BAC One-Eleven

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
One-Eleven
A British Airways Island BAC One-Eleven repülőgépe.
A British Airways Island BAC One-Eleven repülőgépe.

Funkció Rövid hatótávolságú utasszállító repülőgép
Gyártó British Aircraft Corporation
Sorozatgyártás 1963–1982 (Egyesült Királyság)
1982–1989 (Románia)
Gyártási darabszám 244
Fő üzemeltetők British Airways
American Airlines
Braniff Airways
British United Airways

Első felszállás 1963. augusztus 20.
Szolgálatba állítás 1965
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz BAC One-Eleven témájú médiaállományokat.

A British Aircraft Corporation One-Eleven, más néven a BAC–111, BAC–1–11 vagy BAC 1–11 brit rövid hatótávolságú sugárhajtású utasszállító repülőgép volt. A Hunting Aircraft képzelte el és később a British Aircraft Corporation (BAC) tervezte és gyártotta, amikor a Hunting összeolvadt a BAC és más brit repülőgépgyártókkal az 1960-as években.

Az One-Eleven-t a Vickers Viscount helyettesítésére tervezték meg a rövidtávú útvonalak megtételére. A francia Sud Aviation Caravelle után ez volt a második rövidtávú utasszállító repülőgép, amelyet szolgálatba állítottak. Előnyei voltak a hatékonyabb sugárhajtóművek és az előbbi sugárhajtású utasszállító repülőgép élményeit nyújtotta, így a népszerű modell több mint a fele az értékesítés indulása után legnagyobb és legjövedelmezőbb piac volt az Egyesült Államokban. Az One-Eleven volt az egyik legsikeresebb széles körben elterjedt brit utasszállító repülőgép amelyet terveztek és szolgálatba állítottak, az 1990-es években a zaj okozta korlátozások miatt kivonták a forgalomból.

Romániában a bukaresti IRMA gyártotta 1982–1989 között ROMBAC 1–11 típusjelzéssel. Romániában összesen 10 darabot építettek.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]