem egy bot megteszi helyetted. Amúgy nem tudom mi a jó neked az enwikis okádék forráskódú izében, ez sokkal könnyebben használható lesz és átláthatóbb is és analóg a többi infoboxtípussal. --→ Sasuke88 Hungarian cockade.png vita 2012. november 4., 23:58 (CET)

Ezt úgy kell érteni, hogy átveszem a Chemboxot, és a robot átírja Vegyület infoboxra? Aztán ha találok egy hibát, bogarászhatom mind az angol, mind a magyar dokumentációját, hogy összepasszintsam őket, ahogy most a Chembox-új meg hasonló sablonokkal kell?

Soha nem értettem, miért kell ugyanarra a célra többféle megoldást használni. Nem a sablonok paramétereit kellene magyarítani, hanem mondjuk a szerzői jogi szabályokat.

Hol lenne a megbeszélés?--Gyimhu vita 2012. november 5., 00:20 (CET)

Ha bevezetjük az új sablont, akkor a jelenleg meglévőkön végigfut egy bot és cseréli az újra, utána pedig már csak a {{Vegyület infobox}}(?)-ot fogjuk használni. Tehát nem copy-paste-eljük át enwikiből az infoboxot egy az egybe (ezt egyik típusnál sem tesszük), hanem a Vegyület infobox leírólapján látható sablonvázat másoljuk és kitöltjük a paramétereket. Megbeszélés eddig itt folyt: Wikipédia-vita:Sablonműhely/Archív14#Vegyület infobox. --→ Sasuke88 Hungarian cockade.png vita 2012. november 9., 18:55 (CET)

Tisztelettel javasolnám, hogy az új sablont úgy felejtsük el, ahogy van.

Nem tudom, kinek milyen problémája van a chembox-szal, de ha van, azt tessék kijavítani, átírni, de úgy, hogy a használata ne változzék. Se a neve, se a paraméterei. Így semmilyen robot nem kell hozzá. Ha nincs meg valami szükséges paramétere, azt úgy tessék beletenni, hogy ne legyen kötelező megadni.

Semmi értelme nincs annak, hogy más formát találjunk ugyanannak a szolgáltatásnak. A kémiai szócikkek legnagyobb része a chemboxot és a drugboxot használja. A káoszt az okozta, hogy anno sokat gondolták, hogy majd ők sajátot csinálnak (nemcsak a magyar, de az angol Wikiben is). Most megismételnénk ugyanazt a hibát?

A számítástechnikában ezt úgy hívják: felfelé kompatibilitás.--Gyimhu vita 2012. november 11., 17:44 (CET)

Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)/Archív100#Vegyület infobox --→ Sasuke88 Anime eye.svg vita 2012. november 18., 00:46 (CET)

Összegképletek[szerkesztés]

Gyártottam két lapot a huWikiben található vegyületek összegképleteiről:

Az első egyszerűen felsorolja a vegyületeket és az összegképleteket.

A másodikban a vegyületek elemek szerint rendezhetők. Vagyis ha a dolgozó arra kíváncsi, milyen ezüst-tartalmú vegyületekről van szócikk a huWikiben, az ezüst oszlop szerint rendez, így egymás után látja azokat a táblázatban.

A táblázat hátránya, hogy megizzad tőle a számítógép: 300k.

Az észrevételeket és javaslatokat a két szócikk ill. a saját vitalapomra várom.

Egy már nekem is van: a táblázat mérete csökkenthető, ha elhagyom a sorok végéről az üres mezőket. Sajnos az oxigén eléggé az abc vége felé van...

Felmerült bennem, hogy elemenként lehetne külön összegképlet lapot csinálni. Mondjuk: kéntartalmú vegyületek. Ha érdemes, esetleg azt is megcsinálom, bár még technikai akadályokat is le kell küzdenem. A 10 nap, amióta a Wikivel adatbázis szinten foglalkozom, ennyire volt elég.--Gyimhu vita 2012. december 15., 07:48 (CET)

Vegyületek helyesírása[szerkesztés]

Ezen a címen folyik egy vita a Helyesírás kocsmafalon a sztereodeszkriptorok irásmódjáról. Nézzetek be, kémiai cikket írókat érinti a kimenete. --Osmobenzene vita 2013. február 4., 12:03 (CET)

Műhelytalálkozó[szerkesztés]

Sziasztok!

Ha bármikor kedvetek szottyanna egy műhelytalálkozót összehozni, a Wikimédia Magyarország Egyesület budapesti, Madách Imre téri irodájában /33nm/ bármikor tető alá tudjátok hozni; ahogy bármiféle találkozót is. Pl ha jó lenne infókat (képet, szöveget, stb.) szerezni erről/arról, akkor ide el lehet hívni a megpuhítandó intézmény képviselőit és jól rádumálni őket erre :) (kapcsolat az egyesülettel)

Az egyesületnél utazási (vonat, busz), illetve egyéb (pl kaja a talira :) ) támogatásra is lehet pályázni (nincs kritérium, csak keret, amit ki lehet meríteni). Lásd: [ pályázatok ].

Azért van az iroda és a pályázati lehetőség is, hogy használjuk, úgyhogy bátran :)

Üdv --Vince blabla :-) 2013. március 28., 19:36 (CET)

Heterogyűrűs vegyületek kategorizálása[szerkesztés]

Megcsináltam a vegyületek heteroatomok szerinti kategorizálását. Viszont nem ártana a gyűrűk ill. a gyűrűbeli atomok száma szerint is kategorizálni.

A saját wikimbeli rendszer nálam bevált :-), de egy kicsit unortodox. Most ez a trend ;-), de lehet, hogy nem mindenkinek tetszik. Mielőtt nekiesnék, inkább megkérdezem.

Szóval: izolált gyűrűk, 2 kondenzált gyűrűs vegyületek, 3 kondenzált gyűrű, stb.

2 kondenzált gyűrű: 6+6 atom (pl. kinolin, pteridin. 5+5 atom, pl. pirrolizidin.

4 kondenzált gyűrű, 6+6+6+5 atom, pl. ösztrogén. Stb.

Ha ez így jó, kérdés, hogy figyelembe vegyük-e, hogy a gyűrű aromás vagy nem. Ha igen, hová soroljuk azokat a vegyületeket, amelyeknek egyik gyűrűje ilyen, a másik amolyan?

Ha látok egy molekulát, megnézem a legtöbb kondenzált gyűrűt tartalmazó kategóriát, és gyorsan meg tudom keresni, megvan-e az adatbázisomban. (Nagy gyűrűkre szelektívebb a keresés.) Minden gyűrű szerint be szoktam a molekulákat sorolni, de benzolgyűrű sok van, ezért nem jellemző, így pedig nem sokra jó a kategória.

Ez a besorolás persze széngyűrűkre is jó. Az igazi az lenne, ha lehetne keresni heteroatomra ÉS gyűrűatom-számra. Erre is van megoldás, de nem tudom, a huWikibe feltették-e.

Vélemény?--Gyimhu vita 2013. május 21., 12:37 (CEST)

Heterociklusokban nagyon nem vagyok otthon, ezért szigorúan csak magánvéleményt tudok mondani. Nekem kicsit bonyolultnak tűnik, és nem vagyok biztos benne, hogy tényleg segíti-e a tájékozódást – a "3 gyűrűs (6+5+6) atomos, 2 oxigén és 1 kénatomot tartalmazó vegyületek, melynek a középső gyűrűje aromás" kategória elég bizarrul hangzik (ráadásul az nem derül ki, pedig fontos lenne, hogy hol vannak a heteroatomok). Azt hiszem, a kémiában az alapváz szerint sorolnák be a vegyületeket, lényegében ez annak a kibővítése lenne valamilyen formában. Nagy rendszerben gondolkozva talán lenne értelme, de itt a huwikin szerintem jó darabig nem lesz annyi vegyület, hogy igazán hasznossá váljon egy ilyen összetettségű kategóriafa. Szaszicska vita 2013. május 26., 11:41 (CEST)
A heterogyűrűs vegyületek (és általában a kémia) terén én még kevésbé vagyok képben. Talán azért vagyok bátrabb :)
Azt hiszem, félreérted, amit írtam. A heteroatomok és az atomszám szerinti kategóriákat egymástól függetlenül gondoltam. Nálam pl. a kefém négy kategóriában szerepel:
  • Béta-laktámok
  • 6+4 gyűrű
  • N-heterogyűrű
  • S-heterogyűrű
Ha az ember mondjuk váratlanul a ceftezol szerkezeti képletével találja szemben magát :-), és a nevét nem tudja, első ijedtségében esetleg nem ismeri fel a kefémgyűrűt ott a molekula közepén. ;-) Azt viszont meg tudja állapítani, hogy 6+4-es gyűrűt lát. Ha lenne ilyen kategória, elég könnyen meg lehetne állapítani, hogy megvan-e a huWikiben a molekula.
Ha abban a szerencsés helyzetben lennénk, hogy nyüzsögnének a 6+4-atomos gyűrűk, és szűkíteni kellene a keresést, ezt vagy alkategóriával lehetne megtenni, vagy ami még kulturáltabb, kategóriametszetes kereséssel. Tehát olyan vegyületeket keresni, ami a fenti négy kategória mindegyikében benne van. Ilyen keresés technikailag elvileg lehetséges, meg is írták (nem tudom, milyen állapotban van), és kiköphetné magából a kefém származékai kategóriát (mert ha sok ilyen vegyület lenne, nyilván ilyen kategóriát is létrehoznánk).
A 6+4 gyűrű alkategóriáira keresni kényelmetlen lenne, ha sok alkategória van. A kategória nevéből nem mindenki találja ki, hogy jó helyen jár-e. Végig kellene kattintgatni az összes alkategóriát, és a hipotézis ugye az volt, hogy nagyon sok ilyen van ;-).--Gyimhu vita 2013. május 26., 23:00 (CEST)

Kefém vagy cefém?[szerkesztés]

Angolul cephem, vagyis cefém lenne a helyes, a szakirodalomban mégis kefémmel találkozom. Akkor cefalosporin vagy kefalosporin?--Gyimhu vita 2013. május 21., 12:41 (CEST)

A Römpp vegyészeti lexikon cefalosporin alakban hozza, a Magyar Nagylexikon is. Szaszicska vita 2013. május 21., 18:03 (CEST)

Szintézis: fél besorolás[szerkesztés]

A következő lap: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vita:Egyes%C3%BCl%C3%A9s_%28k%C3%A9mia%29 csak félig van besorolva (csak minőségileg, fontosságát tekintve nem) Szerintem nélkülözhetetlen fontosságú, valaki ránézhetne, én nem írom be, hiszen vagyok műhelytag. Köszi --Bajnoczki vita 2013. május 25., 19:04 (CEST)

Nincs fix szempontrendszerünk, eléggé ad hoc történtek/történnek a besorolások, és nem is feltétlenül csak műhelytagok által. A felvetéssel mindenesetre egyetértek, besoroltam nélkülözhetetlennek. Szaszicska vita 2013. május 26., 11:31 (CEST)
Köszönöm, hogy figyelmet fordítottál rá. Az utolsó mondatomból egy nem kimaradt. :) --Bajnoczki vita 2013. május 28., 23:01 (CEST)

Hidrogén[szerkesztés]

Sziasztok!

Kiemeltnek javasoltam a címbéli cikket. Várom véleményeiteket, és építő kritikáitokat. Nemezis vita 2013. május 31., 21:33 (CEST)

Elemek, vegyületek "régi magyar neve"[szerkesztés]

Itt is jelezném, hogy feltettem ehhez kapcsolódóan egy kérdést a Kocsmafalon, minden véleményre kíváncsi vagyok. Szaszicska vita 2013. augusztus 31., 10:21 (CEST)

Atomtömegekben való változás[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok! A Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)/Archív157#Megváltozott az arany (atom)tömege! helyen egy felhasználó jelezte, hogy az IUPAC friss hírei alapján egyes elemek atomtömegei módosulnak. Forrásként szerintem inkább az IUPAC közleménye mérvadó, amely itt olvasható: http://www.iupac.org/news/news-detail/article/standard-atomic-weights-revised-v2.html Üdvözlettel: --Sphenodon vita 2013. október 11., 12:59 (CEST)

Sajnos korábbi elmaradások is vannak, elkezdtem ellenőrizni és javítani a teljes lista alapján. 31-gyel már megvagyok, még hátravan a Sm, Tb, Ho, Tm, Yb, Lu, Ta, Pt, Au, Hg, Tl, Bi és Th. Szaszicska vita 2013. október 19., 19:42 (CEST)
Kérlek, ne haragudj, lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam: csak szerettem volna jelezni, hogy van ez a dolog, s majd amikor tudjátok, gondoljátok, akkor beütemezitek; nem szerettem volna, ha feladatkiosztásnak tűnik. A Növények műhelyében is sok tennivaló van/lenne, s ott is sok mindent meg kéne csinálnunk, s a feladatok az égig érnek, így tudom, hogy idő kell, amíg egy feladat sorra kerül. --Sphenodon vita 2013. október 19., 21:04 (CEST)
Ne aggódj, egyáltalán nem vettem feladatkiosztásnak, csak jeleztem, hogy csinálgatom (közben több mindent is lehet az "infoboxban" csiszolni), és fel akartam hívni rá a figyelmét a többieknek, hogy van még elmaradás vele, úgyhogy aki be akar szállni, nyugodtan besegíthet. :) Szaszicska vita 2013. október 19., 21:36 (CEST)
Oh, értem, köszi! :) --Sphenodon vita 2013. október 19., 21:41 (CEST)

Kémiai infóboxok egységesítése[szerkesztés]

Kezd összeállni a fejemben, mit kellene csinálni a kémiai és gyógyszerészeti infóboxokkal. Ide írtam: Szerkesztő:Gyimhu/Kémiai infóbox koncepció, és a szerkesztő lapomra tettem egy linket, hogy én is megtaláljam. :-)

Egyelőre az első lépésnél tartok, nagyjából a közepén: az eddigi sablonok átnézésénél és dokumentálásánál. Ez még egy jó ideig el fog tartani. Addig lesz idő megvitatni akár itt, akár a koncepció vitalapján. És addig nem romlik el semmi. ;-)--Gyimhu vita 2013. december 6., 21:06 (CET)

Megvan az elképzelés is az átalakításra. Várom az észrevételeket a rendszerterv vitalapjára, vagy a sajátomra.

A büró kérdez[szerkesztés]

Helló Műhely! Hogy s mint? :) Vélemények? Én ugyanis semmit sem értek a kémiához. --eLVe abcdefg 2013. december 31., 08:01 (CET)

Csatlakozás[szerkesztés]

Sziasztok! Hogy lehet csatlakozni? Új cikk írása esetén jelezzem, vagy önkiszolgáló módon írjam be a táblázatba a többi vegyület közé? --Nuke 2014. február 07., 14:14 (CET)

Üdv! Nem szükséges külön jelezni az új cikkeket, a lista – ha jól tudom – automatizált lekérdezéssel készül. Szervezettségben sajnos nem vagyunk jók, de minden kémia iránt érdeklődőt örömmel látunk. :) Jó szerkesztést! Szaszicska vita 2014. február 8., 00:54 (CET)
Köszi a választ! :) Ez amit írtál a tagságra vonatkozik? A vegyületek esetén viszont magamnak kell beírni az újat, ugye? --Nukevita 2014. február 8., 23:12 (CET)
Az új szócikkek táblázatot a Wikidumpból csinálom, ami körülbelül kéthetenként frissül.Gyimhu vita 2014. február 9., 02:12 (CET)

vegyület infobox[szerkesztés]

A vegyület infobox-ot átállítottam a luás változatra. Ha gond van, szóljatok vissza a vitalapomra. Ha még nagyobb gond van, a sablon:vegyület infobox átirányításban a Kembox-ot át kell írni Chemobx-ra: a sablon:Chembox/Vegyület_infobox a wiki-nyelven írt változat.

Azért volt olyan sürgős, mert egy kolléga türelmetlenkedett. Még soha nem használta egyik kémiai infóboxot sem, és a jelek szerint nem is áll szándékában, de épp ezért nagyon fontos volt neki.Gyimhu vita 2014. május 19., 01:00 (CEST)

Műhely fontossági skála egységesítése[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok! Elég sok kémiai témájú szócikk értékelésénél tapasztaltam, hogy míg a kidolgozottsági skála ki van töltve, a műhely fontossági nincs. Persze ez tökéletesen érthető, hiszen miért is lenne a természet szempontjából bármivel is fontosabb vagy jelentősebb egyik anyag a másiknál? Én azonban úgy gondolom, hogy az enciklopédikus jelentőségük, főleg egy laikus számára, aki itt akar utánanézni a dolgoknak, közel sem azonos. Így ennek tükrében ki kéne dolgozni egy viszonylag objektív egységes skálát, amely szerint lehet ezeket a szócikkeket értékelni. Például lehetne minden olyan szócikk, amely a kémia legalapvetőbb fogalmait (ide tartoznánk a leggyakoribb, de akár az összes elem), vagy nagyobb csoportok alapmodelljeit (például a polimerek legalapvetőbb példája a polietilén, vagy a keton, egyszerűbb funkciós csoportok ésatöbbi) tárgyalja nélkülözhetetlen, hiszen ezek egy enciklopédia szempontjából valóban nélkülözhetetlenek. Nagyon fontosnak vehetünk minden olyan kémiai anyagot, aminek komoly jelentősége van, de már nem az abszolút alapok közé tartozik. Közepesen fontos lehetne, ami egy iparágnak fontos anyaga, de a nem azon a szakterületen járatos személyek számára valószínűleg nem szükséges az ismerete. Kevésbé fontosak pedig lehetnek a gyakorlatilag végtelenszám létező/létrehozható, minden nap bővülő szerves vegyületek, főleg azok, amiket mondjuk 3 napja találtak fel, és nincs triviális nevük, és még ipari/gyógyászati jelentőségük se.--Bajnoczki vita 2014. május 28., 11:23 (CEST)

A chembox sablonok luásítása[szerkesztés]

Mostantól a chembox sablonok is luában futnak. Előnyei:

  • a paraméterek megadhatók akár a fő-, akár az alsablonban
  • használhatók a többi sablon (Drugbox, Gyógyszeresdoboz) paraméterei

Tehát mostantól gyakorlatilag egy kémiai infobox van, ami mindent tud, amit a korábbiak. Mindegy, melyiket adjuk meg a szócikkben (kivéve azokat a paramétereket, amelyek nem egyformák a régi sablonokban). Ismeri az összes korábbi sablon paramétereit. Mindegyik sablon lapja tartalmazza a paraméterek dokumentációját.

Mostantól nem lehet burkolósablon írni. Ha valaki új paraméterneveket akar kitalálni a régiek helyett, azt a lua-programba kell bekódolnia. Ez szerintem előny, nem hátrány. A felhasználó nem látja ezeket, viszont megnehezíti, hogy más nyelvből vegyünk át infoboxot. Szerintem az összes sablon-probléma abból adódott, hogy néhányan úgy érezték, a korábbitól eltérő, azzal nem kompatibilis sablont muszáj írniuk.

A luásítás lehetőséget ad arra, hogy az összes kémiai infobox egységes kinézetű legyen.

Következő lépésként azt tervezem, hogy a paraméterek közé felveszem az INN-nevet és a magyar gyógyszerkönyvi nevet. Teljesen felesleges, hogy a szócikk szövegében szerepeljen. Gyimhu vita 2014. június 7., 22:07 (CEST)

Megtörtént. A két paraméternév ugyanaz, mint a szócikk szövegében használt sablon neve: INN és phhg8. Gyimhu vita 2014. június 27., 12:37 (CEST)

Jó szócikknek jelölések[szerkesztés]

A berillium-fluorid és az oxigén cikk is jó szócikknek lett jelölve. Véleményt nyilvánítani a Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/berillium-fluorid és a Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/Oxigén lapokon lehet. Szaszicska vita 2014. szeptember 21., 20:21 (CEST)

Free 'RSC Gold' accounts[szerkesztés]

Excuse me please for writing in English.

I am pleased to announce, as Wikimedian in Residence at the en:Royal Society of Chemistry, the donation of 100 "RSC Gold" accounts, for use by Wikipedia editors wishing to use RSC journal content to expand articles on chemistry-related topics. Please visit en:Wikipedia:RSC Gold for details, to check your eligibility, and to request an account. Pigsonthewing vita 2015. január 9., 20:00 (CET)

Kezdő lépések...[szerkesztés]

Helló, már korábban szerkesztettem kémia témájú cikkeket, amikor egy vizsgára készültem (Kristályrács, Atomrács, Molekularács, Fémrács és Ionrács). Először is azt szeretném kérni, hogy valaki ellenőrizze le ezeket a cikkeket(egyébként nem biztos, hogy mindegyikbe beleszerkesztettem). Mégis jobb, ha egy hozzáértő is vet rá egy pillantást. Azonban nem ezért írtam. Néztem, hogy diszacharid, oligoszacharid témájú cikkek nincsenek, a monoszacharid és a poliszacharid című cikkek meg részben a szénhidrát cikkben vannak benne, részben meg önállóan. Ez szerintem áttekinthetetlen. Egy-két hivatkozást beszúrtam ide-oda, hogy a monoszacharidra és a poliszacharidra a szénhidrátról át lehessen jutni. Még nem ismertem ki a Wikipédia szerkesztőfelületét(hogyan lehet beállítani, hogy idegen nyelvű cikkekre is átválthassak, ilyen tartalomjegyzék készítése és sok más), és most időm sincs kísérletezni. Viszont ha valaki csinál egy csonk diszacharid és oligoszacharid című cikket, azt kiegészítem(erre van időm). Találtam egy nagyszerű weboldalt ebben a témában itt. Persze miután elkészültem a cikkekkel, azért valaki ismét nézze át.--Misisanta97 vita 2015. május 7., 21:04 (CEST) A másik, amit nem értek, hogy miért nincs összefoglaló lap a mesterséges édesítőszerekről?

Válasz a vitalapodon. Gyimhu vita 2015. május 10., 11:37 (CEST)

Javaslat kiemelt szócikkre[szerkesztés]

Sziasztok!

Kiemeltnek javasoltam a Lítium szócikket. Szerintem kiemelkedően jó minőségű cikk, főleg a kémiai témájú szócikkek között.

Egy rakás kitűnő elem-szócikk van még, amit később ki lehetne emelni, például a Berillium, a Bór, a Nitrogén és Oxigén. --BélaBéla Sombvueltiao.jpgVita 2015. június 26., 18:05 (CEST)

Jó szócikknek jelöltem a Neon nevezetű lapot. Itt leírhatjátok a véleményeteket. --BélaBéla Sombvueltiao.jpgVita 2015. június 29., 17:19 (CEST)
Nagyon kevés aktív szerkesztő van a műhelyben, és magamból kiindulva lehet, hogy még a két párhuzamos eljárás is "sok". Azért igyekszem majd benézni a munkalapokra. Szaszicska vita 2015. június 29., 19:22 (CEST)

Kémiai infoboxok egységes kinézete[szerkesztés]

Kémiai infoboxok
Sablon Példa
{{Chembox new}}(?) Uracil
{{Chembox_új}}(?) Dopamin
{{Vegyület infobox}}(?) Glicerin
{{Drugbox}}(?) Kloxacillin
{{Gyógyszeresdoboz}}(?) Linezolid

Sziasztok!

Már többen felvetették, hogy a kémiai infoboxoknak egységes kinézetet kellene adni. Most épp @Xiaolong helyezett nyomás alá :-) ez ügyben. Részletek a vitalapomon.

A lényeg: a luás sablonok eleve úgy készültek, hogy könnyű legyen változtatni a kinézeten. A használatuk nem fog változni, egyetlen paramétert sem érint a kinézet változása. Minimális munkabefektetéssel megoldható a dolog.

Legyen? A Vegyület infobox kinézete legyen az egységes? A kinézetet @Sasuke88 csinálta. Gyimhu vita 2015. október 9., 18:45 (CEST)

Vékonyrétegek[szerkesztés]

A kémiai rétegleválasztásos résznél elképzelhető, hogy néhány fogalmat nem helyesen fordítok az angol szakkifejezésről. Ilyenekre gondolok: halid(en) == halogenid(hu)? Organometallic(en) == fémorganikus(hu)? Megtenné valaki, aki érti és beszéli a magyar kémiát, hogy ellenőrzi a cikket? Köszönöm szépen! Cvbncv vita 2015. október 29., 11:24 (CET)

A példáid helyesek, és a cikket átfutva sem vettem észre hibás kémiai kifejezést – de a viszonylag újabb rétegképzési eljárások pontos magyar megnevezését nem nagyon ismerem... Szaszicska vita 2015. október 29., 23:06 (CET)
Kösz a visszajelzést! Cvbncv vita 2015. október 30., 09:42 (CET)

Tudomány képekben európai pályázatára[szerkesztés]

Kedves műhely tagok. Nem biztos, hogy figyelitek a Wikipédia kocsmafalát. November 1-jén útjára indítottuk a Tudomány képekben európai pályázatát. A cél elsősorban a természettudományhoz kapcsolódó fényképek, képek készítése és azok feltöltése a Wikipédia Commonsba. A műhely tagja feltehetően rendelkeznek kapcsolatokkal a műhely érdeklődési körébe tartozó tudósokkal kutatókkal, ezért kérlek benneteket, hogy támogassátok a pályázatot azzal, hogy felhívjátok ismerőseitek figyelmét a Tudomány képekben európai pályázatára

– Texaner vita 2015. november 2., 19:36 (CET)

Kérdéseket tettem fel a Kocsmafalra[szerkesztés]

Kémiai kérdéseket tettem fel a kocsmafalra: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Nitrát. Apród vita 2016. augusztus 2., 21:41 (CEST)

Szent-Györgyi Albert szócikkének kiemelési eljárása[szerkesztés]

Sziasztok! Tájékoztatlak titeket, hogy folyamatban van a Szent-Györgyi Albert szócikk kiemelési eljárása. Kérlek benneteket, hogy nézzétek meg, véleményetekkel, javaslataitokkal segítsétek a kiemelési eljárást, és ha a szócikket arra érdemesnek találjátok, akkor támogassátok azt. Üdvözlettel – Dodi123 vita 2016. október 21., 13:34 (CEST)

Hármaspont[szerkesztés]

Sziasztok, az OTRS-en keresztül Nagy Károly úr jelzett egy hibát a címbeli szócikkben (adott hozzá forrást is, nem tudom tényleg a témához kapcsolódik-e):

"Ha a szuperkritikus víz szerves anyaggal érintkezik, felszakítja annak kémiai kötéseit, majd oxigén hatására reakció megy végbe, vagyis az anyag elég. Ez általában lángok nélkül történik. A reakció végén szén-dioxid és tiszta víz keletkezik, a más égések során keletkező káros melléktermékek nélkül.[22]"
Pontosabban CO2 és H2 képződik inkább és még pár gáz kisebb arányban, mert a víz leadja az oxigént ezen a hőfokon már, (viszont kisebb hőfokon nem így van!) Vö.: http://www.btgworld.com/en/rtd/technologies/supercritical-water-reforming
"The hydrogen atoms of water and of the substrate are set free and form H2. A typical overall reaction for glucose can be written as:
2 C6H12O6 + 7 H2O => 9 CO2 + 2 CH4 + CO + 15 H2"
Ha ez igaz cellulózokra is akkor Önöknek is fontos lehet szerintem.

Illetve írt egy "kiegészítő gondolatot" is a témához (ezzel szerintem nincs mit csinálni, de hátha érdekel valakit):

Nyilvánvaló ez miatt írtam olyan sokszor kukorica szársiló (azért hogy bálázni se kelljen) vagy a nedves gallyzúzalék nagyon hasznosságát. Nyilván ez a reakció sok CO2-t is termel amiből és H2-ből metán is termelhető szintézis célokra. CO2+4H2 =CH4 +2H2O reakcióval. Ez miatt ennek szintézis módnak sok CO2 feleslege amihez földgáz is használható kiegészítésképpen vagy még jobb lenne metán hidrát eredetű (és/vagy nagyobb biogáz arány) földgázt használni a metánban vagy vezetékes gázban. (...) Vagyis ez is egy fontos CO2 forrás lehet.
Ami metánból a metán-CO2 olajszintézis reakció is csinálható szükség esetén. (...)
Van egy új természetes kőolaj keletkezés és mesterséges olaj szintézis elméletem földgázból és CO2-ből amire igazából nem volt magyarázat a kémiában ami jelentős geokémiailag és iparilag is. (...) Mert fémkarbidokból szintetizálódása nagyobb szénhidrogéneknek, az téves elmélet itt a földön esetleg csak űrben lehetséges és a nagyon korai földön lehetett ilyen kevés, de az ezen a módon keletkezett kevés anyag megsemmisült már régen. mert kontinensek anyaga jóval fiatalabb nagyon nagyrészt, mint a föld kora. Vö. pl. nincs 100 millió évesnél idősebb hegy földön aminek van magassága, vagy nincs vagy alig alig van 150 millió évesnél időseb óceán fenék, hanem minden újrakeletkezett anyag a földön szinte. Vagy vö. nincs tudtommal meteor kráterek környékén földgáz és olaj a földön érdemi mennyiség. (...) Lebomlásokból sem olaj képződik, hanem földgáz! Ez a földgáz alakul át tovább CO2-vel és karbonátokkal olajjá vízkilépés reakció közben. Mert ez nyomás csökkentő reakció, mert jóval nagyobb hidrogén sűrűség a vízben! ez reakció induló gondolata keto-enol tautoméria egyensúlyának befolyásolásából indult és más elméletekből. (...) A nyomás az enol alak arányát növeli, mert azon sűrűbb hidrogén tércsoport. Ez elmélet az alkoholok szintézisben is jelenetős és végül a vízkilépés is nyomás csökkentő reakció, ami felé el kellene tolódni az egyensúlyi állandónak (CO2 és metán reakciókban) nagy nyomáson ami földben mélyben zajló folyamat vagy az iparban akarunk használni! A víz sűrűbb alá folyik az olajnak magasabb hőfokokon is, de itt jobban tudnak már keveredni. (...)

Ha úgy gondoljátok szükség van a javításra, akkor kérlek tegyétek meg. Köszönöm. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. december 8., 23:10 (CET)

Felmérés[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok!

Annak felmérésére, hogy melyik műhely aktív és melyik nem, egy üzenetet hagyok itt nektek. A felmérés célja annak a megállapítása, hogy egy ide érkező kérdésre kap-e belátható időn belül választ a kérdező. Amennyiben aktív a műhely, kérlek reagáljatok rá. Kérem, hogy olyan válaszoljon, aki rendszeresen figyeli ezt az oldalt és ne olyan, aki véletlenül vette észre az FV-ben. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2016. december 20., 20:18 (CET)

  • Mostanában népdalokkal foglalkozom, de nem szakítottam a kémiával. A figyelőlapomról vettem észre a felhívást. Gyimhu vita 2016. december 22., 23:57 (CET)

Veszélyességi besorolás[szerkesztés]

Sziasztok! Feltűnt, hogy az infoboxokban még mindig a régi R és S mondatos veszélybesorolások (67/548/EGK irányelv a vájtszeműeknek) vannak, pedig az már legalább három éve elavult és felváltotta a H és P mondatos rendszer (CLP). Jó lenne aktualizálni a sablont, lehetőleg úgy, hogy a régi rendszert ne dobjuk ki, mert rengeteg cikknél kellene módosítani és botra sem igazán lehet bízni a feladatot, mert a két szisztéma nem váltható át egymásba automatikusan. Sajna sablonilag nem vagyok túl képzett és a feladat meghaladja a képességeimet, de hátha van itt egy lelkes és kémiában jártas kolléga. – Hollófernyiges vita 2017. január 10., 15:39 (CET)

Gyimhu foglalkozott a kémiai infoboxok egységesítésével. Én egyszer próbáltam belenyúlni, akkor is összekuszáltam valamit. – Tacsipacsi vita 2017. január 10., 22:33 (CET)
@Hollófernyiges: Nekem is feltűnt, és a hosszú távú terveimben benne is van. Momentán viszont dalokkkal foglalkozom, ami valószínűleg kitölti az év legnagyobb részét. Gyimhu vita 2017. január 10., 23:48 (CET)

Új elemnév[szerkesztés]

Sziasztok! A 117. elem nevének van már hivatalos magyar fordítása? Kemenymate vita 2017. január 19., 12:01 (CET)

Fluor[szerkesztés]

Sziasztok!

Kiemelésre jelöltem a Fluor szócikket. Itt leírhatjátok a véleményeteket. – BélaBéla Sombvueltiao.jpgVita 2017. március 8., 18:32 (CET)

Jelöltem a nemesgázokat is, és ha van itt valaki aki véletlenül aktív és rápillantana a Fluor eljárására azt megköszönném, mert már csak egy hét van hátra és egy jó pár tanúsítvány hiányzik még. – BélaBéla Sombvueltiao.jpgVita 2017. április 1., 13:06 (CEST)

Kiemelés[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok! A Szén nanocső szócikk kiemelési eljárása folyamatban van. Bármi észrevételt szívesen fogadok a munkalapon! Köszi: Cvbncv Vince(érveljünk) 2017. május 12., 11:40 (CEST)

Az Elektront kiemelésre jelölöm. Szalakóta vita 2017. szeptember 6., 13:43 (CEST)

Elemek infoboxának egyszerűsítése[szerkesztés]

Jelenleg az elemek infoboxai az {{Elemdoboz fejléc}} és az {{Elemdoboz lábléc}} közé pakolt további sablonokból (lásd: Kategória:Kémiai elemek sablonjai) állnak – ez hasonló a luásítás előtti vegyületinfoboxokhoz, hasonlóan összevissza hol magyar, hol angol nevekkel. Ráadásul néhány elemnek sablonként van az infoboxa (pl. {{Hidrogén/Táblázat}}), ami egyrészt még átláthatatlanabbá teszi a szerkezetet, másrészt valószínűleg jóval kevesebb szerkesztő figyelőlistáján szerepel, így nagyobb eséllyel marad benne hosszabb időre vandalizmus. Ezt szeretném lecserélni egy {{Elem infobox}} néven létrehozandó sablonra, ahol a más témájú infoboxokhoz hasonlóan egyetlen sablon paramétereiként kell megadni az értékeket. Ez jóval egyszerűbbé teszi a kódot, lehet hozzá TemplateData-dokumentációt készíteni, így VisualEditorrel is használható, és egyes paramétereket (pl. színek) csak egyszer kell megadni. Az egységesítést is szolgálja, hiszen az adatok sorrendje kötött, így minden cikkben azonos. Lehetne illeszteni a megjelenését a többi infoboxéhoz, de ez nem szükséges feltétele az egyetlen sablonos változat elkészítésének, mint ahogy a Lua használata sem, például a Wikidata elérésére vagy az elemek közötti navigációhoz. Jelenleg 121 cikk használja a sablont, tehát belátható időtávon belül már nem fog sok új cikk keletkezni (lehet, hogy száz éven belül előállítanak még néhány tucat elemet, de az is lehet, hogy száz év múlva már nem lesz Wikipédia), a jelenlegiekben pedig bottal cserélhető a sablon. – Tacsipacsi vita 2018. január 26., 19:23 (CET)

A technikai részéhez nem igazán értek, de az kétségtelen, hogy elég kaotikus most a helyzet, a szükséges paramétereket sem könnyű így összevadászni. Szaszicska vita 2018. január 26., 22:13 (CET)

Bifonazol[szerkesztés]

Kedves Kémikusok!

Bár vegyészeti hozzáértésem nyilvánvalóan pontosan zérus, szimmetriaérzékem arra a vélekedésre vezetett, hogy a címben jelzett hatóanyag szócikkében téves gyógyszercsoport szerepel.

Szerintem nem (vagy nem kizárólag) a D01, J02 hanem az A01 sablon járna hozzá. (Vagy az is.) (A jelenlegi sablonban nem is található meg a hatóanyag neve.)

Öleléssel: Garamond vita 2018. február 25., 00:51 (CET)

Bocsánat, azonnal helyesbítek is. Amit hiányoltam, azt tévesen tettem. (Amit meg kifejezetten rosszul gondoltam, azt biztonság kedvéért most ki is húzom.) Az ATC D01-hez szócikk is tartozik, ami bővebb, mint a sablon. És ott igenis szerepel a vegyület elnevezése. (A hatóanyagok számából meg valószínűsíthető, hogy a sablonokban soha nem fog megjelenni mindegyiknek a neve.)

Elnézéseteket kérve, de továbbra is változatlan öleléssel: Garamond vita 2018. február 25., 01:17 (CET)

@Garamond: Ha a https://www.whocc.no/atc_ddd_index/ lapon a Name mezőbe beírod, hogy Bifonazol, a D01-et hozza ki. Reménykedjünk, hogy a norvégok jól tudják, viszont azt nem tudom, Te miből gondoltad a J02 és A01-et: a két listán elvileg az összes hatóanyag megvan. Igaz, elég régen ellenőriztem, és néha változik a lista.

A bifonazol egy hatóanyag: nem értem, miért írsz sokról. Van, hogy egy hatóanyagnak több ATC-kódja van (mert többféle betegségre jó), ilyenkor mindegyiket feltüntetjük a hatóanyag lapján. Olyan is van, hogy más hatóanyaggal együtt (is) alkalmazzák, ahogy a bifonazolnál is, de ezúttal a kombináció is D01-es ATC-kódú. Gyimhu vita 2018. március 7., 02:09 (CET)

Kedves mindenki, főleg @Gyimhu!
Mint már írtam, egyszerűen tévedtem. (Az A01 és J02 esetében.) (Viszont tökéletesen helyesen ítéltem meg a kémiai hozzáértésemet, ez is valami!)
A másik dolog esetében. Nem arra gondoltam, hogy (például) a bifonazol több hatóanyag lenne. Csak arra, hogy az ATC D01 szócikkben sok, körülbelül 50 vegyület szerepel (és a J02-ben is további egy tucatnyi), a {{Gombaellenes gyógyszerek}} sablonban viszont jóval kevesebb, körülbelül csak 40. Ebből gondoltam, hogy a sablonokban nem szándékoztok mindegyik oda tartozó hatóanyagot szerepeltetni, mert akkor a sablon túlzsúfolttá válik. Csak a – valamilyen gyógyszertani, alkalmazási stb. szempontból – fontosabbakat.
Az viszont tényleg igaz, hogy az említett sablonban a konkrét hatóanyagnév nincs benne. (Persze fogalmam sincs, hogy egy gyógyszervegyésznek hasznos lenne-e rögtön látni, hogy ha beleférne a név a felsorolásba, akkor hol kellene előforduljon. Azt én is ki tudom következtetni, hogy alighanem a helyi azolok között. Mert lásd fentebb: nem értek a dologhoz. De szövegmintákat össze tudok hasonlítani, és a többi imidazol és triazol származék ott tartózkodik. De ez nekem semmit sem mond. Ti rögtön helyére tudjátok rakni? Vagy ez nem is fontos információ?)
Ölelésem Garamond vita 2018. március 8., 02:15 (CET)
@Garamond: A tévedéssel semmi gond nincs. Az önálló gondolkodás következménye. ;-) Ez rám is vonatkozik, mert úgy tűnik, pár dologban félreértettelek. :-)
Az ATC-listákkal az a célom (mondhatom első személyben, mert egy idő óta csak én foglalkozom/tam velük), hogy minden vegyület rajta legyen, amit az ATC oda sorol. A {{Gombaellenes gyógyszerek}}-hez hasonló sablonokba viszont csak azokat vettem fel, amelyekről magyar szócikk készült. (A piros linkeket még az elődeim csinálták, én csak nem húztam ki őket.) Szerintem egyszerűen felesleges felhívni a figyelmet olyasmire, amit nem lehet elérni. Vagy linkeljünk az angol wikire ({{linkiw1}}(?)), vagy hagyjuk ki – gondolom én. A Gombaellenes gyógyszerek sablonban egyébként egy kicsit más a csoportosítás, és sajnos a szempont sem egységes. A kémiai szerkezet és az orvosbiológiai hatás két egymástól eltérő szempont, vagyis megérdemelne külön-külön sablont. A két szempont az ATC-listákon is keveredik: pont ezért lennének jók a sablonok. Gyimhu vita 2018. március 9., 01:03 (CET)
Én bizony szoktam használni nagy gonoszul arra is a piros linkeket, hogy rossz lelkiismerete legyen valakinek, aki megírhatná. Ilyen esetekben ajánlani tudnám számodra is az {{ideig}}(?) sablont.
Azt a gondolatmenetedet értem, hogy a vegyi összetétel és a farmakológiai hatás között nincs direkt kapcsolat, de aztán hogy ezt a kétféle szemléletet két sabloncsalád biztosítaná-e a legügyesebben: csuda tudja. El tudom azt is képzelni, hogy egyik feladatra az infobox, a másikra egy sablon álljon rendelkezésre. Csak nem biztos, hogy ez célszerű. A gyógyszerek végtére is mégiscsak azért kerülnek a lexikonba, ami az orvosi szerepük, nem azért, mert hogy milyen izgalmas aromás gyűrűk vannak bennük. Ezért nem is hiszem, hogy például az infoboxból hasznos lenne kivenni a vegyi összetételt. (Vagy fordítva, csak azt benne hagyni.) De elhiszem, hogy nem mindenhol ilyen elegánsan axiomatikus az ATC maga sem.
De majd kitalálod, @Gyimhu, hogy legyen szép! Csak az a baj, ha az ember elkezd valamit rendbe szedni, akkor talál további rendbe szedendő dolgokat is (szócikkek, sablonok, döglött linkek, kategóriák etc.)
Ölellek, Garamond vita 2018. március 9., 02:00 (CET)

Kémiai infobox-probléma[szerkesztés]

Kémiaműhely
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C2H2O2
Moláris tömeg 58,04 g/mol
Veszélyek
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
2
0
 
Az infoboxban SI mértékegységek szerepelnek. Ahol lehetséges, az adatok standard állapotra (25°C, 100 kPa) vonatkoznak. Az ezektől való eltérést egyértelműen jelezzük.

Sziasztok!

A jobb oldali infobox az alábbi kódból jön:

{{Vegyület infobox
| C=2
| H=2
| O=2
}}

Az a gond, hogy a Vegyület_infoboxban szerencsétlen módon vegyjelekhez is használt betűk jelzik a veszélyeket. A lua program ezt csak kicsit tudja: az összegképletet jól (?, épp az a kérdés, mi a jó) megjeleníti, de felhasználja ugyanazokat a paramétereket a tűzgyémánthoz is. Vagyis az összegképlet programhiba miatt látszik az infoboxban.

Két lehetőség van. Az egyik: kijavítani a Vegyület_infobox lua-kódját, hogy vegyjelként ne használja a 4 (tkp. 3, mert az R nem vegyjel) betűt. A másik: inkompatibilis módon módosítani az infobox paramétereit.

Az előbbi változattal az a baj, hogy több molekulát találtam, ahol vegyjelként használják az elvileg tűzgyémánthoz tartozó paramétereket, viszont alig találtam olyat, ahol tűzgyémánthoz használják. Egyébként sem szerencsés a tűzgyémánthoz használt paraméterek neve.

Javaslom, hogy felejtsük el a tűzgyémánt-jelentést, már csak azért is, hogy lehessen a sablonnal mólsúlyt számíttatni. A NFPA-H, NFPA-F, NFPA-R és NFPA-O paramétert a lua-kód miatt a Vegyület_infobox is érti, vagyis nem kell új neveket kitalálni és kódolni a tűzgyémánthoz. Az eddig a Vegyület_infoboxban tűzgyémántként használt H, F, R és O tűzgyémánt-jelentését kell csak törölni a lua-kódból.

Az alábbi vegyületek érintettek:

Gyimhu vita 2018. március 29., 11:36 (CEST)

Az "inkompatibilis módon módosítani az infobox paramétereit" alatt azt érted, hogy csak régi önmagával inkompatibilis? Ha igen, ezek egyszeri javításával megoldható a probléma (a fenti listád nem olyan hosszú). Ha az inkompatibilitás a mostani enwiki infobox szerkezettel is fennáll, akkor fordításoknál figyelni kell majd (ami elvárható, de plusz hibaforrás). Szaszicska vita 2018. március 29., 22:50 (CEST)
Tudtommal a Vegyület infobox eleve semmilyen más nyelvű infoboxszal nem kompatibilis, így ez biztosan nem okoz problémát. – Tacsipacsi vita 2018. március 30., 00:17 (CEST)
Tévedsz. A három/négy paraméteren kívül kompatibilisek. Erre való a szintbl tömb a Modul:Kembox/Chembox Properties-ben ill. Modul:Kembox/Chembox Hazards-ban (meg a többiben). Gyimhu vita 2018. április 2., 10:35 (CEST)
Bocsánat, félreérthető voltam: az eredeti, Lua-mentes változatra gondoltam. A jelenlegi verzió azért kompatibilis, mert a többi infobox paraméterneveit is elfogadja, nem a „saját” paramétereivel (leszámítva esetleg néhány véletlen egybeesést, bár ilyet se láttam ebben a kettőben). – Tacsipacsi vita 2018. április 2., 13:53 (CEST)
Így már stimmel, bár a lua-mentes Vegyület_infobox már nem működik. Nem volt más paraméternév-ütközés, ez is csak azért, mert nem vegyész csinálta az infoboxot. (Nem mintha én az lennék, de legalább használtam a sablonokat.) A paraméternév kompatibilitás pedig az elsődleges cél volt. A korábbi kísérletek zöldmezősen próbálták megoldani az infobox-problémákat, teljesen új paraméternevekkel és kinézettel. Az utóbbi nem is lenne baj, de a paraméternév-konverzió nagyon macerás. Egyszerűen tévút a névmagyarítás a sablonokban, nemcsak a kémiaiaknál. Ahogy látom, az új szócikkek többsége fordítás. Miért kell többletmunkát (és tévesztési lehetőséget) adni a fordítónak, ráadásul még dolgozni is érte? Gyimhu vita 2018. április 9., 23:58 (CEST)

@Szaszicska: Régi önmagával lesz inkompatibilis, vagyis a néhány szócikk javítása után megszűnik a probléma. Az infoboxok átalakításánál fontos szempont volt (és maradt) az enwiki kompatibilitás. Nem tudom, ki és miért találta ki a sablonok magyarítását: beteg dolog volt. Az olvasó nem látja, a szerkesztő meg ennyit megtanulhat angolul. Gyimhu vita 2018. április 2., 10:35 (CEST)

Ásványok[szerkesztés]

Sziasztok! Már megint én. :-)

Az {{Ásvány infobox}}(?)-ban is vannak kémiai képletek. A kérdés az, hogy az ásványokat tekinthetjük-e vegyületeknek. Esetleg érdemes-e az ásványokról vegyület szerinti kimutatást csinálni, vagy inkább ne erőltessük a dolgot. Vagy kérdezzem máshol. ;-)

Pl. SiO2 képletű ásványok:

Gyimhu vita 2018. április 5., 18:00 (CEST)

Kristályvíz[szerkesztés]

Belevehetem az alumínium-szulfátot az összegképletek közé Al2(SO4)3 képlettel? Oyan vegyületet is, aminek van anhidridje, olyat is, aminek nincs? Gyimhu vita 2018. április 9., 23:45 (CEST)

Ezekről a vegyületekről lenne szó:

Gyimhu vita 2018. április 14., 10:02 (CEST)

Ezek a linkek biztos jók így? Kemenymate vita 2018. április 15., 12:05 (CEST)

@Kemenymate: Javítottam. „Csak” a w:-t kellett elhagyni a linkek elejéről. Gyimhu vita 2018. április 16., 18:59 (CEST)

Láttam a w-t, csak nem tudtam mi a funkciója. A kérdést egyébként nem igazán értem, hogy mire vonatkozik. Kemenymate vita 2018. április 16., 19:17 (CEST)

@Kemenymate: A w:-tal hivatkozom a magyar vagy angol wikire a sajátomból, és elfelejtettem javítani, amikor ide áttettem. Ráadásul a link kék volt (nem tudom, miért), így nem vettem észre.

Az a kérdés, hogy az összegképletek listájában szerepelhet-e kristályvíz nélkül egy vegyület. Vannak köztük olyanok, amelyeknek nincs is kristályvíz nélküli változatuk. A Cink-acetátnak meg még az összegképletébe is beszámították a kristályvizet az infoboxban. Gyimhu vita 2018. április 16., 20:29 (CEST)

Amelyiknek egyáltalán nincs, azok nyilván csak anélkül szerepelhetnek, nem? Melyik az ami ilyen? (a lapot figyelem, nem szükséges pingelni) Kemenymate vita 2018. április 16., 20:43 (CEST)

Bocs, nem értem.

Miről van itt szó? Az én fogalmaim szerint kristályvíz akkor jelentkezik, ha a kristályszerkezetben a vegyület molekulái közé vízmolekulák épültek be, olyan kristályszerkezettel, amelynek rácsállandója, szerkezete pontosan leírható, például olyan fogalmakkal, hogy egykristály; kristálynövesztés (köbös, egyhajlású, hexagonális, stb.). Ez nem kémia, hanem fizika (kristálytan). MZ/X vita 2018. április 16., 21:33 (CEST)

@Jzana: Igen, én is így gondolnám, ha a Cink-acetátot nem láttam volna. És nemcsak a magyar, hanem az angol, spanyol és még néhány más wikin is. A dihidrátot sem a szokásos kristályvíz formában adják meg, hanem a két vízmolekulát hozzáadják az összegképlethez. Ettől bizonytalanodtam el.

Ahol nincs kristályvíz, azzal nincs probléma. Vagy ha van, más. ;-) Gyimhu vita 2018. április 17., 17:51 (CEST)

Szerintem az enwikin is csak elvétve fordul elő, hogy bevennék az összegképletbe a kristályvizet, és nem is rémlik, hogy bárhol ilyennel találkoztam volna. Nem látok rá okot, hogy így járjunk el. Szaszicska vita 2018. április 17., 18:14 (CEST)

Köszönöm a választ. Perdöntőnek tekintettem, és feltöltöttem a fenti kristályvizes vegyületek összegképletét a kristályvíz nélkül. Gyimhu vita 2018. április 17., 22:19 (CEST)

Példaképpen az ammónium-monohirdát kristályszerkezete. MZ/X vita 2018. április 17., 18:17 (CEST)

Az ammónium-monohidrát melegítve átmegy folyadékká, és az már szalmiákszesz (egy másfajta vegyi anyag). A kristályok legtöbbjénél viszont elpárolog a kristályvíz, és visszamard egy kis színes por (szilárd halmazállapotú). Kérdésem: lehet-e ezt definíció gyanánt használni? MZ/X vita 2018. április 18., 21:27 (CEST)

Izomaltulóz[szerkesztés]

Sziasztok, lett egy ilyen szócikk: Izomaltulóz. Én nem értek hozzá sajnos, nem tudom megítélni jó-e, de még kategóriába sorolni sem tudom szakszerűen. De ha valaki jár még erre, nézzen rá légyszi, mert az egyetlen forrás, amit megadtak hozzá, az egy táplálékkiegészítőket forgalmazó cég honlapja, ami vagy jó, vagy nem, nekem kicsit marketingesnek tűnik - bár a szócikkben nem említik a cég nevét. Előre is kösz, ha valaki ránéz. Palotabarát vita 2018. május 17., 08:59 (CEST)

Egy-két jellegzetes szövegrész google-os keresése is azt az oldalt dobta első találatnak. Gyakorlatilag szó szerinti másolás az egész, jogsértőre tettem. Szaszicska vita 2018. május 17., 18:39 (CEST)

@Szaszicska: Hát, ez valahogy elkerülte a figyelmem. Bocs a túráztatásért, én is kiszúrhattam volna. Kösz! Palotabarát vita 2018. május 18., 00:02 (CEST)

Atomrács[szerkesztés]

Valaki szakértő megnézné az atomrács cikket, és a vitalapján tett megjegyzésemet, hogy javítani tudja a „Tulajdonságai” szakaszt? A kérdéses mondat így szól: „A legkeményebb anyagok (pl. gyémánt) atomrácsosak. Háromdimenziós rácsot csak a periódusos rendszer IV. főcsoportjában lévő elemek tudnak létrehozni.” Na mármost, a cink-szulfid és rénium-diborid egyik alkotója sem a 4-es főcsoportban van, pedig mindkettő atomrácsos. Mivel helyettesíthetnénk akkor az idézett mondatot? Csuja 2018. június 19., 15:25 (CEST)