Kondroitin-szulfát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kémiai szerkezete:
Kondroitin-4-szulfát: R1 = H; R2 = SO3H; R3 = H
Kondroitin-6-szulfát: R1 = SO3H; R2, R3 = H

A kondroitin-szulfát a porcszövet egyik fő alkotóeleme, amit kiváló vízmegkötő képesség jellemez. Ezáltal biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait. 

Orvosi felhasználás[szerkesztés]

Az ízületi degeneratív folyamatokban a porc kondroitin-szulfát-tartalma – specifikus oldó enzimek hatására – jelentősen csökken, ennek következtében csökken a vízmegkötő képesség, progresszív porc-degeneráció alakul ki, és romlik az ízületi funkció. A kondroitin-szulfát alkalmazása helyreállítja az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. Hatóanyaga, a kondroitin-szulfát fokozza a proteoglikán- és kollagénszintézist, valamint a synoviocyták hialuronsav-termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében lassul az arthrosis progressziója, a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait. A klinikai eredmények azt mutatják, hogy a kondroitin-szulfát-terápia után a fájdalom jelentősen csökken, vagy megszűnik. A legtöbb esetben javul az ízület mozgathatósága, és egyúttal csökkenthető az analgetikumok fogyasztása.

  • Erősíti a porcokat, és elősegíti azok regenerálódását
  • Növeli a kötőszövet erejét és rugalmasságát
  • Hozzájárul az ízületek egészségének megőrzéséhez
  • Csökkenti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást
  • Segítséget nyújt a károsodott csontok gyógyulásában

Szinergizmus[szerkesztés]

A kondroitin glükozaminnal, MSM-mel, illetve C-vitaminnal együtt alkalmazva támogatják egymás hatását.

Előállítás[szerkesztés]

A legtöbb kondroitin-szulfátot sertés és szarvasmarha légcsövéből, orrából és füléből állítják elő, és tengeri állatok porcaiból is kivonható.

Jegyzetek[szerkesztés]