Aer Lingus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aer Lingus
250
Aer Lingus Airbus A330-302 EI-EDY approaching EWR Airport.jpg
Ország Írország
Jogi forma Limited Company
IATA: EI  ICAO: EIN   Hívójel: SHAMROCK
Adatok
Alapítás 1936
Anyavállalat International Airlines Group
Leányvállalatok Aer Lingus Commuter
Tőzsde
Szövetség Oneworld (2000-2007)
Bázisrepülőtér Dublini repülőtér
Központok Dublini repülőtér
Cork repülőtér
Belfast nemzetközi repülőtér
Flotta mérete 51
Flotta repülőgép típusa
Úti célok 93
Törzsutas klub AerClub/Avios
Váró Gold Circle Club

Székhely Dublin, Írország
Vezető Sean Doyle, Rachel Izzard
Az Aer Lingus weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Aer Lingus témájú médiaállományokat.

Az Aer Lingus Írország nemzeti és második legnagyobb légitársasága, a Ryanair után. Az ír kormány alapította, és privatizálta 2006 és 2015 között. Most[mikor?] az International Airlines Group (IAG) tulajdona. A légitársaság székháza Dublin repterén van Cloghranben, Dublin megyében.

Története[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

A légitársaságot 1936. április 15-én alapították, 100 000 fontnyi tőkével. Az első elnöke Seán Ó hUadhaigh volt.[1] Az Aer Lingus nevet Richard F. O’Connor ajánlotta, aki egy Cork megyei felügyelő volt.

Egy DH.84 Dragon újrafestve ahogy az Aer Lingus 'eredeti lolar' repülője volt

1936. május 27-én, öt nappal a légitársaság bejegyzése után, a vállalat elindította első menetrend szerinti járatát a dublini Baldonnel repülőtér és a bristoli Whitchurch repülőtér között. Az útvonalon egy hatüléses de Havilland DH.84 Dragon típusú kétfedelű repülőgépet (bejegyezve EI-ABI) használtak (beceneve "Iolar", magyarul sas).

Még abban az évben, a légitársaság beszerezte a második repülőgépét, egy négymotoros, kétfedelű de Havilland DH.86 Express típusú tizennégy üléses repülőgépet, aminek az "Éire" becenevet adták.[2] Ez a repülőgép szolgáltatta az első légi összeköttetést Dublin és London között, meghosszabbítva a bristoli járatot Croydonig. Ezzel egyidőben, a légitársaság felavatta az új Dublin-Liverpool járatát, a DH.84 Dragon típusú repülőgépükkel.

A légitársaságot az 1936-os Repülési és Közlekedési Törvény értelmében hozták létre, mint az ír nemzeti légitársaság.[3] 1937-ben az ír kormány megalapította az Aer Rianta nevezetű vállalatot (jelenleg Dublini Repülőtéri Hatóság), hogy felelősséget vállaljon az újonnan alapított Aer Lingus pénzügyeiért és az ország teljes polgári légiközlekedési infrastruktúrájáért. 1937 áprilisában az Aer Rianta révén teljes egészében az ír kormány tulajdonába került az Aer Lingus.

A légitársaság első vezérigazgatója Dr. Jeremiah F. Dempsey volt, egy okleveles könyvelő, aki 1936-ban csatlakozott a céghez, mint egy vállalati titkár, miután kirendelték a Kennedy Crowley & Co vállalattól. 1937-ben, 30 évesen kinevezték a légitársaság vezérigazgatójává. Harminc évvel később, 1967-ben vonult nyugdíjba hatvan évesen.

Egy Aer Lingus Douglas DC-3 a Manchester Repülőtéren 1948-ban az első háború utáni festéssel.

1938-ban, a légitársaság lecserélte az „Iolar” becenevű repülőgépét egy de Havilland DH.89 Dragon Rapide típusú repülőre és vásárolt egy második DH.86B típusú repülőt. Kettő Lockheed 14 típusú repülőgép érkezett 1939-ben, a légitársaság első teljesen fémből készült repülői.

1940 januárjában egy új repülőtér nyílt Dublin külvárosában, Collinstownban és a légitársaság oda helyezte át az összes tevékenységét. A vállalat egy új DC-3 típusú repülőgépet vásárolt és új járatokat indított Liverpoolba illetve az írországi Shannon városába. A légitársaság szolgáltatásai korlátozva voltak a második világháború alatt, csupán Liverpoolba vagy Manchesterbe indítottak repülőket tekintettel a biztonsági helyzetre.

Háború utáni növekedés[szerkesztés]

1945. november 9-én, a háború előtti állapot visszaállt egy Londonba tartó járattal. Ettől a ponttól kezdve az Aer Lingus repülők, kezdetben leginkább Douglas DC-3asok voltak, zöld-ezüst festéssel. A légitársaság bemutatta az első légiutas kísérőit.

1946-ban, az új Angol-ír egyezmény exklúzív jogokat adott az Aer Lingusnak Írországból a brit légtérhez, cserébe 40%-os tulajdonjogért a cégben a British Overseas Airways Corporation-nak (BOAC) és a British European Airways-nek (BEA). Mivel az Aer Lingus gyorsan nőtt, a cég vásárolt hét új Vickers Viking repülőt 1947-ben, azonban, bizonyított volt ezekről hogy gazdaságtalanak így később el is adták őket.

Egy Bristol 170 Freighter a Manchester Repülőtéren 1953-ban

1947-ben az Aerlínte Éireann jött létre hogy üzemeltesse az első transzatlanti járatot Írországból New York City-be. A vállalat 5 új Lockheed L-749 Constellation vásárolt, de a kormányváltás, és a gazdasági válság késleltette a szolgáltatás elindulását. John A Costello az új miniszterelnök, nem volt támogatója a légi közlekedésnek, és azt gondolta hogy egy transzatlanti járat túl nagy lenne egy kicsi légitársaságnak egy kicsi országból mint Írország.[4]

Az 1940-es évek végén és az 50-es évek elején, az Aer Lingus új járatokat indított Brüsszelbe és Amszterdamba, Manchesteren át, illetve közvetlenül Rómába. Mivel a légitársaság sebesen növekedett, a cég lett az egyik első vásárlója a Vickers Viscount 700-nak 1951-ben, ami le lett cserélve 1954 áprilisában. 1952-ben a vállalat növelte a teherfuvarozási szolgáltatásait, és létrehozott egy kisebb flottát Bristol 170 Freighters-ből, amik használatban maradtak 1957-ig.

Egy Vickers Viscount 808 a 'zöld tetejű' festéssel a manchesteri repülőtéren 1963-ban

1954-ben, a 38 éves Professzor Patrick Lynche-t kinevezték az Aer Lingus és az Aer Rianta elnökének, azért hogy a 60 000 fontos veszteséget profitba vigye. A cég elnöke volt 21 évig, 1975-ben nyugdíjba vonult. 1956-ban az Aer Lingus bemutatott egy új zöld tetejű és fehér fényű repülődizájnt a vezérsíkon az ír zászlóval.

Első transzatlanti járat[szerkesztés]

1958. április 28-án az Aerlínte Éireann elindította első transzatlanti járatát Shannon és New York között. Három Lockheed L-1049 Super Constellationt használtak heti kétszer, ír személyzettel. A repülőket az amerikai Seabord World Airlines-tól kölcsönözték. Ez egészen 1960. január 1-ig folytatódott, amikor az Aerlínte Éireann-t átnevezték Aer Lingus – Irish International Airlines-ra.

Az Aer Lingus hét Fokker F27 Friendshipet vásárolt, amiket 1958 novembere és 1959 májusa között szállítottak le. Ezeket rövidtávú útvonalakon használták az Egyesült Királyságban, lecserélve a Dakotákat, addig amíg 1966-ban ezeket is lecserélték Viscount 800-ra.

Egy Boeing 720 az Aer Lingus-Irish International festéssel 1965-ben

A légitársaság belépett a sugárhajtású repülők korába 1960. december 14-én, miután három Boeing 720-ast vásároltak a New York-i és az új Bostonba indított vonalra.

1963-ban, az Aer Lingus Aviation Traders Carvair-eket adott a flottájához. Ezek a repülők öt autót is tudtak szállítani, amiket a repülőgép orrán keresztül rakodtak be. A Carvair bizonyítottan gazdaságtalanak voltak a légitársaságnak, köszönhetően az autós kompszolgáltatások felemelkedésének, így a repülőket áruszállításra használták amíg le nem cserélték őket

A Boeing 720-ak bizonyítottan nyereségesek voltak a transzatlanti utakra. Hogy növelje a nyereséget, az Aer Lingus megrendelte az első nagyobb Boeing 707-ét 1964-ben, és használták egészen 1986-ig.

Sugárhajtású repülőgépek[szerkesztés]

Egy Fokker F27 Friendship típusú repülő a manchesteri repülőtéren 1965-ben. Az F27-est rövid távú utakon használták 1958 és 1966 között

Az európai flotta átalakítása 1965-ben kezdődött el amikor a BAC One-Eleven típusú repülő megkezdte szolgálatát Dublinból és Corkból Párizsba, és Manchesteren keresztül Amszterdamba, Koppenhágába, Düsseldorfba és Frankfurtba. A légitársaság ugyanebben az évben létrehozott egy új dizájnt egy nagy zöld lóherével a vezérsíkon, és a Aer Lingus-Irish International felirattal az ablakok felett. 1966-ban, az Aer Rianta maradék tulajdona átkerült az ír pénzügyminisztériumhoz.

1966-ban, a cég megnyitotta új járatát Shannonból Montreálba és tovább Chicagóba. 1968-ban új útvonal indult Belfastból, Észak-Írországból New York City-be, azonban hamar felfüggesztették az Észak-Írországi Konfliktusok miatt. Az Aer Lingus bemutatta a Boeing 737-eseket a flottájában 1969-ben, hogy megbirkózzon az óriási kereslettel a Dublin-London útvonalon. Később az Aer Lingus kibővítette a 737-es járatokat az egész európai hálózatára.

1967-ben, 30 év szolgálat után, dr. J. F. Dempsey vezérigazgató aláírta a szerződést a légitársaság első két Boeing 747-esre, mielőtt ugyanebben az évben nyugdíjba ment.

Az 1970-es évektől napjainkig[szerkesztés]

Egy Aviation Traders Carvair amit autószállító repülőként használtak ahogy a képen is látható a bristoli reptéren 1964-ben

1971. március 6-án az Aer Lingus átvette a rendelését az első két Boeing 747-re, hogy ezeket használják a transzatlanti utakon.[5][6] Később a vállalat vett egy harmadikat is, de azt gyorsan kölcsönbe adták, mivel nem lett volna nyereséges még egy 747-est reptetni az Atlanti-óceán felett. 1974-ben az Aer Lingus leleplezett egy új dizájnt, ami eltüntette az International szót. A dizájn egy kék és egy zöld színt tartalmazott, illetve egy fehér lóherét a vezérsíkon.

1977-ben, az Aer Lingus kiképezte az első női pilótáját, Gráinne Cronint - a légitársaság volt a második Európában (a SAS után) akik női pilótát alkalmaztak.[7]

1979 szeptemberében az Aer Lingus lett az első légitársaság, amelyet a pápa használt utazásához az Alitalia helyett, mikor a pápa Rómából Dublinba utazott egy különlegesen módosított Boeing-747-en (EI-ASI vagy St. Patrick), és később Shannonból Bostonba. A korai 80-as években, a 707-esek kimentek a forgalomból.

Egy BAC One-Eleven repülő a régi festéssel a zürichi reptéren, Svájcban 1975-ben

1984-ben, az Aer Lingus létrehozta az Aer Lingus Commuter nevű leányvállalatát, hogy az Aer Lingus nagyobb ír és brit városokba tudjon repülni úgy hogy Dublinban lefoglaljon idősávokat repülő nélkül is. Ezekhez a szolgáltatásokhoz 5 Belfastban épült Short 360-ast használtak, miután kipróbálták a Short 330 típusú repülőt. Ebben az időben az Aer Lingus többségi részesedést vásárolt az áruszállító Aer Turasban, aminek néhány DC-8-as gépe volt.

1987 és 1989 között, újabb Boeing 737-esek érkeztek, hogy leváltsák a régebbieket, és hat Fokker 50-est adtak az Ingázó flottához. 1990-ben, miután elfogadták a szabály-mentesítő törvényt a légi iparnak Írországban, az Aer Lingus újragondolta a működési szabályait. Leváltották a BAC One-Eleven-ket öt új 737-el. 1991-ben, 4 Saab 340B érkezett az Ingázó flottába, hogy helyettesítsék a Short 600-as repülőket. 1992-re, az Aer Lingus összes eredeti 737-200-as flottáját lecserélték a három újabb másodgenerációs 737-re. Ezek a -300, -400 és -500-as szériás repülők voltak, habár a -300-as nem maradt sokáig az Aer Lingus flottájában.

Airbus repülők[szerkesztés]

Egy Aer Lingus Commuter Saab 340-es repülő a Dublini Repülőtéren 1993-ban

1994-ben, az Aer Lingus közvetlen járatokat indított Dublinból az Egyesült Államokba Airbus A330-at használva, és ugyanennek az évnek májusában, a légitársaság üzemeltette az első A330-300 ETOPS útvonalat az észak Atlanti-óceánon keresztül. Ez vezetett a Boeing 747-esek és a Boeing 767-300ER-nek a leváltásához. 1995. október 2-án, a Boeing 747-es repülő utolsó útját tette meg 25 évnyi szolgálat után az Aer Lingusnál. Erre az időre már 8 millió ember kelt át az Atlanti-óceánon az Aer Lingus Boeing 747-ével. A késő 90-es években az Aer Lingus visszatért Belfastba a New York-i úttal shannoni érintéssel. Ez hozzáadta a Newark Liberty Nemzetközi Repülőteret az úticélokhoz, de megszűntek ezek a járatok 2001-ben.

Az első rövidtávú Airbus 1998-ban érkezett, az A321-es képében, amit a Dublin-Heathrow úton használtak. Hatot leszállítottak 1998-ban és 1999-ben és három még most is szolgál. Az első A320-ast 2000-ben szállították le, illetve 3 továbbit 2001-ben.

Egy Airbus A321-es landol a londoni Heathrow Repülőtéren 2007-ben

2001. február 1-én, az Aer Lingus Commuter visszaolvadt az anyavállalatba. A céget súlyosan érintette a szeptember 11-i támadások. Válaszként a cég csökkentette személy állományát, úti céljait, illetve flottáját. Eredményképpen a cég újra profitált, továbbcsökkentve a légitársaság bázisának költségeit, fejlesztve a flottát új modern Airbus gépekkel és új utakkal a szárazföldi Európa felé. Az Aer Lingus régebben elhanyagolta a szárazföldi Európát, hogy a brit és az amerikai desztinációkat növeljék, fejlesszék.

Egy nagy adagnyi A320-as repülő érkezett 2004 és 2011 között. A megrendelés engedte meg a cégnek hogy nyugdíjba engedjék a Boeing 737-eket. 2005. október 29-én, az Aer Lingus kivonja a forgalomból a két utolsó 737-esét, így véget ért a Boeing repülőgépek időszaka, és elkezdődött az Airbusoké.

2005. október 27-én az Aer Lingus bejelentette első ázsiai járatát, ami 2006 márciusától fog közlekedni a Dubaji nemzetközi repülőtérre, az UAE-ben, ahol Dermot Mannion tartózkodott az Emiratesnél.[8] Annak ellenére hogy az Aer Lingus azt mondta hogy ez az első hosszútávú repülőút az Egyesült Államokon kívül, a légitársaság már üzemeltetett Montreálba járatot 1966-1979 között. Ugyanebben az időben Mannion támogatta, hogy legyenek új hosszútávú repülők az A330-as flotta helyett, azzal hogy privatizálja a légitársaságot.[9] A dubaji szolgáltatást 2008 márciusában megszűnt, hogy a légitársaság tudja növelni részesedését az újonnan liberalizált transzatlanti piacon.

2007. június 4-én, az Aer Lingus megerősítette kapcsolatát az európai repülőgépgyártóval, hogy megrendelt 6 új A350-900-at és 6 A330-300-at. Ezeket arra használták hogy növeljék a hosszútávú szolgáltatásaikat, illetve hogy lecseréljék a régebbi gépeiket. Az A330-ak leszállítása 2009. februárjában kezdődött. 2011-ben, az Aer Lingus lecserélte a maradék A330-300-as rendeléseit A350-900-ra, leszállítással 2017-ig. A rendeléseket az International Airlines Group vette át 2015-ben.

Tőzsdei belépés[szerkesztés]

Az Aer Lingus logó felfestve egy Airbus A330-as gépének szárnyára.

Az Aer Lingus dublini tőzsdére való belépésének előkészítéséhez az ír kormány egyetértett a céggel abban, hogy 2006-ra meg kell szüntetni a shannoni megállót.

A cég elkezdett feltételesen részvényeket eladni 2006. szeptember 27-én és hivatalosan is elismerték a londoni és az ír tőzsdéken 2006. október 2-án. A belépés idejében az ír kormány 28%-os részesedést tartott meg, míg a dolgozók 15%-ot. A részvények IPO ára E2.20 volt.[10][11]

Az Aer Lingus 2007. március 31-én kilépett a Oneworld szövetségből, helyette, kétoldalú megállapodásokat kötött légitársaságokkal, mint British Airways, Virgin Atlantic, Delta Air Lines, KLM és a United Airlines. Az Aer Lingus ezt azzal magyarázta, hogy a vállalat egy low-cost cégként újrapozicionálja magát, és ez nem fért a Oneworld prémium szövetség képébe.

2007. február 6-án viszont a légitársaság bejelentette szándékát egy szövetség kötésére a JetBlue légitársasággal. Az új szövetségnek a két légitársaság közötti kapcsolatként kéne működnie, hogy az Aer Lingus utazók a honlapjukról tudjanak böngészni a JetBlue ajánlatai között is. 2008-ban a cég bejelentett egy másik szövetséget a United Airlines-al hogy összekapcsolják a szolgáltatásaikat.

Az Aer Lingus tőzsdebelépésével a cég új útvonalakat tervezett megnyitni, de ezt félretették a gazdasági helyzet miatt.

Az első Ryanair licit (2006)[szerkesztés]

2006. október 6-án a Ryanair elindított egy licitet az Aer Lingus megvásárlására. A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary azt mondta hogy ez egy "különleges alkalom" létrehozni egy egyesült ír légitársaságot. Az "új" légitársaság 50 millió utast szállítana évente. A Ryanair szóvivője azt mondta, hogy az Aer Lingus részvényeinek 16%-át már megvették, a maradékért pedig 2.80€/részvény árat ajánlottak plusz 2.20€ prémiumot. A vállalat 1.13 milliárd €-t ért a Ryanair pedig 1.48 milliárd €-t ajánlott érte.[12] Ugyanazon a napon az Aer Lingus elutasította az ajánlatot. 2006. október 5-én a Ryanair megerősítette hogy 19,2%-ra növelte részesedését, és nincs problémája azzal hogy a kormány megtartja a 28,3%-át. A The Irish Times jelentette hogy a kormány esetleg a versenyhatósághoz fordulhat Dublinban - habár ez európai szabályozás szerint automatikus lenne mivel a két vállalat irányítja a London-Dublin útvonal 78%-át.[13]

2006. november 29-én, a Ryanair megerősítette, hogy részesedését 26,2%-ra növelte.[14]

2006. december 21-én, a Ryanair bejelentette, hogy visszavonja a licitét az Aer Lingusra, azzal a szándékkal hogy később tehessen egy újabb ajánlatot, miután az Európai Bizottság befejezte az ajánlat vizsgálatát. A bizottság nyugtalan hogy az egyesülés csökkentené az utazók választási lehetőségeit és növelné a viteldíjakat.[15]

2007. június 27-én, az Európai Bizottság bejelentette hogy megakadályozza az ajánlatot, mivel az európai járatok több mint 80%-át ők irányítanák a dublini reptéren.[16]

Határon túli terjeszkedés[szerkesztés]

2007. augusztus 22-én a légitársaság bejelentette hogy létrehozzák első bázisukat Írországon kívül az észak-írországi Belfast Repülőterén. A szolgáltatások az új bázisról 2007 decemberétől indulnak. 2008 júliusában a vállalat három A320-ast tárolt a reptéren, 11 európai célpontba közlekedve. Ez a lépés visszaállította a Belfast-London útvonalat és az Aer Lingus együttműködött a British Airways-el hogy összekössék a két repteret. Ehhez, az Aer Lingus megszüntette a Shannon-London útvonalat, ami nagy visszhangot váltott ki a nyugat-írországi régiókban, mivel az út még nyereséges volt. A légitársaság azt becsülte hogy ez a lépés évente egy millióval több utast jelentene az útnak.[17][18] A Shannon-London útvonalat azóta visszaállították.

5 évvel később az Aer Lingus bejelentette 2012. július 19-én, hogy átköltözteti a bázisát a George Best Belfast City reptérre. A légitársaság 2013. március 31-én járatokat indított Faro-ba és Málagába. Az Aer Lingus két gépet állomásoztatott a Belfast City reptéren a 2012-13-as téli szezonban és egy harmadik érkezett a 2013-as nyári szezonra.

Nyitott Égbolt Szerződés[szerkesztés]

2007. március 22-én, az EU-USA Nyitott Égbolt Szerződés eredményeként, az Aer Lingus három járatot indított az Egyesült Államokba. 2007 őszétől, az Aer Lingus közvetlen járatokat indított Orlando-ba, San Francisco-ba és Washingtonba. A légitársaságnak már van járata Bostonba (Logan Nemzetközi Repülőtér), Chicagóba (O'Hare Nemzetközi Repülőtér) és New Yorkba (John Fitzgerald Kennedy Repülőtér). A légitársaság megszüntette dubaji járatát 2008 márciusában, és a Los Angeles-i utat 2008 novemberében. A washingtoni és San Franciscói utakat 2009. október 24-én szüntették meg. A Washington D.C.-be közlekedő járat újraindult 2010. március 28-án Madridból. A légitársaság ezt 2012. Október 30-án megszüntette.[19] 2014. április 2-ától újraindult a San Franciscói járat. 2015 nyarán az Aer Lingus bemutatta hetente négyszer közlekedő Dublin-Washington útvonalát ami 2015 májusában el is indult. A Dublin-Los Angeles útvonalat 2016. május 4-én visszaállították.

A globális gazdasági válság hatásai[szerkesztés]

Miután az év első felében 22€ milliós veszteséget jelentettek, az Aer Lingus 2008. októberében bejelentett egy €74 millió eurós mentőcsomagot. Ebben 1500 munkahely megszüntetése volt, beleértve olyan bázisok megszüntetését mint London és Shannon. A terv kiterjesztett háttérműveleteket tartalmazott a dublini és shannoni repülőtereken; check-in, csomagkezelés, áru és étkeztetési szolgáltatások kiszervezése Dublinban; a transzatlanti szolgáltatások csökkentése és a kiszolgáló személyzet lecserélése amerikai alapúra; illetve a fizetések befagyasztása 2009 végéig. Ezt a tervezetet súlyosan kritizálták a szakszervezetek.[20] Ezek a korlátozások azóta megszűntek, és újabb korlátozásokat hajtottak végre, többek között csökkentették a fizetéseket és megváltoztatták a munkakörülményeit a földi személyzetnek.

Az Aer Lingus B737-200-asa és a rivális Ryanair BAC One-Eleven-je Dublin repterén 1992-ben

2008. decemberében, az Aer Lingus bejelentette a Shannon-London járat újraindulását 2009. március 29-től, a szakszervezetekkel és a shannoni repülőtéri hatóságokkal való megállapodást követően.[21] Viszont 2009. júniusának végére a cég €93 milliós veszteséget könyvelt el és a cég elnöke Colm Barrington megerősítette hogy ez a helyzet nem folytatódhat tovább.[22] 2009. októberében, az újonnan kinevezett vezérigazgató Christoph Mueller bejelentett egy radikális költségcsökkentési tervet ami 676 munkahely elvesztéséhez és a visszatartott fizetések és nyugdíjak csökkentéséhez vezetne a cégnél. A tervnek sikerült €97 milliót megspórolnia 2009. októbere és 2011 között. Amint a 6-hetes konzultációs folyamat elindult, Mueller elvetette hogy kizárják a további csökkentések lehetőségét.[23]

A második Ryanair licit (2008/2009)[szerkesztés]

2008. december 1-én, a Ryanair egy második licitet indított az Aer Lingus átvételére, 748 millió euró értékben. Az 1,40 eurós részvényenkénti ár egy 28%-os prémium volt a cég előző 30 napban mért átlagos értékéhez képest, de fele annak, amennyit a Ryanair ajánlott fel 2006-ban. A Ryanair kijelentette, hogy az "Aer Lingust, mint egy kicsi, egyedülálló, regionális légitársaságot, nem értékelik megfelelően, miközben a többi európai nemzeti légitársaság erősödik". A két légitársaság különállóan működne és a Ryanair az állította hogy megduplázná az Aer Lingus rövid távú flottáját 66 repülőre, ezzel 1000 új munkahelyet teremtve.[24][25][26] Az Aer Lingus vezetősége visszautasította az ajánlatot és arra kérte a részvényeseit hogy ne tegyenek semmit.[27] Az ajánlat végül el lett utasítva a részvényesek többségétől is. Ez a második sikertelen próbálkozás volt Michael O'Leary-től, hogy átvegye a nemzeti légitársaságot. A Ryanair eleinte nyitva hagyta az ajánlatot, amíg azt vissza nem vonta 2009. január 28-án.[28] Az ír kormány úgy bírálta el O'Leary ajánlatát mint hogy "alulértékelte a légitársaságot" és megállapították hogy az Aer Lingus átvételének "jelentős negatív hatása" lett volna a piacra és az ír fogyasztókra.[29] A Ryanair ismételten kijelentette hogy még egy licit valószínűtlen lenne,[30] de megtartotta a részesedését az Aer Lingus-ban, ami így vizsgálat alá került az Egyesült Királyságban.

2009. júniusában, az Aer Lingus átnevezte a Premier osztályát, az új Business osztállyá.

Gatwick bázis[szerkesztés]

2008. december 19-én, a légitársaság bejelentette egy bázis alapítását, a londoni Gatwick repülőtéren. 4 repülőt telepítettek oda 2009 áprilisának az elejére, kiszolgálva nyolc úticélt (Dublin, Faro, Knock, Málaga, München, Nizza, Bécs és Zürich). A vezérigazgató Dermot Mannion azt is említette hogy a vállalat arra számít hogy megnöveli a Gatwick repülőtéren állomásozó repülői számát nyolcra a következő 12 hónapon belül.[31]

2009. június 6-án, az Aer Lingus Gatwick-re telepített egy további A320-as repülőgépet, a repülők számát ötre növelve és így a Gatwick lett a cég legnagyobb bázisa külföldön. Ez 6 új útvonal nyitását eredményezte, Bukarestre, Eindhovenbe, Lanzarote-ra, Tenerifére, Vilniusba és Varsóba amik 2009. októberének végén indultak el. A Gatwick-Nizza útvonal fel volt függesztve a téli hónapokra.

2010. január 8-án, a gyenge kereslet miatt, az Aer Lingus bejelentette hogy csökkenti a Gatwick-en állomásozó repülői számát 5-ről háromra. A megmaradó három repülőt 4 útvonalon (Dublin, Knock, Málaga, Cork) üzemeltették.[32]

Az Aer Lingus 2011 januárjában jelentette be, hogy új utat indít a Gatwick repülőtérről Shannon-ba, március végi kezdéssel. Az útvonalat azóta megszüntették.[33]

A málagai utat 2012 januárjában szüntették meg és a gatwicki bázist 2015-ben bezárták.

A Gatwick-Cork útvonal 2012. október 27-én szűnt meg. Egy nappal később egy új járatot nyitottak meg a George Best Belfast City repülőtérre október 28-i kezdéssel és az útvonalon naponta háromszor repültek. A útvonalat 2016. április 27-én megszüntették.

Úticélok[szerkesztés]

Az Aer Lingus úticéljainak listája
Ország Város Reptér Jegyzetek Források
Ausztria Salzburg Salzburgi repülőtér Szezonális [34]
Bécs Bécsi nemzetközi repülőtér
Belgium Brüsszel Brüsszeli repülőtér
Bulgária Burgasz Burgaszi repülőtér Szezonális
Csehország Prága Prágai Václav Havel repülőtér
Dánia Koppenhága Koppenhágai repülőtér Megszüntetve [35]
Egyesült Arab Emírségek Dubaj Dubaji nemzetközi repülőtér Megszüntetve [36]
Egyesült Államok Boston Logan Nemzetközi Repülőtér
Chicago Chicago O'Hare Nemzetközi Repülőtér
Hartford Bradley Nemzetközi Repülőtér Felfüggesztve
Los Angeles Los Angeles Nemzetközi Repülőtér Felfüggesztve
Miami Miami Nemzetközi Repülőtér Megszüntetve [37]
Minneapolis Minneapolis-Saint Paul Nemzetközi Repülőtér Megszüntetve [38]
New York City John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtér
Newark Newark Liberty Nemzetközi Repülőtér Felfüggesztve
Orlando Orlando Nemzetközi Repülőtér Felfüggesztve
Philadelphia Philadelphia Nemzetközi Repülőtér Felfüggesztve
San Francisco San Francisco Nemzetközi Repülőtér Felfüggesztve
Seattle Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtér Felfüggesztve [39]
Washington D.C. Washington-Dulles Nemzetközi Repülőtér Felfüggesztve
Egyesült-Királyság Aberdeen Aberdeeni repülőtér Felfüggesztve
Belfast George Best Belfast City repülőtér Bázis
Blackpool Blackpooli repülőtér Megszüntetve [40]
Birmingham Birminghami repülőtér
Bristol Bristoli repülőtér Felfüggesztve
Edinburgh Edinburghi repülőtér
Glasgow Glasgow-i repülőtér
Leeds/Bradford Leeds Bradford repülőtér Felfüggesztve
London London Gatwick Repülőtér Felfüggesztve [31]
London Heathrow Repülőtér
Manchester Manchester Repülőtér
Newcastle upon Tyne Newcastle nemzetközi repülőtér Felfüggesztve
Newquay Newquayi repülőtér Felfüggesztve
Southampton Southamptoni repülőtér Megszüntetve [41]
Finnország Helsinki Helsinki nemzetközi repülőtér Megszüntetve
Rovaniemi Rovaniemi repülőtér Szezonális [42]
Franciaország Bordeaux Bordeaux-Mérignac repülőtér
Lyon Lyon-Saint-Exupéry repülőtér
Marseille Marseille Provence repülőtér Szezonális
Montpellier Montpellier-Méditerranée repülőtér Szezonális
Nantes Nantes Atlantique repülőtér Szezonális
Nizza Nizza Cote d'Azur repülőtér Szezonális
Párizs Charles de Gaulle repülőtér
Perpignan Perpignan-Rivesaltes repülőtér Szezonális
Rennes Rennes-Saint-Jacques repülőtér Szezonális
Toulouse Toulouse-Blagnac repülőtér Szezonális
Görögország Athén Athén Nemzetközi Repülőtér Szezonális
Korfu Korfu Nemzetközi Repülőtér Szezonális
Rodosz Rhodosz Nemzetközi Repülőtér Szezonális [43]
Hollandia Amszterdam Amszterdam-Schipol Repülőtér
Eindhoven Eindhoven repülőtér Megszüntetve
Horvátország Dubrovnik Dubrovniki repülőtér Szezonális
Pula Pulai repülőtér Szezonális
Split Spliti repülőtér [37]
Írország Cork Cork Repülőtér Bázis
Donegal Donegali repülőtér
Dublin Dublin Repülőtér Központ
Kerry Kerryi repülőtér
Knock Írország Nyugat Repülőtér Knock
Shannon Shannon Repülőtér Bázis
Jersey Saint Helier Jersey-i repülőtér Szezonális
Kanada Montreál Montreál-Pierre Elliott Trudeau nemzetközi repülőtér Megszüntetve
Toronto Toronto Pearson nemzetközi repülőtér
Lengyelország Varsó Varsó-Chopin Repülőtér Szezonális
Lettország Riga Rigai nemzetközi repülőtér Megszüntetve [44]
Litvánia Vilnius Vilniusi nemzetközi repülőtér Megszüntetve [45]
Magyarország Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Man-sziget Douglas Man-sziget repülőtér Felfüggesztve
Marokkó Agadir Agadir-Al Massira repülőtér Megszüntetve
Németország Berlin Berlin-Brandenburg Repülőtér [46]
Berlin Tegel repülőtér Reptér bezárva
Düsseldorf Düsseldorfi repülőtér
Frankfurt Frankfurti repülőtér
Hamburg Hamburgi repülőtér
München Müncheni repülőtér
Stuttgart Stuttgarti repülőtér Szezonális
Olaszország Alghero Alghero-Fertilia repülőtér Szezonális [47]
Bologna Bologna Guglielmo Marconi Repülőtér Szezonális
Brindisi Brindisi repülőtér Szezonális
Catania Catania-Fontanarossa Repülőtér Szezonális
Milánó Milánó Linate Repülőtér
Milánó Malpensa Repülőtér
Nápoly Nápoly Nemzetközi Repülőtér Szezonális
Pisa Pisa Nemzetközi Repülőtér Szezonális
Róma Leonardo Da Vinci-Fiumicino Repülőtér
Velence Velence Marco Polo Repülőtér
Verona Verona Villafranca Repülőtér
Portugália Faro Faro Repülőtér
Lisszabon Lisszabon Portela Repülőtér
Madeira Funchal Repülőtér Megszüntetve
Románia Bukarest Henri Coandă nemzetközi repülőtér Megszüntetve [48]
Spanyolország Alicante Alicante-Elche Repülőtér
Barcelona Barcelona-El Prat Repülőtér
Bilbao Bilbao Repülőtér
Fuerteventura Fuerteventura Repülőtér
Lanzarote Lanzarote Repülőtér
Las Palmas Gran Canaria Repülőtér
Madrid Adolfo Suárez Madrid-Barajas Repülőtér
Málaga Málaga Nemzetközi Repülőtér
Palma de Mallorca Palma de Mallorca Repülőtér Szezonális
Santiago de Compostela Santiago de Compostela Repülőtér
Tenerife Tenerife Sur Repülőtér
Svájc Genf Genf Repülőtér
Zürich Zürich Repülőtér
Svédország Stockholm Stockholm-Arlanda repülőtér Megszüntetve [49]
Törökország Izmir Izmir Adnan Menderes Repülőtér Szezonális

Codeshare egyezmények[szerkesztés]

Az Aer Lingus-nak ezekkel a légitársaságokkal van codeshare egyezménye:[50]

Oneworld transz-atlanti közös vállalkozás[szerkesztés]

Az Aer Lingus Oneworld transz-atlanti közös vállalkozásába csatlakozásának eredményeként, az alábbi légitársaságokkal van codeshare egyezménye.[52][53]

Flotta[szerkesztés]

A jelenlegi flotta[szerkesztés]

Az Aer Lingus flottája 2020 novemberében a következő típusokból állt:[54]

Az Aer Lingus Airbus A320-200-a
Az Aer Lingus Airbus A321LR-je
Az Aer Lingus Airbus A330-300-asa


Aer Lingus flotta
Típus Összes Rendelés[55] Utasok[56] Megjegyzés
C Y Összes
Airbus A320-200 31 4

-

168

174

172

174

Egy Retro festéssel, és kettő ír rögbi festéssel
Airbus A321LR 5 3[57] 16 168 184
Airbus A321XLR 6[58] TBA 2023-tól kezdik el szállítani
Airbus A330-200 4 23 243
248
266
271
Airbus A330-300 11 30 283

287

313

317

Airbus A350-900 5[59] TBA
Összesen: 51 14

Flotta fejlesztés[szerkesztés]

2017 januárjában, az Aer Lingus bejelentette szándékát hogy véglegesítse 7 A321LR típusú repülőre való rendelését, hogy fejlesszék azokat a transzatlanti utakat ahol veszteséges lenne A330-akat használni. 2018 novemberében, a légitársaság 14 A321LR-t rendel.[60]

A 2019-es párizsi légi bemutatón az International Airlines Group beleegyezett hogy 14 Airbus A321XLR-t vásároljanak, 8-at az Ibériának és nyolcat az Aer Lingusnak, további lehetőséggel 14 repülő vásárlásához. Az első repülő 2023-ban lesz leszállítva, hogy lecseréljék a Boeing 757-eket. 2020 áprilisában, az Aer Lingus felmondta az CityJet-el kötött azon szerződését amely két Avro RJ85-ös üzemeltetéséről szóltak a légitársaság nevében. A repülők főleg a a Dublin-London úton voltak használva.

Az Aer Lingus BAC One-Eleven típusú repülőgépe 1982-ben

Történelmi flotta[szerkesztés]

Az Aer Lingus Boeing B747-100-as repülőgépe 1980-ban
Az Aer Lingus Boeing 737-esei 1993-ban
Az Aer Lingus történelmi flottája
Repülőgép Bemutatva Kivonva
Transzatlanti flotta
Boeing 707-320 1964 1986
Boeing 720 1960 1971
Boeing 747-100 1971 1995
Boeing 767-300ER 1991 1994
Lockheed L-749 Constellation 1948 -
Lockheed L-1049 Super Constellation 1958 1960
Európai és Ingázó flotta
Airbus A319-100 2011 2016
Airspeed Consul 1948 1950
Aviation Traders Carvair 1963 1968
BAC One-Eleven 1965 1990
British Aerospace BAe 146-300 1995 2006
Boeing 737-200 1969 1992
Boeing 737-300 1987 1993
Boeing 737-400 1989 2005
Boeing 737-500 1990 2005
Bristol 170 Freighter 1952 -
de Havilland DH.84 Dragon 1936 1938
de Havilland DH.86 Express 1936 1946
de Havilland DH.89 Dragon Rapide 1938 1940
Douglas DC-3 1940 1964
Fokker F27 1958 1966
Fokker 50 1989 2001
Lockheed Super Electra 1939 1940
Saab 340 1991 1995
Saab 330 1983 -
Saab 360 1984 1991
Vickers Viking 1947 -
Vickers Viscount 700 1954 1960
Vickers Viscount 800 1957 1971

Festés[szerkesztés]

2019. január 19-én, az Aer Lingus bemutatta az új logóját és festését. A megújult logó egy új színvilággal és betűtípussal, illetve a felújított lóherével érkezett. Az új festés egy fehér színű repülőgéptörzsből, zöldeskék színű hajtóművekből és farokból áll. 2021 végére tervezik befejezni az összes repülőgép átfestését.[61]

Balesetek és incidensek[szerkesztés]

Az Aer Lingus jó biztonsági rátával rendelkezik, az előző 50 évben nem volt halálos balesetük.

Egy emlékhely az 1952-es januári baleset helyszínén

A légitársaságnak 12 incidense volt, amiből hat miatt a repülőgépet le kellett cserélni. Ezek közül 3 halálos volt, és egy gépeltérítés.

 • 1952. január 10-én egy Douglas DC-3-as gép (EI-AFL) Northoltból Dublinba repült. A repülő belerepült egy hegyoldalba Llyn Gwynant közelében megölve mind a 20 utasát és három fős személyzetét. Ez volt a légitársaság első halálos balesete.[62]
 • 1953. január 1-én egy Douglas DC-3-as (EI-ACF) kényszerleszállást hajtott végre Spernall közelében, miután mindkét motor leállt mivel elfogyott az üzemanyag félúton Birmingham felé. Mind a 25 utas és a személyzet túlélte.[63]
 • 1967. Június 22-én, egy Vickers Viscount (EI-AOF) pilóta kiképzésen volt mikor a repülő átesett és becsapódott a talajba Ashbourne közelében, megölve mind a három személyt a repülőn.[64]
 • 1967. szeptember 21-én egy Viscount (EI-AOM) úton volt Corkból Dublinba amikor a vízbe zuhant Tuskar Rock közelében, délkeletre az ír vizektől. Mind az 57 utas és a 4 személyzet szörnyethalt. A szerencsétlenség a Tuskar Rock légi szerencsétlenség néven vált híressé Írországban. A vizsgálat azt feltételezte hogy egy másik gép is közrejátszott a tragédiában, viszont sosem derült ki miért zuhant le.[65][66]
 • 1981. május 2-án az Aer Lingus 164-es járatát Dublinból Londonba eltérítették a franciaországi Le Toquet-Cote d'Opale Repülőtérre. Miközben a terroristával tárgyaltak, a francia különleges egységek behatoltak a gépbe és hatástalanították a gépeltérítőt. A terrorista Laurence Downey a sajtó szerint azért térítette el a gépet, hogy a Pápától követelje a harmadik Fatima titkot.[67]
 • 1986. január 31-én az Aer Lingus 328-as járata Dublinból az East Midlands Repülőtérre tartó útja közben magasfeszültségű kábelekbe repült, és a kifutópálya előtt lezuhant. Nem volt halálos áldozat, viszont ketten megsérültek.[68]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aer Lingus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. RTÉ Radio 1. web.archive.org, 2010. október 17. (Hozzáférés: 2020. február 9.)
 2. Nunez, Jose Francisco (1989. július 1.). „MEDJET International…the story”. Hospital Aviation 8 (7), 19–25. o. DOI:10.1016/s0740-8315(89)80070-1. ISSN 0740-8315.  
 3. The encyclopaedia of Ireland. Lalor, Brian, 1941-. 2003. ISBN 0-7171-3000-2 Hozzáférés: 2020. feb. 9.  
 4. Garvin, Tom: Preventing the future : why was Ireland so poor for so long? 2005. ISBN 0-7171-3970-0 Hozzáférés: 2020. feb. 9.  
 5. Oireachtas, Houses of the: Dáil Éireann debate - Thursday, 25 Nov 1971 (en-IE nyelven). www.oireachtas.ie, 1971. november 25. (Hozzáférés: 2020. február 9.)
 6. 25 March 1971. A SECOND 747 will be delivered to Aer Lingus-Irish within the next two weeks to join the first which arrived in Dublin on March 6.. (Hozzáférés: 2020. február 9.)
 7. Murray, Ken: Permission to land first woman Aer Lingus pilot retires (angol nyelven). The Irish Times. (Hozzáférés: 2020. február 9.)
 8. "RTÉ Business: Aer Lingus must privatise in 2006: CEO". (Hozzáférés: 2020. február 9.)
 9. "the funding of new long-haul aircraft to replace the A330 fleet with the privatisation of the airline". (Hozzáférés: 2020. február 9.)
 10. AERL.L interactive stock chart | AERL.L stock - Yahoo Finance (brit angol nyelven). uk.finance.yahoo.com. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
 11. Tuesday: Fewer passengers fly Aer Lingus (angol nyelven). www.irishexaminer.com, 2011. február 8. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
 12. Aer Lingus rejects Ryanair offer”, 2006. október 5. (Hozzáférés ideje: 2020. február 10.) (en-GB nyelvű) 
 13. Ryanair lifts stake in Aer Lingus”, 2006. október 6. (Hozzáférés ideje: 2020. február 10.) (en-GB nyelvű) 
 14. „"O'Leary in new €88m swoop on Aer Lingus"” 
 15. Press, Associated: Ryanair Withdraws $1.9 Billion Bid for Air Lingus. www.cnbc.com, 2006. december 20. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
 16. Ryanair's Aer Lingus bid blocked”, 2007. június 27. (Hozzáférés ideje: 2020. február 10.) (en-GB nyelvű) 
 17. (2007. augusztus 7.) „Ryanair appeals to Government on Shannon” (en nyelven).  
 18. Our Airlines (angol nyelven). Belfast International Airport. (Hozzáférés: 2020. február 12.)
 19. http://www.irishtimes.com/newspaper/finance/2012/0803/1224321365982.html” 
 20. Tuesday; 2008-07:26: Unions to discuss 'draconian' Aer Lingus cost-cutting plan (angol nyelven). www.irishexaminer.com, 2008. október 7. (Hozzáférés: 2020. június 11.)
 21. (2008. december 22.) „Aer Lingus resumes Shannon-Heathrow route” (en nyelven).  
 22. (2009. augusztus 28.) „Aer Lingus 'will look for pay cuts'” (en nyelven).  
 23. (2009. október 7.) „Aer Lingus staff briefed on job cuts” (en nyelven).  
 24. Aer Lingus rejects Ryanair offer”, 2008. december 1. (Hozzáférés ideje: 2020. december 12.) (en-GB nyelvű) 
 25. Niththyananthan, Daniel Michaels, Quentin Fottrell and Kaveri. „Ryanair's Renewed Offer for Aer Lingus Is Rejected”, Wall Street Journal, 2008. december 2. (Hozzáférés ideje: 2020. december 12.) (en-US nyelvű) 
 26. (2008. december 1.) „Aer Lingus rejects Ryanair's offer” (en nyelven).  
 27. (2008. december 1.) „Aer Lingus rejects Ryanair takeover bid” (en nyelven).  
 28. (2009. január 28.) „Ryanair officially drops Aer Lingus bid” (en nyelven).  
 29. (2012. június 21.) „Varadkar says Ryanair bid undervalues Aer Lingus” (en nyelven).  
 30. (2010. január 7.) „New Aer Lingus bid unlikely - Ryanair” (en nyelven).  
 31. a b (2008. december 19.) „Aer Lingus to set up Gatwick base” (en nyelven).  
 32. (2010. január 8.) „Aer Lingus to cut Gatwick planes to three” (en nyelven).  
 33. New route gives lift to Shannon (angol nyelven). independent. (Hozzáférés: 2021. január 18.)
 34. Wayback Machine. web.archive.org, 2016. október 27. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 35. (2007. május 17.) „Six new Aer Lingus European routes” (en nyelven).  
 36. Hancock, Ciaran: Aer Lingus to drop Dubai route in 2008 (angol nyelven). The Irish Times. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 37. a b (2016. november 15.) „Aer Lingus announces new route to Miami” (en nyelven).  
 38. Aer Lingus to offer flights between MSP and Dublin, Ireland | MSP Airport. www.mspairport.com. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 39. Aer Lingus begins Seattle-Dublin nonstop flights in May 2018 (amerikai angol nyelven). The Seattle Times, 2017. november 17. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 40. Blackpool Airport Closes its Doors (brit angol nyelven). Routesonline. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 41. Aer Lingus to drop their Cork to Southampton route. Echo Live. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 42. Wayback Machine. web.archive.org, 2016. október 27. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 43. AerLingus adds seasonal Rhodes service in S20 (brit angol nyelven). Routesonline. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 44. (2005. november 3.) „Ryanair takes on Aer Lingus on Riga” (en nyelven).  
 45. Kaminski-Morrow2010-01-08T10:31:00+00:00, David: Aer Lingus slashes operations at London Gatwick base (angol nyelven). Flight Global. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 46. Berlin Brandenburg. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 47. Summer 2020: New routes to Europe and even more capacity to North America (brit angol nyelven). Aer Lingus Blog, 2019. november 13. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 48. AerLingus Cancels Dublin – Bucharest Service from May 2013 (brit angol nyelven). Routesonline. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 49. (2011. december 14.) „Aer Lingus adds Verona & Stockholm for summer” (en nyelven).  
 50. Aer Lingus Airline Profile | CAPA. centreforaviation.com. (Hozzáférés: 2020. február 12.)
 51. Airlines, Alaska: Alaska Airlines and Aer Lingus team up to give Mileage Plan members more flights to Europe (angol nyelven). www.prnewswire.com. (Hozzáférés: 2020. február 12.)
 52. DOT tentatively approves Aer Lingus’ entry into transatlantic JV (brit angol nyelven). Routesonline. (Hozzáférés: 2020. december 12.)
 53. Aer Lingus Joins Oneworld Transatlantic Joint Venture (amerikai angol nyelven). One Mile at a Time, 2020. november 17. (Hozzáférés: 2020. december 13.)
 54. Latest Register and Monthly Changes. www.iaa.ie. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 55. Airbus – Orders & deliveries
 56. https://www.aerlingus.com/media/pdfs/aerlingus_seat_maps.pdf
 57. Kaminski-Morrow2018-11-02T11:33:48+00:00, David: Aer Lingus signals more A330s and studies 'A321XLR' (angol nyelven). Flight Global. (Hozzáférés: 2021. január 18.)
 58. Kaminski-Morrow2019-06-18T13:21:41+01:00, David: PARIS: Iberia and Aer Lingus opt for A321XLRs (angol nyelven). Flight Global. (Hozzáférés: 2020. február 9.)
 59. Orders and deliveries (angol nyelven). Airbus. (Hozzáférés: 2020. február 9.)
 60. Kaminski-Morrow2018-11-02T11:33:48+00:00, David: Aer Lingus signals more A330s and studies 'A321XLR' (angol nyelven). Flight Global. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
 61. Harper2019-01-17T13:13:49+00:00, Lewis: PICTURES: Aer Lingus unveils new livery on A330 (angol nyelven). Flight Global. (Hozzáférés: 2020. december 13.)
 62. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Douglas C-47B-35-DK Dakota 3 EI-AFL Cwm Edno, Wales. aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 63. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Douglas DC-3D EI-ACF Spernall. aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 64. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Vickers 803 Viscount EI-AOF Ashbourne. aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 65. REVIEW OF IRISH & UK FILES. web.archive.org, 2005. november 23. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 66. Department of Transport: 2002. web.archive.org, 2009. augusztus 12. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 67. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Boeing 737-248C EI-ASD Le Touquet Airport (LTQ). aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 68. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Shorts 360-100 EI-BEM East Midlands Airport (EMA). aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2020. február 13.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Aer Lingus
A Wikimédia Commons tartalmaz Aer Lingus témájú médiaállományokat.