Latinovits Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán az Egyetemi Színpadon 1970-ben
Latinovits Zoltán az Egyetemi Színpadon 1970-ben
Életrajzi adatok
Született 1931. szeptember 9.
Budapest
Elhunyt 1976. június 4. (44 évesen)
Balatonszemes
Élettárs Ruttkai Éva
Pályafutása
Aktív évek 19561976
Híres szerepei Rómeó
Rómeó és Júlia
Cipolla lovag
Mario és a varázsló
Szentirmay Rudolf
Kárpáthy Zoltán
Szindbád
Szindbád
Díjai
Kossuth-díj1990
Jászai Mari-díj1966
Érdemes művész1975
További díjak

Latinovits Zoltán az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Latinovits Zoltán témájú médiaállományokat.

Latinovits Zoltán (Budapest, 1931. szeptember 9.Balatonszemes, 1976. június 4.) Jászai Mari-, Balázs Béla-díjas és posztumusz Kossuth-díjas magyar színész. A nemzet legnépszerűbb színészeinek egyike, sokan úgy is nevezik: „a Színészkirály”.[1] Féltestvérei: Bujtor István, Balázs Béla-díjas színész és Frenreisz Károly, Kossuth-díjas zenész.

Életrajz[szerkesztés]

A színésszé válás útján[szerkesztés]

1931. szeptember 9-én, Budapesten született, saját bevallása szerint nagyapja, Gundel Károly éttermében, „éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött”. Édesapja Latinovits Oszkár földbirtokos, édesanyja Gundel Katalin, a legendás vendéglátós família sarja. Az édesapa gyermeke születése után nem sokkal elhagyta a családot, ami élete végéig fájdalommal töltötte el Latinovitsot. Édesanyja 1941-ben férjhez ment Frenreisz István orvoshoz, akitől még két gyermeke született: István (1942), aki Bujtor István néven színész, és Károly (1946), aki Frenreisz Károly néven zenész lett.

A konyhaművész Gundel unokájaként a tizenhárom nagybácsi, a gyermeklélek számára csodás-misztikus állatkert, és a nevezetes étterem alkotta hangulatos légkörben nevelkedett. „Tört fényű kagylókkal érkeztem a világra, babonás füvekkel, virágszirmokkal, ördögfintorral, gömbölyű boszorkánykavicsokkal. Felhők, napok, csillagok szikráinak barlanghomályos rajzát hurcoltam magammal, elkezdett kanyaros vonalakat, kis görcsös köröket, befejezetlen görbéket” - vallja. Bár évvesztes lett volna, de már tudott olvasni, hatévesen ezért beíratták a Damjanich utcai elemi iskolába.

1949-ben érettségizett a budapesti Állami Szent Imre Gimnáziumban. Osztálytársai többek között Abody Béla, Györgyi Géza és Vajda Miklós voltak.[2] A gimnázium önképzőköre bemutatta Sárközi György Dózsa György című drámáját. Ebben egy epizódszerepet alakított. Szövegét a nézőknek félig háttal, lámpalázasan, beszédhibával mondta el. Az előadás után – a vendégként jelen levő – Bajor Gizi[3] csak őt kereste meg, és a következő szavakkal inspirálta: „Maga menjen színésznek!". Ez eddig sem Latinovitsnak, sem másnak nem jutott eszébe.

1952-ig „bizonyos koráramlat” folytán asztalostanonc, majd hídépítő munkás lesz, de hamarosan beiratkozik a Budapesti Műszaki Egyetemre, és 1956-ban építészmérnökként vörös diplomát kap. Mindeközben 1951-től már NB I-es (tartalék) játékos a Haladás SE kosárlabdacsapatában, ezenkívül nagyon jó vitorlásversenyző. Az egyetemi évek alatt is folyamatosan szaval, Lehotay Árpád és Galamb Sándor tanítványaként, valamint tbk. a MÁVAG színjátszó csoportjának tagjaként ismerkedik a színészmesterség fortélyaival, s mint később bevallja: igencsak nehezen ment neki. 1956-ban mégis szerződtetik Debrecenbe segédszínésznek; többek között Andaházy Margit, Csáki Magda, Hegedűs Ágnes, Lőrinczy Éva, Medgyesi Mária, Szabó Ildikó, Márkus László, Angyal Sándor, Harkányi Endre, Simor Ottó, Lőte Attila, Tréfás György. Tyll Attila, Selmeczi Mihály és Novák István mellett tanulhatta a színészmesterséget.

Pályájának alakulása[szerkesztés]

Szerepei[szerkesztés]

Latinovits Zoltán modern játékstílusát intellektuális szerepértelmezés, az indulatok aprólékos ábrázolása, kivételes ironizáló hajlam jellemezte. Művészi pályáján elsősorban klasszikus hősöket, valamint torz lelkű gonoszokat formált meg kivételes találékonysággal, alázatos, tiszta alakításokkal. Színházi munkáinak sorából kiemelkedik a Rómeó és Júlia címszerepe (Júlia Ruttkai Éva volt), a Játék a kastélyban (Ádám), a Mario és a varázsló (Cipolla), a Tóték (Őrnagy), Az ügynök halála (Willy Loman). Jelentős kései alakítása fűződik a Ványa bácsi c. Csehov-darabhoz, amelynek címszerepét játszotta. Veszprémben megvalósíthatta régi álmát: rendezhetett. Németh László Győzelem c. drámáját valósíthatta meg. Első rendezése az év nagy színházi eseménye volt.

Bár a színházi színészetet sokkal előbbre sorolta, a magyar filmművészet számára is maradandót alkotott: először Krisztyán Tódorként az 1962-es Aranyember-feldolgozásban, majd a Pacsirta, a Szegénylegények, az Alfa Rómeó és Júlia, a Szindbád, A Pendragon-legenda, Az ötödik pecsét szerepeiben. Az Utazás a koponyám körül filmadaptációjáért a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál legjobb férfiszínésznek járó díját vihette haza.

Először 1957-ben találkozhatunk nevével egy debreceni színlapon. Heltai Jenő, Tündérlaki lányok című darabjában Pázmán Sándor szerepét adta. Az előadást Thuróczy György rendezte; játszótársai voltak: Timár Ila, Fényes Márta, Csengeri Edit, Schaff Ibolya, Tikos Sári, Ujvárosi Katalin, Petróczky Irén, Bán Elemér, Dánffy Sándor, Puskás Ferenc. Ebben az időszakban – kisebb-nagyobb szerepekben – havonta voltak bemutatói.

Latinovits, az előadóművész[szerkesztés]

Már 3 éves kora óta szavalt, majd az egyetem évei alatt folyamatosan mondott verset. Színészként a magyar előadó-művészet talán legnagyobb alakjává vált. Ady Endre, József Attila, Illyés Gyula, Kosztolányi Dezső és más költők verseinek ihletett előadójaként összetéveszthetetlen, fülsimogató baritonján senki máshoz sem fogható művészi elevenséggel élte meg a magyar sors minden aspektusát. „Gondolatom az, hogy az előadóművésznek magát a költőt kell megjátszania, vagyis az alkotás hosszú folyamatát kell olyan röviden összefoglalnia, mint maga a vers, a költőt kell életre keltenie úgy, ahogy ő a költőt a mű első élményében, az alkotás küzdelmében elképzeli” - vallotta. Újfajta látásmódjával szakított az egyoldalú, távolságtartó versmondói stílussal, és ezerárnyalatú, hajlékony előadóművészetével hű folytatója lett Ascher Oszkár és Egressy Gábor versmondói munkásságának. Szavalatainak hangulata, csengő-bongó rímei előre kimunkált hangsúlyozással és artikulációval párosultak.

Latinovits, a magánember[szerkesztés]

Igazságomból nem engedtem soha, káros szenvedélyem a dohányzás, meg az, hogy tehetségtelen, ezért rosszakaratú emberekkel összeférhetetlen vagyok.
– Latinovits Zoltán, 1969[4]
Búcsú L. Z.-tól


Rendjén úgy lett volna, hogy amikor
szembe szöktél, düh-köpésként, a vonatnak:
az hátrál meg. A bűn! Az: a konok vak

világ fröccsen szét: a pokol!

S nem ami lett. Hogy a sakál dalol

s a pacsírták vonítnak.


S fölkél a nap vad ragyogással ismét
magyarázva (nekünk megalkuvóknak):
mért nem lett, nem is lehetett segítség.

S a tegnap az úr, nem a holnap!
Illyés Gyula verse

Összeférhetetlennek, „rendszerellenesnek” tartották egyéni véleménye, meg nem alkuvó életszemlélete, nehéz természete miatt. Mindenkinek az igazat mondta, ha néha kíméletlenül és túlzottan szigorúan is, de mindenképpen találóan és bátran. Alkatából kifolyólag élete utolsó éveiben alig kapott szerepeket, és folytonos zaklatásoknak volt kitéve. Latinovits azonban - a néha-néha felbukkanó, de mindenképpen pejoratív ítéletekkel ellentétben - nem volt botrányhős, csupán tudatos, felelősségteljes művész, aki színészi érzékenysége, kompromisszumoktól való irtózása folytán került összetűzésbe „ellenfeleivel”. Ellenkezőleg: az örök idealisták és meg nem alkuvók nagy családjának tagja volt. Alázatos, nem csak a színpadon becsületes, elvhű ember, aki életérzéssé merte és kívánta artikulálni a korabeli színházi és politikai viszonyok ellen meggyőződésből lázadó ember (jobbító szándékú) haragját.

Halála után Pilinszky János, Illyés Gyula, Örkény István és a magyar irodalom számos jeles alakja búcsúztatta. Illyés Gyula Búcsú L.Z.-tól c. expresszionista versében emlékezik a magyar nemzet színészóriására. A hatvanas években Latinovits igazi ikercsillagra lelt Ruttkai Éva személyében. Regényesen nagy, szenvedélyes szerelmük számos, közös filmalkotásukba és színházi produkciójukba átviharzott.

Halála[szerkesztés]

[…] Latinovits Zoltán, gyere el hozzám

nyári ruhádban, a gyöngyfehérben,
hozzám, vagy értem, hozzám, vagy értem,
te kísértetnek is őrült Király!
Vicsorogd rám a reményt, miképpen
élve is, magadnak sereget csinálj,
mondd, jön a Vízöntő-korszak, s jóra
fordul még Mohács is, megfoganhat
mind aki elhúllt – kerengj föl a porból,
szállj föl versmondó nagyharangnak !
Gyere el hozzám, vagy értem, mindegy,
pohár az asztalon, hűen várlak
akár utrakészen is, mint egy
mosoly, hogy rád, a csillagra szálljak. […]

Nagy László: Gyászom a Színészkirályért (részlet)[5]

Sokat viaskodott az akkori hatalom képviselőivel, szeretett volna másfajta színházat létrehozni a hozzá hasonló szemléletű színészek, színházi szakemberek részvételével. „...összeférhetetlen vagyok. Mindazokkal szemben, akik nem értenek a szakmájukhoz, mégis gyakorolják, sőt vezető helyen gyakorolják - azokkal én nem tudok egyetérteni. Nem is fogok. Erre engem nem lehet rávenni.” Sokan, sokféleképpen hallgatták a Magyar Rádióban 1967 karácsonyán elhangzott nyilatkozatát.

Harcait, igazságkeresését, jobbító szándékát írásban is megfogalmazta a Ködszurkáló című (1973) önéletrajzi kötetében. Azonban a kortársak meg nem értése felőrölte idegeit, és hosszabb ideig depresszióval küzdött. Utolsó munkája a Rádiószínházban egy rádiófelvétel volt, ahol Bárdos Pál Rákóczi-induló[6] című dokumentumjátékában Ady Endre Két kuruc beszélget című versét mondta el, 1976. június 3-án.[7]

Másnap, június 4-én már Balatonszemesről napközben levelet írt Cserhalmi Györgynek: „A depresszió vagy vélt depresszió ellustított, teljesen elpuhított [...] Tegnap még fél napot ágyban töltöttem. Ma végre nekiláttam a jógázásnak, favágásnak. Ezért ma jobban érzem magam. Most már mindennap háromszor megcsinálom a gyakorlatokat.” Majd késő délutáni sétája alkalmával a megérkező Nagykanizsa-Budapest gyorsvonat halálra gázolta.

Latinovits Zoltán 1976. június 4-én – 45 éves korában – a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét. Máig vitatott, öngyilkossági szándék vagy véletlen baleset következtében, erre a halála körülményeit részletesen vizsgáló Szigethy Gábor Anatómiai vázlat c. értekezése[8] sem nyújtott megbízható választ. A Kossuth Rádióban néhány éve a vonatot vezető masiniszta az öngyilkosságot erősítette meg: „Föltartott kezekkel, szemben velem lépett a mozdony elé, jóval féktávolságon belül...”. Tarics Péter oknyomozó könyvében a vonat vezetője a jegyzőkönyvi „hivatalos verzió" helyett elmondja a valóst. A NOHAB mozdony elhaladtával, a vonat oldalának csapódott Latinovits.

1976. június 6-án vasárnap – akkor még vasárnap is megjelentek a napilapok – mind a négy újságban megjelent a hír Latinovits Zoltán haláláról. Mind a négy napilapban (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszava, Népszabadság) megjelent a Kulturális Minisztérium és a Színházművészeti Szövetség kommünikéje. Nem címoldalon, nem feltűnően nagy betűkkel, gyászkeretben is csak a Népszabadságban.

Az egyenszöveg ez volt: „Latinovits Zoltán érdemes művész 45 éves korában – hosszan tartó, súlyos betegség után – véget vetett életének. A mai magyar színházművészet kiemelkedő egyénisége volt. Halála kulturális életünknek súlyos vesztesége. Temetéséről később történik intézkedés.”[9]

„Vándor, ki erre jársz, Sírj vagy nevess, Zokogó víz Balatonszemes Fái görcsben a tóra hajolnak, Hatalmas nagy fia holtán Ki voltál Latinovits Zoltán. Pünkösdi lángnyelv júniusi szélben Lecsap a habokra, parányi vakokra Boldog vagonokra. Napfogyatkozás egy júniusi éjben.[10]

– Latinovits Zoltán sírfelirata Balatonszemesen

Anekdoták róla[szerkesztés]

A Latinovits-Komlós affér

A művészkörökben közismert anekdota szerint 1976-ban egy alkalommal Latinovits bement a fiatalon rabbinak tanuló, majd ÁVH-s kihallgató tiszti múltjáról hírhedt Komlós János által vezetett Mikroszkóp Színpadra megnézni egy előadást. Találkozásukkor Komlós így szólt Latinovitshoz: „Nem tudom, miként üdvözöljem itt Önt: mint Latinovits Zoltánt, a híres színészt, mint Latinovits földbirtokos fiát vagy mint a legidősebb Gundel unokát?” Latinovits így válaszolt: „Én sem tudom, kinek köszönjem meg, Komlós Jánosnak, a Mikroszkóp Színház igazgatójának, az egykori ÁVO-s katonatisztnek vagy a zsidó rabbi (fiá)nak?[11]

Színházi szerepeiből[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: színész-75, rendező-3;ugyanitt nyolcvanhat színházi felvételen is látható.[12]

 • Shakespeare:
  • Rómeó és Júlia (Rómeó)
  • II. Richárd (Henrik)
  • Tévedések vígjátéka (Ephesusi Antilophas)
  • Vízkereszt (Orsino)
 • Csehov: Ványa bácsi (Ivan Petrovics Vojnyickij)
 • Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek (Iván)
 • Makszim Gorkij: Vassza Zseleznova (Jevgenyij)
 • G. B. Shaw:
  • Pygmalion (Henry Higgins)
  • Az orvos dilemmája (Louis Dubedat, festőművész)
 • Miller:
  • A tisztesség tudó utcalány (Fred)
  • Az ügynök halála (Willy Loman)
  • Közjáték Vichyben (Labeau)
 • Thomas Mann:
  • Fiorenza (Girolamo Savonarola)
  • Mário és a varázsló (Cipolla lovag)
 • Hugo: Királyasszony lovagja (Ruy Blas)
 • Molnár Ferenc:
  • Liliom (Liliom)
  • Játék a kastélyban (Ádám)
  • Az ördög (János)
 • Jókai: A kőszívű ember fiai (Jenő)
 • Illyés:
  • A különc (Teleky László)
  • Tiszták (Pierre-Amiel, pápai legátus)
 • Örkény: Tóték (őrnagy)
 • Heltai:
  • A Tündérlaki lányok (Pázmán Sándor)
  • A néma levente (Agárdi Péter)
  • Az orvos és a halál (Titkár)
 • Mikszáth: Különös házasság (Buttler János gróf)
 • Csokonai: Özvegy Karnyóné (Lipitlotty)
 • Bródy: A tanítónő (ifjú Nagy)
  • A dada (Viktor)
 • Darvas: Zrínyi (Miksa császár)
 • Békeffi - Fényes - G. Dénes: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak (Dr. Edvardo Bozzi)
 • Kálmán: Marica grófnő (István)
 • Kundera: Zárt ajtók mögött (Karel)
 • Sartre: A tisztességtudó utcalány (Fred)
 • Euripidész: Trójai nők (Talthybiosz)
 • O'Neill: Amerikai Elektra (Orin)
 • Pirandello: IV. Henrik (IV. Henrik)
 • Chase: Barátom Harvey (Sanderson dr.)
 • Kielland: Az ember, aki nemet mondott (Frank)

Filmszerepei[szerkesztés]

Számos filmben szerepelt, először 1959-ben a Gyalog a mennyországba címűben.

 • Gyalog a mennyországba – Imre (1959)
 • Kertes házak utcája – János (1962)
 • Az aranyember – Krisztyán Tódor (1962)
 • Pacsirta - Miklós (1963)
 • Oldás és kötés – Járom Ambrus dr. (1963)
 • Fotó Háber – Csiky Gábor (1963)
 • Az aranyfej (1963)
 • Karambol – Weber István (1964)
 • Szegénylegények – Veszelka Imre (1965)
 • Sellő a pecsétgyűrűn – Borsy Kálmán (1965)
 • Iszony (1965)
 • Fény a redőny mögött (1965)
 • Sok hűség semmiért – szobrász (1966)
 • Az orvos halála – narrátor (1966)
 • Minden kezdet nehéz (1966)
 • Egy magyar nábob – Szentirmay Rudolf (1966)
 • Hideg napok – Büky őrnagy (1966)
 • És akkor a pasas… – a főnök (1966)
 • Aranysárkány – Fóris – tanár (1966)
 • Kárpáthy Zoltán – Szentirmay Rudolf (1966)
 • Mélyrétegben (1967)
 • Mocorgó (1967) (TV) – Iric
 • Tanulmány a nőkről – Balogh Sándor (1967)
 • Fiúk a térről – Somos doktor (1967)
 • Egy szerelem három éjszakája – Menyhért (1967)
 • Csend és kiáltás – Kémeri (1968)
 • Kártyavár – Dr. Bán (1968)
 • Egri csillagok – Varsányi Imre (1968)
 • Falak – Ambrus László (1968)
 • Keresztelő – Gócza Menyhért (1968)
 • Régi nyár – Baron János Pataky (1969) (TV)
 • A nagy kék jelzés – Abay – költő (1969)
 • Komédia a tetőn – Géza (1969) (TV)
 • Hazai pálya – Köves Béla, csapatkapitány (1969)
 • Az örökös – Geréb Róbert (1969)
 • Alfa Rómeó és Júlia – Vili (1969)
 • Kéktiszta szerelem (1969)
 • Az alvilág professzora – Gálffy alezredes (1969)[13]
 • Isten hozta, őrnagy úr! – őrnagy (1969)
 • Utazás a koponyám körülKarinthy Frigyes, az író (1970)
 • Szerelmi álmok – herceg (1970)
 • Szemtől szemben (1970)
 • Szindbád – Szindbád (1971)
 • Csárdáskirálynő - Miska (1971) /a német nyelvű verzióban is/
 • A legszebb férfikor – Alker Tamás (1972)
 • Volt egyszer egy család – Géza (1972)
 • „Les Évasions célèbres” – Le baron de Kempelen (1972) (tévésorozat)
 • A lámpás – pap (1972)[14]
 • És mégis mozog a föld - Bálvándy báró (1973)
 • A magyar ugaron – Zilahy Kálmán – Tanár (1973)[15]
 • A dunai hajós – Monsieur Boris (1974)
 • A Pendragon legenda – Dr. Bátky János (1974)
 • 141 perc a befejezetlen mondatból – Wavra tanár (1975)
 • Ballagó idő – Huszártiszt (1976)
 • Az ötödik pecsét – Civilruhás (1976)
 • Ki látott engem? (1977) (csak hang)

Rendezései[szerkesztés]

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Hanglemezek, rádiófelvételek[szerkesztés]

 • Krúdy - Fantázia Török Tamás rádiókompozíciója
 • A Mester és Margarita (1976) - Pilátus, hangjáték
 • Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül (Az Év Hanglemeze, 1979)[17]
 • Hangosversek
 • Hungaroton - Arany János versei, elmondja Latinovits Zoltán (1986)
 • A rádióban közölt utolsó interjú Baló Júlia közreműködésével (Baló Júlia: Utolsó interjú Latinovits Zoltánnal, Retro Media, 2008)
 • Latinovits verset mond; versvál. Vészabónoémi; Kossuth, Bp., 2006 + CD-ROM

Könyvei[szerkesztés]

 • Ködszurkáló; Magvető, Bp., 1973[18]
 • Verset mondok. Tanulmányok, nyilatkozatok, műsorok; dokumentum gyűjt., összeáll. Surányi Ibolya; NPI, Bp., 1978 (Szkénetéka)
 • Latinovits Zoltán: Emlékszem a röpülés boldogságára. Összegyűjtött írások; szerk., előszó, jegyz. Szigethy Gábor; Magvető, Bp., 1985
 • Németh László–Latinovits Zoltán: Győzelem. Szövegek, legendák, dokumentumok; összegyűjt., szerk., kísérőtanulmány, jegyz. Szigethy Gábor, fotók Benkő Imre; Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Bp., 1991
 • Magasból a mélybe. Latinovits Zoltán levelei Beke Alberthez; Mundus, Bp., 1996
 • Verset mondok. Tanulmányok, nyilatkozatok, műsorok; dokumentumgyűjt., összeáll. Surányi Ibolya; Holnap, Bp., 2002
 • Drága jó Mamikám! Levelek Édesanyjához; szerk., jegyz. Balatoni Monika; Kairosz, Bp., 2003 (Magyar Thália)
Latinovits Zoltán relief a Veszprémi Petőfi Színház homlokzatán

Kitüntetései[szerkesztés]

Egyéb érdekességek[szerkesztés]

A Gundel családból származott, ennek kapcsán megérte a rendszer származás szerinti diszkriminatív politikáját. Személyes tragédiája az volt, hogy apja röviddel a születése után elhagyta a családot. Emiatt egész életében e méltatlan sorssal szemben a „szeretetre érdemesség” bizonyítási kényszere fűtötte.[19]

Sok vetélytársa, irigye volt, akik ott próbálták kikezdeni, ahol lehetett, és ahol abban az időszakban szokás volt. Ruttkai Évával való együttléte mellett egyszer azt mondta: „az összes díjamat, szerepet és sikeremet elcserélném két kisgyerekre”.[19]

Ezt nem adta meg neki a sors. Élete vége felé még Bagó nevű pulikutyájában találhatott barátot, és halála után hirtelenül sok-sok „barátja” lett, noha életében tehetetlen volt a politikai köntösbe bújtatott vagy egyéb módon álságos rágalmazásokkal szemben, amelyek gyakran érték.[19]

Latinovits Zoltán családja és testvérei véleménye szerint Molnár Gál Péter színikritikus jelentései – aki III/III-as ügynökként megfigyelte Latinovitsot – hozzájárulhattak a színész halálához. Molnár G. Péter ezeket a vádakat, miközben Latinovitsról szóló könyvét dedikálta, „marhaságnak” nevezte. Korábban ő jelentette ki: „csak önmaga lelkiismeretével kell elszámolnia, a 90 besúgott színésszel szemben nem”. A Latinovits és Gundel család tagjai mélységesen felháborodtak e nyilatkozaton.[19][20]

Budaörs városi színházát, a Budaörsi Játékszínt 2013. szeptember 11-én róla nevezték el: Budaörsi Latinovits Színháznak.[21]

2002-ben kisbolygót neveztek el róla (132874 Latinovits).[22]

Származása[szerkesztés]

Latinovits Zoltán családfája[23][24]
Latinovits Zoltán
(Budapest, 1931. szept. 9.–
Balatonszemes, 1976. jún. 4.)
színész
Apja:
borsódi és katymári Latinovits Oszkár
(Zombor, 1905. ápr. 19.–
Budapest, ?)
földbirtokos
Apai nagyapja:
borsódi és katymári Latinovits Pál[25]
(Zombor, 1880. márc. 29.–
Kolozsvár, 1911. okt. 28.)
Apai nagyapai dédapja:
borsódi és katymári Latinovits Pál[26]
(Borsod (Bács vm.), 1856. okt. 29.–
Budapest, 1914. nov. 28.)
bácsi főispán
Apai nagyapai dédanyja:
Stiborszky Janka[27]
(1858 körül–
Budapest, 1907. máj. 7.)
Apai nagyanyja:
Nirnsee Szidónia
Apai nagyanyai dédapja:
Nirnsee Lajos

(A svéd eredetű nemes ajkai Nirnsee család rokona)

Apai nagyanyai dédanyja:
Schoppal Szidónia

(1858? – Pozsony, 1880. július04.)

Anyja:
Gundel Katalin
(Budapest, 1910. máj. 2.–
Balatonszemes, 2010. jún.)
Anyai nagyapja:
Gundel Károly
(Budapest, 1883. szept. 23.–
Budapest, 1956. nov. 28.)
vendéglős
Anyai nagyapai dédapja:
Gundel János
(Ansbach, 1844. márc. 3.–
Budapest, 1915. dec. 28.)
vendéglős
Anyai nagyapai dédanyja:
Kommer Anna
(Pest-Buda, 1851. dec. 24.–
Budapest, 1920. dec. 12.)
Anyai nagyanyja:
Blasutigh Margit
(Veszprém, 1885. máj. 30.–
Budapest, 1961. júl. 5.)
Anyai nagyanyai dédapja:
Blasutigh Mátyás
(San Pietro al Natisone, 1840–
Budapest, ?)
kereskedő
Anyai nagyanyai dédanyja:
Gerlits Ilona
(Veszprém, 1851–
Gölle, 1919)
Latinovits Zoltán és Galamb Sándor emléktáblája (Budapest, IX. kerület, Mester utca 1.)

Irodalom[szerkesztés]

 • Latinovits Zoltán: Bagó story (Vigilia, 1976. 2-3. szám)
 • Latinovits Zoltán; szerk. Ablonczy László, Szendrey Júlia; Mokép, Bp., 1977 (A színész arca)
 • Koltai Tamás: Színházfaggató (Gondolat Kiadó, 1978)
 • Abody Béla: Emlékezetem pályája (Gondolat Kiadó, 1981)
 • Bános Tibor: Pályák és sorsok (Kozmosz könyvek, 1981)
 • Kelecsényi László: Latinovits Zoltán; Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum–NPI, Bp., 1981 (Filmbarátok kiskönyvtára)
 • Mezey Mária: Vallomástöredékek (A Magyarországi Református Egyház zsinati irodájának kiadása, 1981)
 • Hegyi Béla: Latinovits. Legenda, valóság, emlékezet (Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1983) ISBN 9632812719 (373 oldal illusztráció)
 • Latinovits Zoltán hangarchívum; összeáll. Kelemen Tamás; Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Bp., 1985
 • Latinovits Zoltán Hang- és Filmarchívum. 1986-1987; összeáll., szerk., előszó Kelemen Tamás; Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Bp., 1987
 • Latinovits Zoltán tekintete. Dokumentumok, tűnődések, beszélgetések; Minerva, Bp., 1987
 • Latinovits; képanyag vál., szerk., előszó Szigethy Gábor; Officina Nova, Bp., 1988
 • Kelecsényi László: Latinovits Zoltán; 2. bőv. kiad.; Múzsák, Bp., 1989 (Filmbarátok kiskönyvtára)
 • Ruttkai Éva: Parancsolj, Tündérkirálynőm (Zeneműkiadó Vállalat, 1989)
 • Beke Albert: Magasból a mélybe - Latinovits Zoltán levelei Beke Alberthez (Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, 1996)
 • Szigethy Gábor: Latinovits (Gabo Kiadó, 1999)
 • Szindbád, a halhatatlan. Krúdy Gyula, Huszárik Zoltán, Sára Sándor, Latinovits Zoltán; szerk., fotók B. Müller Magda, graf. Huszárik Zoltán; Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány, Bp., 2006
 • Baló Júlia: Utolsó interjú Latinovits Zoltánnal (Retro Media, 2008)
 • Szigethy Gábor: Győzelem, diadal nélkül. A rendező Latinovits Zoltán; Balaton Akadémia, Keszthely, 2011 (Balaton Akadémia könyvek)
 • Ablonczy László: Latinovits Zoltán élete, halála és feltámadásai; Kairosz, Bp., 2011
 • Aki az életével játszott. Latinovits; összeáll. Kelecsényi László; Noran Libro, Bp., 2011
 • Aki az életével játszott. Latinovits; összeáll. Kelecsényi László; 2. jav. kiad.; Noran Libro, Bp., 2016
 • Nagy László: Gyászom a Színészkirályért (1977)[28]
Latinovits Zoltánnak


nem a lánc
nem az óraműpontossággal
visszajáró sas
csőre karma

az árulás füstje fáj
a fuldoklás szégyene
miért kellett körém
gyújtanotok az erdőt!

Kányádi Sándor: Prométheusz (1974)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A színészkirály gyásza
 2. Vajda Miklós: Éj volt, egy síró magyar költővel az ágyon - Aki életével játszott; Requiem egy elfuserált zseniért. Magvető Kiadó - ISBN 978 963 14 2861 2
 3. Az előadás egyik rendezőjének, Vajda Miklósnak a keresztanyja volt. Az ünnepelt színésznő így került, a sokak által színháztörténeti értékűnek tartott előadás nézői közé.
 4. Szinészmúzeum Latinovits Zoltán Archiválva 2016. március 6-i dátummal a Wayback Machine-ben, kupefolyoirat.hu
 5. 1976. június 4-én halt meg Latinovits Zoltán posztumusz Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész., 7torony.hu
 6. Rádiószínház: Bárdos Pál - Rákóczi-induló, Rendező: Bozó László, (1976)
 7. Onagy Zoltán: Latinovits, irodalmijelen.hu
 8. Szigethy Gábor (1998). „1976. június 4. 19.40 – Anatómiai vázlat” (magyar nyelven). Beszélő 3 (07-08).  
 9. Szigethy Gábor: Anatómiai vázlat
 10. Balatonszemes - Somogy Temetkezési Kft.
 11. Tarics Péter: Örök érvényű mondatok sűrű időben, mno.hu, 2011. június 14. [6]
 12. 2011. szeptember 27-i lekérdezés.
 13. http://www.port.hu/az_alvilag_professzora/pls/fi/films.film_page?i_film_id=3378
 14. http://www.filmkatalogus.hu/Latinovits-Zoltan--filmek-sz16625
 15. http://www.port.hu/a_magyar_ugaron/pls/fi/films.film_page?i_film_id=37132
 16. Kelecsényi László: Latinovits Zoltán (Filmbarátok kiskönyvtára, 1981, 124 oldal)
 17. Utalás az Év Hanglemeze díjra Kaposy Miklós önéletrajzában
 18. [1][halott link]
 19. a b c d Világmagyarsága.hu[halott link]
 20. [2]
 21. Budaörsi Latinovits Színház honlapja
 22. Sárneczky Krisztián: Újabb magyar kisbolygók. Csillagászat.hu, 2008. december 23. [2009. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 21.)
 23. Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1987
 24. Szluha Márton: Bács-Bodrog vármegye nemes családjai. Heraldika Kiadó, Budapest, 2002. 210. o. ISBN 963-856-457-1
 25. Latinovits Pál (1880–1911) gyászjelentése
 26. Latinovits Pál (1856–1914) gyászjelentése
 27. Latinovits Pálné, Stiborszky Janka gyászjelentése
 28. A portrévers szövege

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]