oneworld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A Oneworld logója

A Oneworld egy légiszövetség, amely méretét tekintve 2016-ban a 3. legnagyobb ilyen szövetség a Star Alliance és a SkyTeam után. A Oneworld a légiközlekedés legnagyobb és legjobb nevei közül nyolc légitársaságot hozott össze a szövetségben – American Airlines, British Airways, Qantas, Iberia, Cathay Pacific, LAN Chile, Finnair és Aer Lingus, továbbá tucatnyi leányvállalatuk. A Japan Airlines, a Malév, a Royal Jordanian, a LAN Ecuador és a LAN Argentina 2007-ben csatlakoztak. Az Aer Lingus jelezte szándékát, hogy el kívánja hagyni a szövetséget.

A Oneworld 135 ország több, mint 600 célállomására repül, naponta több, mint 8000 járatot üzemeltetve. 2004-ben mintegy 230 millió utast szállított 2000-nél is több repülőgépével.

A szövetség a taglégitársaságok számára lehetővé teszi, hogy utasaiknak szélesebb körű szolgáltatásokat és nagyobb előnyöket biztosítsanak, mint amelyet bármely légitársaság önállóan nyújtani képes. Mindez egy kiterjedtebb útvonalhálózatot, törzsutas bónusz pontok/mérföldek gyűjtését és felhasználását jelenti a Oneworld összehangolt útvonalhálózatán, valamint közel 400 repülőtéri váró használatát biztosítja. A Oneworld az egyetlen szövetség, amely az utasok számára lehetővé teszi, hogy a szövetség teljes útvonalhálózatán elektronikus jeggyel repülhessenek.

A Oneworld az egyetlen szövetség, amelynek tagjai együttesen nyereségesek voltak 2004-ben, amely 1,3 milliárd USD nettó profitot jelentett, szemben a Star Alliance 3,6 milliárd USD együttes veszteségével és a SkyTeam 6.3 milliárd USD-t meghaladó hiányával.

2006-ban a Oneworld kapta a "Világ Vezető Légitársasági Szövetsége" díjat, immáron negyedik alkalommal a World's Travel Awards, az iparág legjelentősebb díjkiosztó eseményén.

A tagság története[szerkesztés]

 • 1998 – A Oneworld elindulása szeptemberben, amikor az American Airlines, a British Airways, a Canadian Airlines, a Cathay Pacific és a Qantas bejelentik szándékukat egy szövetség létrehozására.
 • 1999 – Februárban megkezdi működését a Oneworld. Még ebben az évben csatlakozik a Finnair és az Iberia.
 • 2000 – Csatlakozik az Aer Lingus és a LAN, valamint a pénzügyi gondokkal küzdő alapító tag Canadian Airlinest felvásárolja az Star Alliance tag Air Canada.
 • 2003 – 2005 – A Swiss légitársaság elfogadja a Oneworld hívását, és szándéknyilatkozatot ír alá a csatlakozásról. 2004 júniusában a Swiss felmondja a megállapodást, majd 2005 márciusában a Lufthansa felvásárolja a Swiss-t, amely ezután a rivális Star Alliancehoz csatlakozik. 2003-ban tárgyalások kezdődtek a British Airways és a KLM között a két társaság egyesülésről, amely végül nem valósul meg, mivel a KLM az Air France-al egyesül.
 • 2005 – Május 24-én szándéknyilatkozatot ír alá a szövetség a Malévval a magyar légitársaság csatlakozásáról. Október 17-én a Royal Jordanian elfogadja a Oneworld meghívását, és ezzel ő lesz a szövetség tizedik tagja, valamint a szövetség első tagja a Közel-Keleten. Október 25-én a világ egyik legnagyobb légitársasága a Japan Airlines bejelenti csatlakozási szándékát. November 22-én a Malév hivatalos meghívást kap a szövetségbe, miután a Oneworld sikeres minőségügyi és biztonsági auditot végzett a társaságnál, és meggyőződött róla, hogy a magyar nemzeti légitársaság megfelel a Oneworld szövetség által az utaskiszolgálás és a kedvezményrendszer terén támasztott követelményeknek.
 • 2006 - Május 30-án az Aer Lingus bejelenti szándékát, hogy ki kíván lépni a szövetségből, mivel az új üzleti modeljével (átpozicionálta magát diszkont társasággá) nem egyeztethető össze a tagság.
 • 2007 - Április 1-jén csatlakozott a Japan Airlines, a Malév, Royal Jordanian, és a LAN két leányvállalata a LAN Argentina és a LAN Ecuado. Ugyanaznap az Aer Lingus kilépett a szövetségből. Október 27-én a British Airways érdekkörébe tartozó BMED légitársaság távozott, miután felvásárolta a szintén angol BMI. November 1-jén a hong-kongi Cathay Pacific leányvállalata a Kínában kiterjedt hálózattal rendelkező DragonAir csatlakozik a szövetséghez.
 • 2008 - Március 30-án egy újabb British Airways vállalat lép ki: a GB Airways-t felvásárolja az EasyJet. Október 25-én a Loganair távozik a szövetségből.
 • 2009 - November 10-én a Mexicana csatlakozik a szövetséghez.
 • 2012 - Február 3-án a Malév beszüntette a működését
 • 2013 - Októberben a Qatar Airways csatlakozik a szövetséghez.
 • 2017 – Az Air Berlin megszűnt.

Tagok[szerkesztés]

Lehetséges jövőbeli tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. [www.e-cegjegyzek.hu Céginformáció]
 2. www.malev.hu

Külső hivatkozása[szerkesztés]