Mihails Tāls

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihails Tāls
Mikhail Tal 1961 Oberhausen.jpg
Mihails Tāls, Oberhausen 1961
Személyes adatok
Születési dátum 1936. november 9.
Születési hely Riga
Halálozási dátum 1992. június 28. (55 évesen)
Halálozási hely Moszkva
Állampolgárság lett, szovjet
Versenyzői adatok
Cím nemzetközi nagymester (1957)
Világbajnok 1960-1961
Legmagasabb Élő-pontszám 2705 (1980)[1]
2799 (1960 szeptember)[2]
Legmagasabb ranglista 1. (38 különböző hónapban 1958 október és 1966 július között)[3]

Mihails Tāls (oroszosan: Mihail Nyehemjevics Tal [Михаил Нехемьевич Таль]; Riga, 1936. november 9.Moszkva, 1992. június 28.) lett sakkozó, nagymester, a sakk nyolcadik világbajnoka, elismert sakkíró.

A valaha élt egyik legeredetibb és legbriliánsabb sakkozónak tekintik, ezt jelzi, hogy A világ nagy sakkjátszmáinak mamut könyve (The Mammoth Book of the World's Greatest Chess Games, Burgess, Nunn & Emms 2004) és a Modern sakk briliánsok (Modern Chess Brilliancies, Evans 1970) című kiadványok több Tāls-játszmát tartalmaznak, mint bármely más sakkjátékosét.

Világossal és sötéttel is kedvelte a szicíliai védelmet, világossal a Spanyol megnyitást. 1992. május 28-án, bár veseelégtelenségben haldoklott, elhagyta a kórházat, hogy játsszon Garri Kaszparovval, akit sikerült is megvernie. Egy hónappal később meghalt.

Elterjedt pletyka volt Tālsról, hogy hipnotizálja ellenfeleit, ezért előfordult, hogy az ellenfél fekete napszemüvegben játszott vele.[4]

Korai évei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot, Lettországban, Rigában, 1936. november 9-én. Nyolcévesen tanult meg sakkozni, miközben az orvos édesapja játékát figyelte. Nemsokkal ezután csatlakozott egy rigai sakk-klubhoz. Eleinte nem volt kiemelkedő a sakktudása, de keményen tanult, hogy javulhasson. Aleksandrs Koblencs kezdte el tanítani 1949-től, aminek következtében Tāls játéka nagyon gyorsan kezdett javulni, és 1951 sikerült eljutnia a lett sakkbajnokságig. Az 1952-ben megrendezett lett sakkbajnokságon már megelőzi edzőjét. 1953-ban már meg is nyeri, s kiérdemli a sakkmester címet. 1954-ben válik szovjet sakkmesterré, amikor megveri Vlagyimir Szajgint. Ugyanebben az évben sikerül győzelmet aratnia Jurij Averbah nagymesteren, akinek egy döntetlen helyzetben járt le az ideje. Tāls elvégezte a Rigai Egyetem irodalom szakán végzett, diplomadolgozata egy tézis Ilf és Petrov szatirikus műveiről, s a húszas évei elején iskolai tanár is volt.

1959-ben elveszi a 19 éves Szalli Landau szovjet színésznőt, akitől 1970-ben elválik. (2003-ban a volt felesége egy biográfiát ad ki Tālsról)

Személyisége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első felesége ezt írta róla:

„Misa nagyon nem volt talpraesett a gyakorlati életben… Amikor sakktornára utazott, a saját bőröndjét sem tudta egyedül becsomagolni… Azt sem tudta, hogyan kell meggyújtani a gázt a főzéshez. Ha fejfájásom volt, és senki sem volt otthon csak ő, akkor pánikba esett: „Hogyan készítsem el a melegvizes palackot?” Ha autót vezettem, úgy nézett rám, mintha másik bolygóról jöttem volna. Természetesen megtanulhatta volna ezeket, ha akarta volna, de unalmasak voltak a számára, egyszerűen nem volt rájuk szüksége. Sokan mondják, hogyha Tal vigyázott volna magára, ha nem élt volna annyira kicsapongó életet, és így tovább. De az olyan emberek életében, mint Tal, a „mi lett volna ha” egyszerűen abszurd kérdés. Akkor már nem Tal lett volna.[5]

Szovjet bajnok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tāls először 1956-ban jutott el a szovjet bajnokságig, ahol ötödik lett, s másik évben (20 évesen) megnyeri, ezzel ő lett a legfiatalabb orosz bajnok. Habár nem vett részt elég nemzetközi tornán, hogy kiérdemelje a nemzetközi mester címet, a FIDE úgy döntött az 1957-es kongresszusán, hogy figyelembe véve, hogy megnyerte a szovjet bajnokságot, kiérdemli a címet.[6]

Háromszor vett részt a Szovjetunió színeiben a diák olimpián, 1956-1958 között, három csapat aranyérmet és három egyéni aranyérmet szerezve. Sikerült győznie 19 játékban, döntetlent elérnie nyolcban, s egyetlenegyet sem elveszítenie, ezzel 85,2%-os eredménnyel zárnia.[7]

1958-ban újból megynyeri a szovjet bajnokságot, és részt vesz a sakkvilágbajnokságon is. Ugyanebben az évben nyeri meg a világbajnokjelöltek zónaközi döntőjét Portorožban, s aztán besegít a szovjeteknek hogy megnyerhessék sorban a negyedik sakkolimpiát Münchenben.

Világbajnok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bobby Fischer (a kép bal oldalán) és Mihails Tāls az 1960-as lipcsei sakkolimpián

Tāls megnyert egy erős bajnokságot Zürichben, 1959-ben. A következő lépcsőfoka a bajnokságnak Jugoszlávia területén volt, 1959-ben. Itt Tāls jó formát mutatott, ugyanis sikerült bezsebelnie 20/28 pontot, megelőzve ezzel Paul Kerest (18½), Tigran Petroszjant, Vaszilij Szmiszlovot, Bobby Fischert, Svetozar Gligorićot, Friðrik Ólafssont, és Benkő Pált.

1960-ban, 23 évesen, Tālsnak sikerül legyőznie Mihail Botvinniket, egy világbajnoki mérkőzésen, 12½–8½-ra (6 győzelem, 2 vereség és 13 döntetlen), ezzel minden idők legfiatalabb világbajnokává válik, amitől majd Garri Kaszparov fosztja meg, ugyanis neki 22 évesen sikerül ez a bravúr. Botvinnik, aki még sosem játszott Tālsszal 1961-ben visszaszerezte a címét, ugyancsak Moszkvában 13–8-cal (10 győzelem, 5 vereség, 6 döntetlen). A két mérkőzés közötti időszakban Botvinnik kielemezte Tāls stílusát és a visszavágók nagyobb részét sikerült lassú végjátékokba átvinnie, s elkerülnie a hosszú, taktikus középjátékokat, amely Tāls erőssége volt.[8] Tāls krónikus veseproblémái hozzájárultak Botvinnik győzelméhez, s a rigai orvosok azt tanácsolták, hogy el kellene halasztania a meccset egészségügyi okokra hivatkozva. Jurij Averbah azt állítja, hogy Botvinnik beleegyezett volna ebbe, azzal a feltétellel, hogy moszkvai orvosok is megerősítsék ezt, s ez sarkallta Tālst arra, hogy játsszon.[9]

Legmagasabb Élő pontszáma 2705 volt, 1980-ban.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A FIDE pontszámítása szerint
  2. A chessmetrics szerinti legmagasabb pontszáma Chessmetric Player Profile: Mikhail Tal (angol nyelven). chessmetrics.com. (Hozzáférés: 2014. július 7.)
  3. Chessmetric Player Profile: Mikhail Tal/Ratings only (angol nyelven). chessmetrics.com. (Hozzáférés: 2014. július 7.)
  4. klte.hu - Tal
  5. "Even Now, He Will Not Leave Me..." Interview with Salli Landau, Copyright 2003-2004 by Chess Today and Grandmaster Square
  6. Abban az időben a Szovjetunió dominálta a sakkot, és Tal több híres játékost is meg kellett verjen ahhoz, hogy első legyen. Master of Sacrifice, p. 4.
  7. olimpbase.
  8. McFadden, R.D.: Mikhail Tal, a Chess Grandmaster Known for His Daring, Dies at 55. New York Times, 1992. június 29.
  9. Kingston, T.: Yuri Averbakh: An Interview with History - Part 2 (PDF). The Chess Cafe, 2002

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mihails Tāls témájú médiaállományokat.
Előző
Mihail Botvinnik
Sakkvilágbajnok
1960–1961
Következő
Mihail Botvinnik