Szerkesztő:Gyimhu/Kémiai infóbox koncepció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sablonok egységesítése[szerkesztés]

A jelenleg létező kémiai és gyógyszerész infóboxok:

A Chembox_new – a többivel ellentétben – majdnem minden adatot tartalmaz, amit a többi. Ebből adódóan a Chembox_new-t célszerű alapsablonnak választani, míg a többi burkolósablonná válik.

A Chembox_új gyakorlatilag a Chembox_new burkolósablonja, de sajnos úgy írták meg, hogy belemásolták a Chembox_new akkori kódját. Ettől kezdve a két sablon külön életet él. Adja magát, hogy burkolósablonná váljék.

A Drugbox és Drugbox_new a felhasználó szempontjából teljesen azonos, de a kódjuk különböző. A Drugbox_new-t szemmel láthatóan a kód modernizálására írták. A Drugbox átirányítással valószínűleg már most megszüntethető. A bizonyossághoz a kód átnézése és a paraméterek dokumentálása szükséges.

A Gyógyszeresdoboz a Drugbox_new burkolósablonja. Elvileg semmit sem kell tenni vele. Gyakorlatilag nem célszerű, hogy egy burkolósablon egy másik burkolósablont hívjon, ezért célszerű lesz úgy módosítani, hogy közvetlenül hívja a Chembox_new-t.

A Vegyület_infobox gyakorlatilag a Chembox_new burkolósablonja, de teljesen átírt kóddal.

Vagyis a kémiai/gyógyszerészeti infóboxok ugyanazt a funkciót többféle kóddal valósítják meg. Ez feleslegesen megnehezíti a kód karbantartását és dokumentálását. Eddig gyakorlatilag nem is volt dokumentációjuk.

A tervezett menetrend[szerkesztés]

  1. A fenti infóboxok, és az általuk hívott sablonok dokumentálása. Ez egyúttal helyzetfelmérés is.
  2. A Chembox_new kiegészítése és továbbfejlesztése.
  3. A többi sablon átalakítása a Chembox_new használatára.

A Chembox_new egy jól megtervezett, átláthatóan és bővíthetően megírt sablon. A használat bonyolultságát a sok adat és a dokumentáció hiánya okozza. Egy problémája viszont van: a formázás megváltoztatása nagyon nehéz, mert nagyon sok alsablonban van leírva. Ezen célszerű változtatni.

A fenti megoldás úgy egységesíti a kémiai sablonokat, hogy a használatuk nem változik. A régi redundás (ugyanazt a funkciót ellátó) sablonok törölhetők, mert az archív lapok automatikusan az új sablont fogják használni robot használata nélkül.

A lítium-karbonát szócikkben két infobox található csak azért, mert egyik sem tartalmazza az összes szükséges paramétert. Ráadásul a két infóbox formailag sem teljesen egyforma. Ez a példa jól mutatja az egységesítés szükségességét.

Formázás[szerkesztés]

Valamennyi infóbox egy-egy kétoszlopos táblázat. Az első oszlopba az adat neve (jelentése), a másodikba az érték kerül. Például:

{{Chembox PubChem}}(?):

| [[PubChem]]
| <span class="reflink plainlinks">[http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid={{{value}}} {{{value}}}]</span>
|-<noinclude>{{sablondokumentáció}}</noinclude>

Sajnos jópár tucat ilyen kiíró sablon van. Az oszlopok színének, szélességének, stb. változtatása csak az összes sablon egyidejű megváltoztatásával lehetséges.

Ahhoz, hogy később változtatni lehessen a formátumot, az értékkiíró sablonból ki kell venni a formázást, és eggyel alacsonyabb szintre tenni. A sablon feladata a címke és az érték előállítása, és a kiíró sablon meghívása lesz.