Kalcium-inozinát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kalcium-inozinát
Calcium inosinate.png
Más nevek kalcium-inozin-5′-monofoszfát, E633
Kémiai azonosítók
CAS-szám 38966-29-9
PubChem (Kalcium nélkül) 8582 (Kalcium nélkül)
SMILES
[O-]P(OC[C@H]1O[C@@H](N2C(NC=NC3=O)=C3N=C2)[C@H](O)[C@@H]1O)([O-])=O.[Ca+2]
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C10H11CaN4O8P•nH2O
Moláris tömeg 386,19 g/mol (anhidrát)
Megjelenés Szagtalan, színtelen vagy fehér kristályok vagy por[1]
Oldhatóság (vízben) csekély mértékben
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A kalcium-inozinát (E633) az inozinsav egy darab kalciumionnal alkotott sója. Főként ízfokozóként alkalmazzák, gyakran a glutaminsavval, vagy a nátrium-glutamáttal együtt.

Mivel előállítása viszonylag drága, ezért csak elvétve alkalmazzák a glutaminsav, vagy a nátrium-glutamát nélkül. Ha az utóbbiak a csomagoláson nincsenek feltüntetve, az azt jelenti hogy nem tartalmaz hozzáadott glutamátokat, vagy glutaminsavat, ellenben az élelmiszerben ezek természetes úton, magas koncentrációban találhatók meg, mint például a szójából készült élelmiszerek esetében. Kalcium-guaniláttal (E629) együtt alkalmazva általában kalcium-5′-ribonukleotidok (E634) néven tüntetik fel.

Élelmiszeripari felhasználás[szerkesztés]

Élelmiszerek esetén a kalcium-inozinátot elsősorban ízfokozóként alkalmazzák. Íze hasonlít az umami ízhez, de kevéssé intenzív, mint a glutamátoké. Használatával az élelmiszerek intenzívebb ízűek lesznek. Számos élelmiszerben előfordulhat. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.

Egészségügyi hatások[szerkesztés]

12 hétnél fiatalabb csecsemők, valamint asztmás betegek esetében fogyasztása nem ajánlott. Mivel lebontása során purin keletkezik, köszvénytől szenvedő embereknél problémák jelentkezhetnek, de ez nem jellemző, mivel az élelmiszerekben általában alacsony koncentrációban fordul elő.

Lábjegyzetek[szerkesztés]

  1. A Bizottság 2008/84/EK irányelve (2008. augusztus 27.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról (kodifikált változat)

Források[szerkesztés]