Dermatán-szulfát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dermatán-szulfát
Kémiai azonosítók
CAS-szám 24967-94-0
ATC kód B01AX04
ChEMBL 1909290
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C14H21NO15S
Moláris tömeg 475,38 g/mol


A dermatán-szulfát glükózaminoglikánokhoz tartozó polimer vegyület, mely sok emlősben is megtalálható. Előfordulhat a bőrben, az inakban, a véredényekben és a szívbillentyűkben.[1] Képlete C14H21NO15S.

Kondroitin-szulfát B néven is hivatkoztak rá,[1] de a legtöbb forrás már nem sorolja a kondroitin-szulfát különböző formái közé.

Funkciója[szerkesztés]

A dermatán-szulfátnak szerepe lehet a véralvadásban, a szív- és érrendszeri betegségekben, a karcinogenezisben, a sebgyógyulásban és a fertőzések során.[1]

Patológia[szerkesztés]

A dermatán-szulfát rendellenes felgyülemlése számos esetben előfordul a mükopoliszachariddal kapcsolatos megbetegedések esetén.

A mitrális billentyűben (kéthegyű billentyű) a dermatán-szulfát többlete a billentyűk mixomatózus degenerációja esetén jelentkezik. Ennek során a billentyűszövet redundanciája, majd végül a mitrális billentyű előreesése és az ezzel járó szívelégtelenség alakul ki. Ez a krónikus előreesés főképp 60 év feletti nőknél fordul elő, és a mitrális gyűrű elmeszesedéséhez vezethet. A mitrális billentyű elégtelensége kezelés nélkül a szív falának kóros megnagyobbodásához és szívelégtelenséghez vezet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c (2002. szeptember 1.) „Dermatan sulfate: new functions from an old glycosaminoglycan”. Glycobiology 12 (9), 117R-25R. o. DOI:10.1093/glycob/cwf066. PMID 12213784.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dermatan sulfate című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.