A Pendragon legenda (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Pendragon legenda
1974-es magyar film

Jenny (Schütz Ila) és Dr. Bátky János (Latinovits Zoltán)
Jenny (Schütz Ila) és Dr. Bátky János (Latinovits Zoltán)
Rendező Révész György
AlapműSzerb Antal: A Pendragon legenda
Műfaj regény alapján készült film
Forgatókönyvíró Révész György
Főszerepben Latinovits Zoltán
Darvas Iván
Zene Ránki György
Operatőr Illés György
Vágó Kerényi Zoltánné
Jelmeztervező Schäffer Judit
Díszlettervező Sáritz József, Simonka Boldizsár
Gyártás
Gyártó MAFILM Budapest Filmstúdiói
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Forgalmazás
Forgalmazó Mokép
BemutatóMagyarország 1974. szeptember 12.
Korhatár12 III. kategória (NFT/22859/2015)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Pendragon legenda 1974-ben bemutatott magyar misztikus kalandfilm Révész György rendezésében. A forgatókönyvet Szerb Antal azonos című regényéből Révész György írta.

Cselekmény[szerkesztés]

1933-ban a magyar Bátky János (Latinovits Zoltán), az „irodalmi száműzött” kényelemben, biztonságban és nyugalomban tölti mindennapjait Angliában.[1] A londoni British Museum könyvtárában kutatómunkát végez, egy tizenhetedik századi misztikus csoport után nyomoz. Miközben a rózsakeresztesek titkait kutatja, a Pendragon család történetével is megismerkedik, később belekeveredik egy rejtélyes és szövevényes összeesküvésbe. Egy napon felkérést kap, hogy Walesben folytassa a szenvedélyévé vált múltkeresést. Az utazásról sokan megpróbálják lebeszélni, de ő hajthatatlan marad. A kísértethistóriában szerepet kap egy lord rejtélyes halála és hatalmas öröksége, egy titokzatos ír világutazó, George Maloney (Bujtor István), egy volt prostituáltból lett arisztokrata feleség, Eileen St. Claire (Tordai Teri) és az Earl unokaöccse, Osborne Pendragon (Timár Béla). Az eseményekkel sodródó botcsinálta kincskeresőre több asszony is kiveti a hálóját.

Engem a nők mindig becsapnak. Vannak pillanatok, amikor teljesen úgy viselkednek, mintha emberek lennének, pedig vagy pénzt akarnak vagy tudást.
– Dr. Bátky véleménye a gyengébbik nemről

Earl of Gwynedd[2](Darvas Iván) walesi kastélyában és környékén azonban elszabadulnak az események, valójában a történet felszíne alatt a materialista és a spirituális világnézet összecsapása zajlik.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szerb Antal Bátky János személyében mintegy önmagát írta a regénybe.
  2. A regényben és a filmben Lord John Pendragont címe alapján leggyakrabban Earl of Gwynedd-ként, azaz Gwynedd (megye) grófjaként emlegetik, ami megfelel a brit szokásoknak.
  3. A filmadatbázisokban tévesen Gwynmedrl szerepel, holott a név írásos formában is megjelenik a filmben is. Ez a gépelési hiba azóta több más forrásban is megjelent. Még a regényről szóló cikkekben is.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]