Leslie Howard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leslie Howard
Életrajzi adatok
Születési név Leslie Howard Steiner
Művésznév Leslie Howard
Született 1893. április 3.
London, Anglia
Elhunyt 1943. június 1. (50 évesen)
Vizcayai-öböl
Származás magyar
Házastársa Ruth Martin (1916. március 3. – , 2)
Gyermekei
  • Ronald Howard
  • Leslie Howard
Iskolái
  • Dulwich College
  • Alleyn's School
Díjai
További díjak1938 Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Volpi Kupa (Pygmalion)

Leslie Howard IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Leslie Howard témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Leslie Howard (eredetileg Steiner László, London, Anglia, 1893. április 3.Vizcayai-öböl, 1943. június 1.) magyar származású angol színész, filmrendező.

Élete[szerkesztés]

Leslie Howard Steiner a Magyarországról Angliába a 19. század végén kivándorolt Steiner házaspár – Ferdinand Steiner és Lilian Blumberg – már Londonban született (1893) gyermeke volt. Öccse Arthur Howard(wd) (született Arthur John Steiner, 1910–1995) brit színész lett, akárcsak az ő fia, Leslie Howard unokaöccse, Alan Howard (1937–2015) is.

Egyetemi tanulmányai után a bankszakmában kívánt elhelyezkedni, de az első világháború kitörése megakadályozta ebben. A harctérről 1917-ben sebesülten visszatérve lelki traumájának feloldásaként Londonban a színészettel próbálkozott. Mérsékelt színészi tehetsége ellenére, bizonyára elegáns megjelenésének és a Dulwich College-ban felszedett úri angol kiejtésének köszönhetően egyre jelentősebb szerepeket kapott (játszotta egy színműben Shakespeare-t is), művésznevének a Leslie Howardot választja. A Scarlet Pimpernel (A Vörös Pimpernel, báró Orczy Emma regénye)[1] után az angol dzsentri tipikus alakját ő testesítette meg.

1920-ban Amerikába költözött, és a Broadway-n angol gentleman-szerepkörben sikeresen szerepelt társasági komédiákban.

A színház vezette el a film világába is. Először olyan darabok filmváltozatában lépett fel, melyekkel már a színpadon is sikert aratott. Első, 1930-ban forgatott filmje után – London és a Broadway közötti ingázását követően – rövidesen teljesen Hollywood felé fordult; még ha rendszeresen vissza-visszatért is angol hazájába. Így például 1938-ban, amikor a George Bernard Shaw Pygmalionjának megfilmesítésében Higgins professzor szerepét játszotta. Alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Legnagyobb sikerét azonban az Elfújta a szélben Ashley Wilkes szerepe hozta meg 1939-ben.

Magyarországon is jól ismert még a Modern Pimpernel című filmből, melyben a rendezői feladatokat is ő látta el.

Amint kitört a második világháború, visszatért Európába. Rendszeresen fellépett az angol katonáknak adott harctéri színelőadásokon. A háború alatt „Nagy-Britannia hangja” lett a rádióban. Lisszabonból hazatérve a Vizcayai-öböl felett 1943. június 1-jén a német légierő lelőtte a repülőgépet, melyen utazott.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Régi könyvek. regikonyvek.hu. (Hozzáférés: 2017. február 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leslie_Howard_(actor) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]