Glükózamin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Glükózamin
Glucosamine Structural Formulae V.1.svg Beta-D-glucosamine-3D-balls.png
IUPAC-név (3R,4R,5S,6R)-3-amino-6-(hidroximetil)oxán-2,4,5-triol
Más nevek 2-amino-2-dezoxi-D-glükóz, tilóz-amin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 3416-24-8,
66-84-2 (hidroklorid)
PubChem 439213
MeSH Glucosamine
ATC kód M01AX05
Gyógyszer szabadnév glucosamine
SMILES
C([C@@H]1[C@H]([C@@H]([C@H](C(O1)O)N)O)O)O
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C6H13NO5
Moláris tömeg 179,17 g/mol
Olvadáspont 150 °C
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A glükózamin (C6H13NO5) egy szerves vegyület. Jelen szócikk a d-glükózamint tárgyalja.

A szénhidrátokon belül az aminocukrok, azon belül pedig a hexózaminok csoportjába tartozó vegyület a glükózból (szőlőcukor) vezethető le, ha egy hidroxilcsoportot aminocsoporttal helyettesítünk.

Orvosi célokra leggyakrabban kénsavas sóját, a glükózamin-szulfátot alkalmazzák.

Hatása[szerkesztés]

A glükózamin szerepet játszhat a szervezet ízületeiben lévő porc szerkezetének és funkciójának fenntartásában, és valószínűsíthetően gyulladást csökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Terápiás felhasználást nyer az enyhe és középsúlyos arthrosisok gyógyításában, a csontízületi gyulladások megelőzésében és kezelésében. Porcerősítő hatását úgy fejti ki, hogy minden glükozamin molekula 3 vízmolekula megkötésével segíti a porcszövet vízzel való telítettségének kialakítását, ami azért nagyon fontos, mert a porcszövetnek nincs saját vérellátása, így csak a vízgazdag szöveten keresztül tudnak a porcsejtek a tápanyagokhoz hozzájutni. A külső forrásból bevitt glükózamin pótolja a szervezetbeli hiányt, elősegíti a proteoglikán szintézist, ezáltal lassítja, illetve megszünteti az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat. A kórfolyamat klinikai tünetei mérséklődnek, a károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik és újraképződik. A gyógyszer hatásának kifejlődéséhez szükséges idő 2-3 hét, ami a gyógyszer szedésének abbahagyását követően is fennáll néhány hétig. Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését.[1]

Sportolóknál, nehéz fizikai munkát végzőknél illetve túlsúlyosoknál gyakran alakulnak ki ízületi, porckárosodások, amelyek térd-, könyök-, vállfájdalmakkal járnak. A glükozamin segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja, mintegy „kenést” biztosít számukra. Ezt többet között egy hazai vizsgálat is igazolta, amelybe 163 térdartrózisos beteget vontak be. Akik glükozamin-szulfát-kezelésben részesültek, azoknál kilenc hónap után lényegesen enyhült a fájdalom, mellékhatás pedig nem lépett fel.

Mellékhatás[szerkesztés]

Enyhe gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek (gyomorégés, hasmenés). Glükózamin-szulfát által kiváltott túlérzékenységi reakció létrejöttének kicsi a valószínűsége.

Használata[szerkesztés]

A glükózamin szokásos napi adagja felnőtteknek kúraszerű alkalmazásban 1500 mg, melyet kapszula formában 3×500 milligrammos mennyiségben ajánlott bevenni az ízületi károsodások regenerálásának elősegítésére. A kutatások megállapították, hogy a glukozamin és a kondroitin-szulfát kölcsönösen erősítik egymás hatását, így a glükózamin szedése mellett érdemes 250-500 mg kondroitint alkalmazni napi 3 alkalommal. Ezek kombinációinak a C-vitamin bevitel is segíti a hatékonyságát. A glükózamin kúrán lévő betegnek ajánlott nagy mennyiségű vizet fogyasztania a gyógyszer szedése közben.

Források[szerkesztés]

  1. Pilot study of oral polymeric N-acetyl-D-glucosamine as a potential treatment for patients with osteoarthritis., i. m. 1. old.