Air Berlin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Air Berlin
Air Berlin Logo.svg
AirBerlin B737-800 D-ABBF MUC 2008-08-13.jpg
IATA: AB  ICAO: BER   Hívójel: AIR BERLIN
Adatok
Alapítás 1978
Megszűnés 2017. október 27.
Székhely Charlottenburg-Nord
Szövetség Oneworld
Bázisrepülőtér
Flotta mérete 142
Flotta repülőgép típusa
Úticélok 163
Törzsutas klub Top Bonus

Igazgatóság Berlin, Németország
Vezető Hartmut Mehdorn
Légiszövetség
Az Air Berlin weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Air Berlin témájú médiaállományokat.
Boeing 737-800

Az Air Berlin Németország második legnagyobb légiforgalmi társasága volt a Lufthansa után. A Földközi-tenger, a Kanári-szigetek és Észak-Afrika kedvelt üdülőhelyeire, valamint Európa világvárosaiba repült.

2017. augusztus 15-én a cég csődöt jelentett, de a német kormánytól kapott kölcsönnek köszönhetően folytatta működését 2017. október 27-ig.

Története[szerkesztés]

Az Air Berlint egy korábbi Pan Am-kapitány, Kim Lundgren alapította az Egyesült Államokban, Oregonban. Az Air Berlin első járata 1979. április 28-án indult Berlin-Tegel repülőteréről Palma de Mallorca városába Boeing 707 típusú repülőgéppel. A németek kedvenc szigete az Air Berlin vonalhálózatán belül még ma is a legfontosabb úticél. Naponta 12 németországi repülőtérről közlekedik a Mallorca Shuttle. A mallorcai járatok száma heti 140-ről (2001 nyara) több mint 360-ra (2007 nyara) emelkedett.

A német újraegyesülés után 1990-ben német befektetők vették át az irányítást, és regisztrálták a német bíróságon a céget. A vakációs járatok ezután már Németország más városaiból is közlekedhettek, így elindultak a járatok Bréma, Düsseldorf, Hamburg, Hannover, München, Nürnberg repülőtereiről is többek között. Ezek a szabályozások megszüntetése következtében már menetrendszerinti járatként üzemelhettek az Európai Unión belül.

Az 1990-es évek vége felé indította el a társaság a City Shuttle névre keresztelt járatait, amelyek a fontosabb németországi városokat kötötték össze számos európai világvárossal, mint például London, Zürich, Bécs. Ez idő tájt a gépek a reggeli és kora esti órákban repültek ezekbe a pénzügyi központokba, napközben pedig az üdülőhelyekre közlekedtek.

Air Berlin Boeing 737-800

Eddigi járataik terméksorát 2005. januárban Euro Shuttle járatok név alatt foglalták össze, ezáltal is hangsúlyozva a légitársaság Európára kiterjedő kompetenciáját.

Az Air Berlin napjainkra Németországban a második legnagyobb légitársasággá vált a Lufthansa mögött.

2004 januárja óta együttműködik az egykori Formula–1-es pilóta, Niki Lauda által alapított Niki nevű légitársasággal, melyben 24%-os részesedéssel is rendelkezik.

2006. április 17-én pedig bejelentette, hogy felvásárolja a szintén német dba légitársaságot. A flottaharmonizáció azóta is nagy erőkkel folyamatban van.

2007-ben tovább erősítette pozícióit a társaság a német LTU felvásárlásával, aminek köszönhetően a hosszú távú járatok szegmensébe is belépett. Ugyancsak jelentős akvizíciónak tekinthető a svájci központú Belairben történő 49%-os részesedés megvétele, amivel 2 nagy kapacitású Boeing 757-eshez jutott a társaság és így javíthatja a távolabbi célpontok megközelítésének jövedelmezőségét. A B757-esek jellemzően nem Zürichből repülnek az átvétel óta.

2007 legjelentősebb fejleménye a Condor légitársaság átvételéről szóló megállapodás, aminek versenyhatósági jóváhagyása esetén a cég az üdülő-desztinációk megközelítésének szinte kihagyhatatlan szereplőjévé válik Németországban. Másrészről piaci pozíciója jelentősen javul, ezáltal a Lufthansa-t megközelítő utaslétszámot fog elérni a teljes integrációból eredő szinergiahatások kiaknázása nyomán. Ez is erősíteni fogja hosszútávú jelenlétét és az a 25 fix + 25 opció gépes rendelés is, amit 2007-ben adott B787-es gépekre.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Az Air Berlin eltérően a többi diszkont légitársaságtól garantált csatlakozást biztosít a hubjain keresztül. A fedélzeten ingyenesen szolgálnak fel ételt, italt és újságokat. Rendelkezik Top Bonus nevű törzsutasprogrammal, valamint helyfoglalással a gépein.

Flotta[szerkesztés]

Air Berlin Boeing 737-700 "Dreamliner" festéssel

Az Air Berlin flottája 2011. szeptember 30-án a következő gépekből állt:

A gépek átlagéletkora 5,8 év volt 2006 júliusában.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Air Berlin témájú médiaállományokat.