Amerikai anzix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai anzix
1975-ös magyar film
RendezőBódy Gábor
AlapműFiala János emlékiratai
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróBódy Gábor
FőszerepbenCsutorás Sándor
Fekete András
Cserhalmi György
OperatőrLugossy István
VágóBódy Gábor
GyártásvezetőFogarasi István
Gyártás
GyártóBalázs Béla Stúdió
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő92 perc
Forgalmazás
Bemutató1975
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Amerikai anzix egy 1975-ös magyar filmdráma, rendezője Bódy Gábor. A film a magyar negyvennyolcas emigrációnak állít emléket. Története az amerikai polgárháború utolsó napjaiban játszódik és három különböző karakterű tiszt, a racionális Fiala János (Csutorás Sándor), a fatalista Vereczky Ádám (Cserhalmi György) és a romantikus Boldogh (Fekete András) eltérő sorsait mutatja be. A Bódy diplomafilmjeként készült alkotás kísérleti filmnek is tekinthető, hiszen az eredetileg felvett filmszalagot különböző trükkök segítségével úgy manipulálták, hogy a film látványa korabeli dokumentumok benyomását keltse.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az amerikai polgárháború utolsó napjaiban járunk Észak-Karolinában. Az uniós csapatok már a Konföderáció fővárosánál járnak, de Lee tábornok hadserege még nem adta meg magát. Fiala János őrnagy, emigráns magyar katonatiszt társaival az ellenség állásait térképezi fel, azonban a konföderációs erők felfedezik és menekülésre kényszerítik őket. A táborukba visszatérve Fiala vitába bonyolódik szintén magyar segédjével, Boldoghgal a magyar szabadságharc esélyeiről, Görgey szerepéről és egy új európai háború kitörésének lehetőségéről. Míg Boldogh reménykedik egy a magyar függetlenséget elhozó új európai háborúban, Fiala már megállapodna az Egyesült Államokban. Ajánlatot is kap a Pacific Railwaystől, amely mérnökként alkalmazná egy transzkontinentális vasút építésénél. Mivel a felderítő méréseket nem sikerült elvégezni, a tábornok Fialát azok befejezésével bízza meg.

Egy lovassági tiszt, Vereczky Ádám engedélyt kér Fialától, hogy megfigyelőként elkísérhesse a küldetésre. A mérések alatt Vereczky közönyösen mozog a déliek állásai előtt, ügyet se vetve az őt célzó lövésekre, mégis életben marad. Fialát megdöbbenti Vereczky fatalista viselkedése. Később a táborban Fiala elfogadja a vasúttársaság ajánlatát. Felajánlja Boldogh számára is a csatlakozást, ő azonban helyette a hazatérést választja. Az újabb háború helyett Boldogh már az amnesztiában bízik. Fiala a magyar tisztek klubjában Vereczky Ádámról érdeklődik. Egy társa elmondja, hogy a fiatalon emigránssá vált Vereczky már a krími háborúban is halált megvető tetteket hajtott végre, bár ezt mások kétségbe vonják. Fialát azonban meghatja Vereczky karaktere és elnézést kér tőle viselkedéséért. Közben kiderül, hogy a déliek visszavonultak, a háború vége csupán néhány nap kérdése. A megkönnyebbült katonák különböző módokon ünnepelnek.

Fiala összemelegedik Vereczkyvel, elmagyarázza neki az általa használt mérőműszer, a teodolit működését. Reggel elindulnak az eszköz terepen való kipróbálására is. Felfedeznek egy a pihenő katonák által épített hintát, melynek magasságát mintegy 50 lábban állapítják meg. Vereczky saját maga is kipróbálja a szerkezetet, amit a katonák figyelmeztetése ellenére egyre magasabbra hajt. Vereczky végül leesik a hintáról és a halálra zúzza magát. Fiala gondoskodik temetéséről.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

A film forrásai[szerkesztés]

Bódy számos a polgárháború korából származó dokumentumot felhasznált filmjéhez, például Fiala János, Árvay László és Kuné Gyula naplóit vagy Teleki László egyik levelét.

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 5.)